presseticker

Skip to main content

Smaken av designsuksess

  Publisert: 27.08.2007 07:00 - av  Henning Poulsen

– Design kan være et viktig konkurransefortrinn for nisjeprodusenter, mener prosjektleder Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd. Her med MfGD-vinnerne Gårdsand, Lyst! og Tind Spekevarer. Foto: Johnny Syversen/josy.no

Oslo: Salgstall og lønnsomhet har bare gått oppover for nisjematprodusentene som tidligere i år fikk tildelt Merket for God Design. Søknadsfristen for neste års prestisjefylte designutmerkelsen går ut allerede 19. oktober.

Produsentene Tind Spekevarer, Gårdsand og Lillehammer Ysteri fikk alle tildelt Merket for God Design (MfGD) under Designdagen i mars i år. Siden den gang har de tre nisjeprodusentene tatt viktige steg - både strategisk, markedsmessig og økonomisk - med målrettet designarbeid som en rød tråd.

 

– Design kan være et stort konkurransefortrinn for nisjeprodusenter i kampen om kundene. Det er avgjørende at emballasjen er brukervennlig, at kundene legger merke til produktet og at emballasjen tydelig kommuniserer hva produktet er. Materialvalg, produksjonshensyn og miljøaspektet er også viktige hensyn å ta. sier Eline Strøm-Gundersen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

– En god designprosess gir produsenter forståelse for hvordan kundene ønsker å bruke produktene. Dette resulterer i produkter kundene vil ha, sier hun, og minner om at det allerede nå er mulig å levere søknader til neste års utdeling av Merket for God Design.

 

Lovpriser design

– Design har spilt sentral rolle for vår suksess. Det er store ord, men jeg synes jeg kan stå inne for de, sier daglig leder Rune Lødøen i Tind Spekevarer.

 

– Design selger! Det er lenge siden jeg skjønte det, forteller Aadne Søyland, daglig leder for Gårdsand.

 

– Design er en investering i fremtiden, og er svært viktig for oss i kampen om markedsandeler, istemmer Sverre Gjefsen.

 

Kapret markedsandeler for ost

Gjefsen er gründer og daglig leder for Lillehammer Ysteri, som i fjor fikk Merket for God Design for osteserien Lyst!. Produktene ble lansert i dagligvarehandelen i februar i fjor, og suksessen har ikke latt vente på seg. – Innen fetaost har Lyst! tatt en markedsandel på opptil 33 prosent hos enkelte kjeder, sier han.

 

Til Lyst!-serien ble det valgt et enkelt og tydelig grafisk uttrykk for å tydeliggjøre hva slags produkt det er snakk om, uten for mange elementer på forsiden. Gjefsen forteller at forbrukerne møter mange ulike inntrykk og påvirkninger i hyllene, og at emballeringen derfor også må virke tiltrekkende. Et rent og delikat uttrykk oppnåes ikke kun med det grafiske uttrykket, men ved en helhetlig opplevelse av emballasjen i bruk.

 

Lillehammer Ysteri har mange planer for sin osteserie i tiden fremover. – Vi har utviklet flere nye oster som skal introduseres i tiden fremover, blant annet en verdensnyhet; gulosten Lyst! ”GoActive”, sier Gjefsen.

 

Suksess for spekemat

Tind Spekevarer har funnet sin nisje i premiumsjiktet av spekemat, og fikk sammen med Panorama Design tildelt MfGD for sin særegne emballasje. Produsenten, som også produserer vanlig spekemat, feirer i disse dager toårsdag for oppstart - og ettårsdag for lanseringen av sin høykvalitetsspekemat. Allerede nå teller bedriften 18 ansatte, fordelt på 16 årsverk. Omsetningen i fjor lå på 26 millioner kroner, mens den i år ligger an til å lande på cirka 42 millioner kroner.

 

Emballasjen bryter med de mest brukte material- og emballeringsprinsippene. Løsningen forteller historien rundt produktet. – Vår særegne innpakning gjør at vi skiller oss fra konkurrentenes produkter, og tildelingen av MfGD var en anerkjennelse av at vi traff blink, sier Rune Lødøen.

 

Han ligger ikke på latsiden, og er allerede i gang med å utvikle emballasje til nye produkter, deriblant oppskåret spekeskinke. Stranda-produsenten satser også på pinnekjøtt og lammelår foran høstsesongen, der emballasjen skal bære bilder og historier fra gården der lammet kommer fra. – I tillegg har vi merket etterspørsel etter viltpølse i utlandet, så i løpet av neste år skal vi ha en pølse klar for dette markedet, sier Lødøen.

 

And i butikken

Heller ikke Aadne Søyland hviler på laurbærene, selv om Gårdsand til tider har slitt med å møte etterspørselen fra storhusholdningsmarkedet. Emballasjens grafiske uttrykk og materialer kommuniserer ferskhet, og skaper nærhet til produktet. Med bilder av bonden og gården vet kundene hvor kjøttet kommer fra.

 

Til høsten skal Vestfold-bedriften lansere andebryst i dagligvarehandelen, slik at vanlige forbrukere snart kan møte endene i disken. – Vi har brukt mange av elementene fra emballasjen som fikk Merket for God Design, men tilpasset den mer mot vanlige forbrukere. Den lokale forankringen med bilde og informasjon fra gården går igjen, samtidig som vi blant annet har lagt til oppskrifter på gode anderetter, sier Søyland.

 

Eline Strøm-Gundersen forteller at Norsk Designråd og Innovasjon Norge arbeider aktivt for å spre kunnskap om design som konkurransefortrinn. – Nå begynner vi å se fruktene av dette arbeidet. Stadig flere småprodusenter bruker design som et helt naturlig verktøy i sitt strategiske markedsarbeid, forteller hun.

(Pressenytt)

FAKTABOKS:

Dette er Merket for God Design

Med utmerkelsen Merket for God Design får bedrifter og samarbeidende designer et kvalitetsstempel og publisitet for sitt nyskapende designarbeid.

 

Evaluert av eksperter

Alle som søker får sitt produkt evaluert av en objektiv jury bestående av eksperter innen design og nyskaping. De som ikke når opp til en utmerkelse får en inngående tilbakemelding fra juryen med råd for videre arbeid.

 

Stor mediaoppmerksomhet

I løpet av de siste 5 årene har mottakere av Merket for God Design oppnådd cirka 4000 presseoppslag i norsk media.

 

Søk om utmerkelsen

For å bli evaluert til Merket for God Design må du søke.

All søknadsinformasjon ligger på www.norskdesign.no

Søknadsfrist: 19. oktober, 2007

 

Spørsmål

Ta kontakt med prosjektleder

Eline Strøm-Gundersen,

esg@norskdesign.no eller tlf. 23 29 25 62

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, Prosjektleder Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 62, mobil 97 10 55 80

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57

gk@norskdesign.no

* Mer informasjon: www.norskdesign.no

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.08.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS