presseticker

Skip to main content

Supperåd i årets mørkeste måned

  Publisert: 24.11.2008 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Suppe like godt til hverdag og fest, enten det er lunsj, middag eller kveldsmat. Her tirsdagssuppe. Foto: www.matprat.no

Andre suppefoto kan lastes ned fra http://matbilder.no/bilder/

Oslo: Én måned gjenstår til sola snur og dagene igjen blir lysere. Men før den tid skal vi gjennom årets aller mørkeste måned. Da kan det vært lurt å ha noen lune supperåd på lur.

Kulda har for alvor satt inn, og med én måned igjen til årets mørkeste døgn og vintersolverv - 22. desember - går vi nå mørketiden i møte. Det er med andre ord høytid for stearinlys, peis og hjemmehygge. Nå gir Opplysningskontoret for kjøtt supperåd til frosne nordmenn.

 

– Suppe er et litt glemt måltid. Og det er synd, for det er både godt og mettende. Dessuten passer suppe like godt til hverdag som fest, enten det er lunsj, middag eller kveldsmat. Lager du suppen med buljong eller kraft, bruker renskåret, magert svinekjøtt og fyller på med masse grønnsaker, blir du både varm og mett uten at du får i deg mye kalorier, noe mange er synes er greit før julen kommer med alt som hører til, sier Magnus Tvedt-Øresland, informasjonskonsulent og kokk ved Opplysningskontoret for kjøtt.

 

Han forteller at suppe ikke er vanskelig å lage, og at de aller fleste kan lage rask og god suppe, også uten pose.

 

– Supper være uhyre raske å tilberede. Når du har laget en gryte eller to, oppdager du at det ikke er lett. Har du bare et kvarter til rådighet, kan du likevel lage deg en varmende, næringsrik og velsmakende suppe, sier Tvedt-Øresland.

 

Imponer med kraft eller krem

Supper kan være basert på kraft eller den kan være kremet. Begge deler kan lages med ganske enkle fremgangsmåter. Dette hindrer ikke suppen fra å imponere, mener kokken Tvedt-Øresland.

– Det at supper er lette å lage, er en godt bevart hemmelighet. Ofte fremstår hjemmelagde supper som elegante, og man kan dermed lett kjøpe seg stempelet som hjemmets eller gjengens kokk. Man kan variere mellom å servere etnisk eller tradisjonell - felles for dem alle er at nå i vintertiden hører de hjemme på ethvert kjøkken.

 

Lov å begynne med pose

Selv om Tvedt-Øresland på det varmeste råder folk til å forsøke å lage egen suppe fra bunn, er han den første til å innrømme at god suppe også kan lages med halvfabrikata. For eksempel suppepose og frosne grønnsaker, eventuelt vann og buljongterninger, pluss magert kjøtt i strimler eller terninger.

 

– Magert svinekjøtt inneholder bare to til fem prosent fett. Av dette er nesten 60 prosent umettede fettsyrer, altså sunt fett. Med litt ekstra proteiner i suppen får du dessuten et fullverdig måltid som metter lenge, sier Tvedt-Øresland, som gjerne slår et slag for frosne grønnsaker også.

 

– De færreste tenker over at det er de beste råvarene som ender opp i posene med frosne grønnsaker. Derfor er de faktisk minst like næringsrike som friske grønnsaker. Frosne grønnsaker er dessuten praktiske, lett tilgjengelige, de er ferdig oppkuttet og skal bare gis et raskt oppkok før servering, sier Tvedt-Øresland.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonskonsulent Magnus Tvedt-Øresland, mobil 95174639

 

Tirsdagssuppe:

Ingredienser:

400 g lammedeig

1 stk. løk

2 ss olje til steking

½ ts salt

½ ts pepper

1 ts provencekrydder

1 l kjøttbuljong (utblandet)

1 boks hermetiske tomatbønner

1 boks hermetiske tomater

5 dl frossen grønnsaksblanding f.eks brokkoliblanding

 

Slik gjør du:

