Smatt deg igjennom Smakens uke
– Smak er noe av det aller første vi lærer, og vi har alle en personlig mening om hva vi liker. Det vi synes er godt er en kombinasjon av de fire grunnsmakene søtt, surt, salt og syrlig. For at vi skal lære mer om mat, er det derfor viktig å vite hvilke råvarer som gir hvilke smaker. Da får vi et bevisst forhold til maten vi liker, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og informasjonskonsulent hos Opplysningskontoret for kjøtt (OFK).
I samarbeid med de fem Opplysningskontorene i landbruket, arrangerer Landbruks- og matdepartementet Smakens uke i uke 45. Arrangementet avholdes for tredje året på rad, og har som mål å øke matgleden. Særlig skolebarn skal lære om smak.
231 barneskoler påmeldt
– Vi har laget et undervisningsopplegg for sjetteklassinger, som innholder en rekke oppgaver og eksperimenter om smak. Målet med dette er at elever skal bli mer kjent med ulike smaker, og kanskje tenke igjennom hvorfor de liker den maten de gjør, sier Åse Kringlebotn, direktør i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Hun forteller at påmeldingen har vært over all forventning. – Hele 231 skoler har meldt seg på undervisningsopplegget ”Med smak på timeplanen”, og kan dermed se fram til en annerledes og spennende uke fra mandag 3. november. Av disse er det 40 skoler som er trukket ut til å få besøk av opplysningskontorenes egne smaksteam.
Utsettes for smaker
Tvedt-Øresland fra OFK deltar på ett av smaksteamene. Han tror det er viktig å starte tidlig med å lære barn om smaker.
– Vi blir alle født med en utviklet sans for å like det som er søtt. Det er ikke før vi blir eldre at vi begynner å eksperimentere og lære oss å sette pris på andre smakskombinasjoner. Men det som er søtt er ikke alltid det beste for kroppen, og dessuten går man glipp av så mye annet ved å bare spise søtt, sier kokken. Og legger til: – Man bør utsettes for smaker før man bestemmer seg for om man liker dem eller ikke.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.
* Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, direktør Åse Kringlebotn, mobil 91 62 46 00.
- Vi har fire grunnsmaker: Søtt, surt, salt og bittert.
- De siste årene har forskere kartlagt en femte smakssans, umamai.
- Umami er smaken av glutamat (eller proteiner). Er å finne i blant annet kjøtt, soltørkede tomater, soyasaus og buljong.
- Det vi oppfatter som god mat er en riktig kombinasjon av smakssansene
- Veldig mange har salt på bordet når de spiser middag. Salt tilfører ikke bare smaken salt, men fremhever også smaken til råvaren det havner på. Det er fordi salt setter i gang produksjon av spytt i munnen. Hvis du for eksempel tar litt salt på en bit med ananas vil smaken av ananas forsterkes.
- Det er en utbredt misoppfatning at vi bare kan smake de forskjellige smakene på enkelte steder av tungen. Vi har smaksløker for alle smaker over store deler av tungen. Men enkelte steder av tungen domineres mer av noen smaksløker enn andre. Derfor er det ikke tilfeldig hvor vi legger ting med ulike smaker på ulike steder i munnen.
Kilde: Magnus Tvedt-Øresland, Opplysningskontoret for kjøtt