Smaken av Sør-Afrika
Sør-Afrika har, som så mange av sine naboland på kontinentet, vært gjennom en til tider grufull historie etter at de første koloniherrene gikk i land en gang på 1600-tallet. Og kanskje er historien en av grunnene til at når sørafrikanerne først skal feire, så gjøres det skikkelig. 27. april er dagen da rytmene er raskere og grytene fullere enn på noen andre dager.
– Den sørafrikanske nasjonaldagen gir oss nordmenn muligheten til å feire venner på et annet kontinent, og er samtidig et påskudd til å øke kunnskapen om et annet kjøkken. Sørafrikanerne verdsetter mange av de samme råvarene som oss, og ingrediensene er ikke nødvendigvis så vanskelige å få tak i, forteller Thomas Tangen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt.
Den store gryte
Landet helt sør i Afrika er i seg selv en liten verden i miniatyr. Det består av folkeslag fra flere av verdens kontinenter, og både mørk- og lyshudede lever om hverandre.
– Det er vanskelig å snakke om ett spesielt sørafrikansk kjøkken. Den store variasjonen blant menneskegrupper reflekteres også i kjøkkenet. Men er det en ting hvite og svarte har til felles, så er det forkjærligheten for kjøtt. Det spises mye og ofte, sier Magnus Bjørnsen, nestleder i Fellesrådet for Afrika. Han har selv bodd og jobbet i Sør-Afrika.
Bjørnsen forteller at rettene varierer mye etter hvor i landet man befinner seg og hvilke mennesker man omgir seg med. Blant de svarte, som i dag utgjør om lag tre fjerdedeler av befolkningen på 45 millioner mennesker, er store gryter ofte å se på bordet ved middagstider.
– Gryteretter er svært vanlig i denne delen av befolkningen. Da er ofte okse-, gris- eller lammekjøtt hovedingrediensen. I tillegg spiser de ofte maismelgrøt ved siden av, sier Bjørnsen.
Gryende optimisme
I 1994, mens nordmenn levde i lykkerus etter de beste olympiske vinterlekene verden noen gang hadde sett, og menn som Dæhlie, Alsgaard, Koss og Kjus var større enn de fleste, ble en annen mann hyllet for helt andre bragder. 27. april 1994 var nemlig dagen da Nelson Mandela vant Sør-Afrikas første frie valg. I dag, 12 år senere har landet fremdeles store utfordringer foran seg.
– Apartheid var et helt forferdelig system og det har selvfølgelig vært stor framgang etter at det ble avskaffet. Likevel sliter sørafrikanerne med de samme utfordringer som vi ser i resten av verden, nemlig at forskjellen mellom fattig og rik stadig øker. Men vi kan likevel skimte en betinget optimisme i landet, sier Bjørnsen.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.
450 g grytekjøtt av storfe
2 hakket løk
1 ss margarin
1,5 l oksekraft
2 ss karri
2 laurbærblader
2 poteter, skivede
2 ss hvitvinseddik
2 ts salt
Slik gjør du:
- Stek kjøttet i en gryte med løk og margarin.
- Hell over kraften og tilsett karri og laurbærblad. La det småkoke i 30 minutter.
- Tilsett potetene, eddik og salt. La det trekke i 45 minutter til 1 time, til kjøttet er mørt.