1. Rens og hakk løken. Bruk en vid gryte og brun lammedeigen i oljen sammen med løken. Tilsett krydder.
2. Ha i buljong, tomatbønner og tomater og la det koke opp.
3. Tilsett grønnsaksblandingen og la suppen trekke et par minutter.
Server med brød.
PSST:
Tilsetter du ca. 1 dl snarkokt makaroni/pasta, blir suppen mer mettende. La koke til makaronien er ferdig.
Tirsdagssuppen kan raskt bli søndagssuppe hvis du erstatter den frosne grønnsaksblandingen med:
10 sjampinjonger (del i fire)
1 brokkolihode (i små buketter)
2-3 vårløk (skjær i ringer)
2 røde paprika (i biter)
1 finhakket hvitløksbåt
Brun hvitløken sammen med lammedeig og løk. Tilsett grønnsakene og la koke 2-3 minutter.

 

Aspargessuppe med spekeskinke og tomat:

Ingredienser:

1 bunt frisk grønn asparges

2 ts salt

1 ts sukker

5 dl vann eller buljong

2 dl matfløte

1 dl melk

½ ts nykvernet sort pepper

2 båt tomat

8 skive spekeskinke

 

Slik gjør du:

1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Del så aspargesen i biter på ca. 1 cm. Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 5 minutter. Ta ut 1/3 av aspargesen.

2. Ha innholdet i foodprocessoren, og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varmt.

3. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjær tomatkjøttet i små terninger, bland det med den 1/3 delen av aspargesen som du tok ut av suppa.

4. Stek skivene med spekeskinke i panna til de har fått en gyllen farge, og er sprøe og gode.

5. Legg en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken, hell varm suppe rundt, og legg på 2 skiver med spekeskinke på toppen.

 

Server gjerne godt brød ved siden av.

 

Linsesuppe med lam og koriander

Ingredienser

300 g strimlet benfritt lammekjøtt

1 ts salt

¼ ts nykvernet pepper

1 ts malt spisskummen

1 ss soyaolje

1 stk. løk

1 båt hvitløk

20 g frisk ingefær

1 ts chilipasta (sambal oelek)

4 dl grønne linser ferdig utbløtt (ca. halve mengden tørket)

1 boks hakkede hermetiske tomater

1 l vann

4 ss hakket frisk koriander

4 ss hakket frisk mynte

 

Slik gjør du:

1. Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn spisskummen, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter. Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.

2. Finhakk løk, hvitløk og ingefær fres videre i gryta ett minutt. Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.

3. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte.

 

Server med brød.

 

Thailandsk oksehalesuppe

Ingredienser

1 kg oksehale

2 ss olje

1 stk. hakket løk

5 båt hakket hvitløk

3 stk. rød chili med frø, hakket

1 stk. sitron (kun saften)

1 stk. lime (kun saften)

1 ½ ss sukker

1 stk. stilk, knust sitrongress

1 boks hakkede hermetiske tomater

3 ss tomatpuré

1 ½ l kjøttbuljong (utblandet) eller kjøttkraft

20 g frisk ingefær

1 stk. grønn squash i strimler

1 stk. rød paprika i strimler

2 ss hakket, frisk koriander

 

Slik gjør du:

1. Varm oljen i en stekepanne eller gryte, brun oksehalene godt. Ta dem opp av gryta.
2. Fres løk, hvitløk og chili i oljen uten at det blir brunt. Legg i sitrongresset, lime- og sitronsaft og sukker, vend godt sammen. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og buljong/kraft.
3. Legg oksehalene tilbake i gryta og la det hele småkoke i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra bena.
4. Ta beina ut av kraften, kjøl dem litt ned og sett kraften til side så lenge. Skjær eller plukk kjøttet av beina. Ta limebladene/sitrongresset ut av kraften.
5. Ha så kjøttet tilbake i suppa, og tilsett paprika, squash og galangalrot/ingefær. La suppen småkoke i 15-20 minutter.
6. Like før servering tilsettes 2 ss hakket koriander.
Suppen skal være litt "skarp" og sterk. Er den for sterk, kan du tilsette 1 dl (per 4 porsjoner) kokosmelk for å runde av smaken

 

Flere supper finnes på www.matprat.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak suppe.JPG 2,70 MB (2228x2953)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.11.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS