Oftest pølser på grillen
En fersk undersøkelse gjennomført av Synovate MMI på vegne av Opplysningskontoret for kjøtt (OFK) viser at grillpølsen er en soleklar favoritt på grillen. Hele 82 prosent av oss velger vanlige grillpølser når vi skal kokkelere over grillen. Et stykke etter følger svinekoteletter, hamburgere, sommerkoteletter og grønnsaker.
– For de fleste hører pølser med når man griller. Vi må ha en ”ventepølse” mens vi venter på at den andre grillmaten skal bli klar I tilegg er det noe som alle liker, særlig de minste, sier Knut Munthe Olsen, kokk og informasjonskonsulent i OFK. Han er selv småbarnsfar og forteller at en pølse i hånda er fin mat i farta for smårollinger..
Han tror også mye av grunnen til pølsene popularitet er at de er enkle å grille.
– Det viser seg at de aller fleste kun betrakter seg selv som middelmådige grillere, og dermed holder de seg til den vante maten som pølser og koteletter, dette til tross for at en tredjedel av oss griller mer enn 15 ganger i året. Likevel er det nok mange som overvurderer hvor vanskelig det er å grille for eksempel hele kjøttstykker, sier Munthe Olsen.
Kos-regelen
Kokken, som 17. - 19. mai i år skal delta i VM i grilling i USA, oppfordrer folk til å forsøke nye retter på grillen, og forteller at det ikke er mye som skal til for å heve grillferdighetene et par hakk.
– Først og fremst gjelder det å ha en god grill å tilberede maten på. Lokk på grillen gir flere muligheter når det gjelder hva du kan grille. Et område på grillen skal være mindre varmt, slike at du kan variere mellom direkte grilling over sterk varme og indirekte grilling under lokk med svak varme. Marinade, krydder og grillsauser gir kjøttet ekstra smak, og er enkelt å lage selv. En god huskeregel for marinade er ”kos” – krydder, olje og syre. Legg kjøttet i marinade minst en time før det skal grilles, helst over natten. Tørre krydderblandinger fungerer flott istedenfor for marinade. Gni inn kjøttet med tørt grillkrydder litt før grillingen, eller pensle en grillsaus på kjøttet rett før det er ferdig grillet, forteller Munthe Olsen.
Han råder de som skal grille større kjøttstykker, for eksempel en hel lammestek eller indrefilet, til å bruke termometer. Da er det nesten umulig å ikke ende opp med et saftig resultat.
Bærbare gjenbruksgriller
Det er et sikkert tegn på at sommeren nærmer seg når parker og andre uteplasser fylles opp av mennesker som flokker seg rundt osende engangsgriller. Undersøkelsen om folks grillvaner viser at det her til lands grilles mest på gassgrill, etterfulgt av kullgrill med lokk. På tredjeplass følger engangsgrillen, som er mest brukt av yngre mennesker.
– Engangsgrill er selvfølgelig bedre enn ingen grill i det hele tatt. Men sannheten er at det er vanskelig å få et godt resultat med engangsgriller. De har en ujevn varm flate og kort grilletid, sier Munthe Olsen.
Han forteller at alternativer til engangsgrillen er å få kjøpt mange steder. – Det finnes både kullgrill og gassgriller som er små og bærbare. Disse gir ti ganger bedre grillmat, lager ikke svimerker der de står og du slipper å kaste grillen i søpla etterpå, sier Munthe Olsen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonskonsulent Knut Munthe Olsen, mobil 92 22 61 37
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.
- Begynn ikke grillingen før grillen er varm nok. På en kullgrill vil dette si når det ligger et hvitt støv over kullet.
- Har du grill med lokk, la et område av grillen være mindre varmt, på den måten kan du regulere temperaturen maten grilles på. I tillegg har du mulighet til å grille store kjøttstykker med godt resultat.
- Lager du marinade selv, så husk kos; krydder, olje og syre. Et godt alternativ er å marinere kjøttet i soyasaus.
- Bruk termometer om du griller større kjøttstykker.
- Varier tilbehøret så vel som grillmaten. På www.matprat.no finnes en rekke oppskrifter til salater og annet grilltilbehør.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Norske grillvaner:
- En tredjedel av alle nordmenn griller mer enn 15 ganger i året.
- Aldersgruppen 15-24 år er de som griller aller oftest.
- Pølser (82 prosent) grilles mest, etterfulgt av svinekoteletter (66 prosent), hamburgere (62 prosent), grønnsaker (55 prosent) og sommerkoteletter (55 prosent).
- Det grilles mest på gassgrill (42 prosent), kullgrill (41 prosent) og engangsgrill (34 prosent).
Kilde: Grillundersøkelsen 2006, Synovate MMI