presseticker

Skip to main content

Smør årets påskelam med rødt klister

  Publisert: 25.03.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Smør lammesteken med rød kryddersaus. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Oslo: Det er ikke bare skiene som kan smøres med rødt i påsken. La påskesola og skiløypene inspirere deg til å prøve en ny krydderglasur på årets lammestek.

Tusenvis av lammelår og steker ankommer i disse dager matbutikker landet over. Påsken nærmer seg med stormskritt, og for mange er det liten tvil om hva som bør stå på middagsbordet.

 

– Lam er for mange blitt en fast tradisjon i påsken. Men lam kan også tilberedes på utradisjonelle måter, og det trenger slett ikke være vanskelig å imponere familie og venner med en ny variant, sier Knut Munthe Olsen, informasjonskonsulent og kokk ved Opplysningskontoret for kjøtt.

 

Smøring gir resultater

Kokken forteller at en rødlig kryddersaus med ingredienser som honning, chili, appelsin, soya og koriander vil gi den saftige steken en spennende smaksaroma, og mener at nordmenn allerede har god trening i å smøre med rødt i påsken.

 

– Dette er en kryddersaus man smører på etter at steken har vært i ovnen. Smakene vil glasere i kjøttet mens steken står og hviler før oppskjæring og servering. Urtene og krydderene du bruker i marinaden kan du også med fordel la gå igjen i noe av tilbehøret, sier Munthe Olsen.

 

Et lammelår - tre retter

Lammelårene man får kjøpt i butikkene er ofte store og fulle av kjøtt, og er det mer enn nok kjøtt til en middag og vel så det. Munthe Olsen oppfordrer derfor folk til å benytte seg av hele låret til forskjellige retter.

 

– Det er ingen grunn til å lete livet av seg etter en liten stek for å slippe å ha dårlig samvittighet for alle restene som havner i fryseren og aldri blir tatt opp igjen, sier Munthe Olsen.

 

Han anbefaler blant annet lam i middelhavsgryte - som lager seg selv mens kokken går på ski - og linsesuppe med lam og koriander, men minner om at det da er lurt å få lammelåret skåret opp i butikken.

 

– Spør betjeningen om de kan kutte låret i to. Den nederste delen – skanken – brukes til stek, den øvre delen skjæres i skiver, og kan brukes til gryte eller benes ut og brukes til suppe, råder Munthe Olsen.

(Pressenytt)

 

Linsesuppe med lam og koriander:

4 porsjoner

Dette er en fyldig suppe som er rask å lage. Proppfull av sunnhet og gode smaker.

 

300 g strimlet benfritt lammekjøtt

1 ts salt

¼ ts nykvernet pepper

1 ts malt cummin

1 ss soyaolje

1 stk. løk

1 båt hvitløk

20 g frisk ingefær

1 ts chilipasta (sambal oelek)

4 dl grønne linser ferdig utbløtt

1 boks hakkede hermetiske tomater

1 l vann

4 ss hakket frisk koriander

4 ss hakket frisk mynte

 

Slik gjør du:

1. Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter. Brun det raskt i varm gryte med olje.

2. Finhakk løk, hvitløk og ingefær fres videre i gryta sammen med kjøttet i ett minutt. Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.

3. Tilsett koriander og mynte rett før servering.

 

Tips! Suppa kan lages på forhånd og fryses, men vent da med å tilsette de ferske urtene til rett før servering.

Server med brød

 

Middelhavsgryte med lam

Denne retten bortsett fra litt kutting av kjøtt og grønnsaker lager seg selv. Lengden på skituren eller formiddagsluren tilpasser du steketemperaturen. 2 timer steketid er 225 grader, og 4 timers steketid er 150 grader i ovnen.

 

800 gr lammekjøtt med bein

ca 150 gr bacon

2 dl oliven

2 dl kapers med stilk

8 stk. aromasopp eller sjampinjong

2 boks hermetiske tomater cherry

2 stk. rødløk i grove båter

1 stk. fennikel i i grove biter

1 stk. aubergine i tykke skiver

400 g potet med skall, delt i to

4 fedd hvitløk

4 ss hakket bladpersille

4 ss hakket frisk basilikum

4 ss hakket frisk mynte

2 dl rødvin

1 ss sukker

 

Slik gjør du:

1. Kutt bacon og lammekjøtt i store biter og brun de raskt i 2-3 minutter i en panne. Ha kjøttet over i en ildfast form.

2. Brune grønnsakene raskt videre i gryta i 2-3 minutter og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp.

3. Bland alt i den ildfaste formen og ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150 grader i 4 timer, eller 2 timer på 225 grader.

Påskesmurt skankstek av lam

Den glaserte lammesteken serveres med freste grønnsaker, ovnsbakte halve poteter og krydret appelsin –og honningsaus. Søtt, litt sterkt og annerledes enn vanlig klassisk lammestek.

 

Ca 1,2- 1,5 kg lammestek med bein

1 ts salt

½ ts pepper

2 dl vann

 

Slik gjør du:

  1. Krydre steken og ha den over i en ildfast form. Sett et steketermometer midt inn i kjøttet uten å treffe beinet.
  2. Hell i vannet og stek på 175 grader til kjerne temperaturen viser 60 grader. Dette tar ca 1,5 time.
  3. Ha over krydderglasuren og la kjøttet hvile 15 minutter på benken.

 

Kryddersaus til smørning av lammesteken:

Saften av to appelsin

2 finhakket rød chili/2 ss chilipaste

2 båt finhakket hvitløk

2 ss finhakket frisk rosmarin

2 ss honning

1 ss søt soyasaus (ketjap manis)

 

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal tykne til nesten sirup.
  2. Sausen helles over kjøttet og glaserer det mens det hviler etter steking.

 

Appelsin og honningsaus til steken:

2 sjalottløk finhakket

1 ss olje

½ ltr ferskpresset appelsinjuice

Sjy og glasurrester fra steken

1 ss smør

 

Slik gjør du:

  1. Sjalott freses 1 minutt i kjelen. Ha i appelsinjuicen. Kok ned til halv mengde
  2. Ha inn sjy og glasurrester fra steken og kok opp.
  3. Sil sausen og pisk inn smøret.

 

Grønnsaker med litt sting

1 pk harricotbønner

1 rødløk i skiver

1 kuttet fersk chili uten frø

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk vasket spinat a`250 gr

 

Slik gjør du:

1. Fres løk og harricotbønner i smør og olje 2-3 minutter. Tilsett spinat og chili og fres videre i ett minutt.

 

Appelsinsjysaus:

2 finhakket sjalottløk

½ ltr ferskpresset appelsinjuice

+ stekesjy –og kryddersausrester

 

Ovnsstekte halve poteter

Ca 600 gr små poteter delt i to

Litt olivenolje

Salt, pepper og rosmarin

 

Slik gjør du:

  1. Del potetene i to og legg de med snittflaten opp i en ildfast form.

Ha over litt olivenolje og krydder og stek de på 225 grader i 20-30 minutter, eller til de får fine lysebrune blemmer.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak påskelam 0108_web.jpg 81,53 kB (400x267)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 25.03.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS