presseticker

Skip to main content

Marinér grillkjøttet selv

  Publisert: 06.07.2009 07:00 - av  Henrik Arneberg

MARINÉR SELV: Ved å marinere kjøttet selv, kan du bestemme hvilke smakskombinasjoner du vil ha. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Butikkmarinerte kjøttprodukter inneholder ofte mye salt og noe sukker. Ved å marinere kjøttet selv kan du lage egne og spennende smakskombinasjoner, samtidig som du har full kontroll over ingrediensene.

– Lager du marinaden selv, har du kontroll på hva den inneholder. Dette er veldig greit med tanke på salt, eller dersom de som skal spise maten har allergier, opplyser informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen

 

KOS-regelen

Christensen forteller at hensikten med marinering først og fremst er å gi kjøttet ekstra smak. Her er det utallige muligheter.

 

– Det er bare å bruke fantasien og smaksløkene. Et enkelt tips til handlerunden er å bruke KOS-regelen, som betyr Krydder, Olje og noe Syrlig. En marinade av frisk rosmarin, en god olje, litt sitronsaft og et hvitløkfedd kan gjøre underverker på en ytrefilet av storfe, sier hun.

 

Størrelsen teller

Når marinaden er laget er det viktig å beregne riktig marineringstid ut i fra kjøttstykkets størrelse.

 

– Marineringstiden kan variere med alt fra noen timer til et par døgn. En filet eller stek bør marineres natten over, mens biter til spyd og koteletter kan klare seg med 2–3 timer, sier Christensen.

 

Hun forteller at dersom kjøttet skal brukes neste dag eller senere, må det marineres i kjøleskap.

 

Unngå salt

Christensen forteller at krydder, urter og løk gir kjøttet ønsket smak. – Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk eller yoghurt. Salt bør unngås. Dette fordi saltet trekker ut væske fra kjøttet, forklarer hun.

 

Christensen mener også at sukker med fordel kan unngås på store kjøttstykker. – Mye sukker gjør at marinaden karamelliserer seg. Store kjøttstykker som trenger lang tid på grillen blir da fort brent, påpeker hun.

 

Bruk plastpose

Christensen forteller at det kan være lurt å la kjøttet marineres i en plastpose.

 

– Hell marinaden over og press ut luften i posen før du knyter den sammen. For å unngå søl kan det være smart å ta en ekstra pose utenpå, eller legge posen i en bolle. Så er det bare å snu og vende på posen en gang imellom, sier hun.

 

Denne marineringsmetoden sørger for at marinaden dekker alt kjøttet, samtidig som det blir lite søl på kopper og kar.

 

– Før det marinerte kjøttet havner på grillen, bør det tørkes lett av. Dette gjelder også ved kjøpemarinader i butikken, sier Christensen.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.

* Opplysningskontoret for kjøtt, fagkonsulent Bjørn-Tore Teigen, mobil 91 51 95 52

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Rippli sveits_web.JPG 33,97 kB (400x613)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.07.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS