Telemark kvesser knivene foran NM i kjøttfag
Når NM i kjøttfag går av stabelen i Ålesund 28. og 29. august, er det 13. gang den tradisjonsrike konkurransen avholdes i Norge. I løpet av mesterskapet skal mangfoldige kilo kjøtt gjøres om til de lekreste ferskvareprodukter.
I år er det første gang Irene Djuvet deltar i NM i kjøttfag. Etter mange måneder med intens trening, er ambisjonen klar. – Jeg går for gull. Noe annet hadde vært meningsløst å si etter å ha nedlagt så mange timer med trening, sier 32-åringen, som deltar i klassen for svenner.
Butikkslakteren fra Meny Telesenteret Seljord har jobbet spesielt mye med presentasjonsteknikken sin. – Jeg kan nok fremstå som litt forsiktig, så jeg har fokusert mye på at den muntlige presentasjonsdelen skal gå som planlagt. Styrken min ligger i at jeg anser meg selv som flink til å lage produktene. Så får vi se om det holder helt inn, sier Djuvet.
Landets beste
Totalt skal ni lærlinger og åtte svenner konkurrere i to separate klasser. – Det er landets aller dyktigste som møtes til dyst i NM. For å komme så langt må man beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedingstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.
Han mener at NM i kjøttfag er med på å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, og dermed hever nivået på ferskvareproduktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken.
– Detaljer vil avgjøre
Hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tøffe lokale konkurranser, og at nivået er svært høyt. – Særlig blant lærlingene stiger nivået kraftig, de er snart på nivå med svennene, sier han. Teigen er med som dommer i NM for kjøttfag for tiende gang, og har vært hoveddommer de siste fem årene.
– Konkurransen kommer til å bli svært tett, og bare detaljer vil skille mellom medaljer og hederlig innsats. De som vil hevde seg må skape noe eget og annerledes. Samtidig kommer dommerne til å være strenge på hygiene og orden, advarer Teigen.
Mange treningstimer
Også deltakernes sluttpresentasjon overfor dommerpanelet vil bli tillagt stor vekt. Her må NM-deltakerne kunne svare på spørsmål om produktene, samt gi gode tips om blant annet tilbereding og tilbehør. – Det er viktig med fagkunnskap og en kunderettet innstilling, slik at man øker salget og styrker kundelojaliteten, formaner Teigen.
Han forteller at deltakerne har lagt ned mange treningstimer i forkant av norgesmesterskapet, og at arbeidsgiverne har vært flinke til å stille opp og legge til rette. – Konkurransen er blitt viktig for kjøttbransjen, både for å heve kvaliteten og kreativiteten i ferskvaredisken, og for å skape interesse for yrket blant unge. Som mange andre bransjer sliter kjøttfaget med rekrutteringen, selv om dette heldigvis har bedret seg litt den siste tiden, sier Teigen.
Kjedene møter lokale slaktere
Hoveddommeren gleder seg over at tre lokale slakterforretninger fremdeles er representert i årets konkurranse, som de senere årene er blitt stadig mer dominert av kjedebutikkene. – Det er en naturlig utvikling at matvarekjedene preger mesterskapet. Tross alt er det her folk flest handler mesteparten av ferskvarene. Likevel er det hyggelig - og viktig - at også små kjøttforretninger hevder seg, mener Teigen.
Han sikter til T.Eikestøls Kjøttforretning, Håland Kjøtt og Dalen kjøttvarer, som til sammen har med fem deltakere i årets NM. Kjeden Meny er representert med hele 11 deltakere, mens Ultra og Spar har med én hver. Blant deltakerne i svenneklassen er Øyvind Skjerstad Ramsøy fra Meny Haslesenteret, som vant fjorårets NM i kjøttfag.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, NHO Mat og Bio, mobil 97 58 64 95
NM i kjøttfag
Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.
Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OFK, MENY Ultra og ICA.
Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler for både lærlinger og svenner. Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere med fokus på kvalitet, og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.
NM i finstykking for lærlinger torsdag 28. august.
På tre timer skal landets flinkeste lærlinger forvandle en skinke med knoke og en storfemørbrad til et stort antall panne- og gryteferdige retter. Publikum får se avansert tilskjæring, og vil kunne få mange gode tips til spennende menyer etter hvert som bordene fylles av de lekreste retter. Finalistene er lærlinger i kjøttbransjen eller fra dagligvareforretningenes kjøttdisker.
NM i finstykking for svenner fredag 27. august.
Her er det de flinkeste kjøttfagfolkene i landet som på tre timer skal fremvise sine ferdigheter i å tilby gode og salgbare produkter av svine- og lammekjøtt, samt en hemmelig stykningsdel. Av råvarene skal panne- og gryteferdige retter tilberedes og presenteres for dommerne. Svennekonkurransen i finstykking er for de som har utdanning og fagbrev i ett av kjøttfagene.