Juletapas – en vinner før og etter julaften

Informasjonskonsulent Magnus Tvedt-Øresland i Opplysningskontoret for kjøtt mener råvarene som er tilgjengelige nå i jula har et særdeles stort potensial til tapasbruk. Foto: www.matprat.no
En undersøkelse gjennomført av Research international viser at 4 av 10 nordmenn kjenner til juletapas. 2 av 10 sier at de har servert, eller blitt servert, juletapas én eller flere ganger i løpet av fjorårets jul.
Informasjonskonsulent Magnus Tvedt-Øresland ved Opplysningskontoret for kjøtt forteller at råvarene som er tilgjengelige nå i jula har et særdeles stort potensial til tapasbruk. – Julevarer som kokt lammelår, pinnekjøtt, julepølser, ribbe og ulike typer julepålegg passer utmerket til tapas før julekvelden. Nye smakskombinasjoner og spennende måter å anrette på gjør at du kan nyte juleproduktene uten å ta selve julemåltidet på forskudd, sier han.
Tvedt-Øresland forteller at juletapas også fungerer godt ved sosiale sammenkomster i romjula. – Dette er en fin måte å utnytte julematen som blir til overs. Et annet alternativ er å dekke et lekkert nyttårsbord med deilige tapasretter, sier han.
Gløggmingling
Julens tapaskveld kan gjerne kombineres med gløggmingling langt ut i sene kveldstimer.
– By på koselig hjemmelaget gløgg med noe sterkt, salt og søtt. I stedet for pepperkaker og klementiner er det spennende å diske opp med noen uventede småretter krydret med julestemning, sier Tvedt-Øresland .
Han forteller at kun fantasien setter grenser når juletapasen skal anrettes.
– Her er det bare å eksperimentere med spennende smaker som juleskinke med chiliappelsin, vossakorv med marinert artiskokk, lefseruller, julequesedilla eller glasert tapasribbe, frister Tvedt-Øresland, og legger til at det viktigste er å finne den gode julestemningen.
– Tapas er uhøytidelig mat, som både kan serveres som stående buffet eller rundt bordet. Uansett er det mat for sosiale lag, hvor man kan lage noe som vil passe de fleste ganer og ønsker. Derfor har også juletapas blitt mer og mer populært, sier han.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonskonsulent Magnus Tvedt-Øresland, mobil 951 74 639, magnus.tvedt.oresland@ofk.no
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Smeby Christensen, mobil 936 52 522, oda.christensen@ofk.no.
Ingredienser:
8 skiver okserull
2 stk hvetetortilla
¼ pk ruccula
8 skive ridderost
Slik gjør du:
1. Legg tortilla i en varm stekepanne. Fordel halvparten av osten utover. Legg på okserull og strø over ruccula, før du legger på resten av osten. Legg over den andre tortillaen. Klem litt sammen.
2. Snu quesedillaen og stek til brødet har gyllen farge på begge sider og osten er smeltet. Klipp i snipper og server straks.
Glasert tapasribbe (8 pers)
1 kg ribbe
1 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)
4 ss søt soyasaus (kecap manis)
4 ss soyasaus
1 ss frisk ingefær , finhakket
1 ss hvitløkspulver
1 ss chilipulver
1 ts salt
Slik gjør du:
1. Skjær av svoren på ribba og prøv å beholde mest mulig av fettet. Fjern deretter beina på innsiden av ribba.
2. Lag ca 5 mm dype snitt tett i tett langs etter hele ribba.
3. Bland sammen alle ingrediensene til glasuren og smør inn hele ribba.
4. Stek ribba på 125 grader i cirka 2 timer, skru deretter opp temperaturen til 225 grader og stek til ribba er gyllen. Kutt ribba i små porsjonsbiter og server med søt chilisaus