presseticker

Skip to main content

Grilling i verdensklasse

  Publisert: 29.05.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

GRILLVINNER: Knut Munthe Olsen fra Opplysningskontoret for kjøtt viser stolt fram retten som sikret det norske laget bronse under VM i grilling. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Et norsk lag tok nylig bronse under VM i grilling i USA. På menyen sto lammecarret med pære- og blåbærsalsa. – En rett det er fullt mulig å grille hjemme, sier medaljevinner Knut Munthe Olsen.

En kombinasjon av gode grillkunnskaper og norsk smaksmagi sikret det norske laget en gjev bronse i klassen ”Exotic” under VM i grilling i Memphis i USA.

 

– Vi satset på forføre dommernes amerikanske ganer med norske råvarer og smaker i særklasse. Vi spilte på både det sterke og det søte og fruktige, som er vanlige smaker i grillsauser, og valgte oss lammecarret, som er noe av det mest eksklusive på lammet. Se for deg norsk høst i vakre farger med blåbær i skogen, modne pærer på treet og ferskt lammekjøtt i butikkene, sier Knut Munthe Olsen, kokk og informasjonskonsulent ved Opplysningskontoret for kjøtt (OFK).

 

Sammen med Bjørn-Tore Teigen fra OFK, Tone Pedersen og Espen Lynghaug fra Elitelaget for kjøtt, samt grillekspert Craig Whitson, var han med å utkonkurrere lag fra hele verden.

 

Røyksmak på flaske

Under verdensmesterskapet brukte de norske kokkene en såkalt ”smoker”. Dette er en grill som gjør at maten blir røkt samtidig som den grilles. Til tross for at svært få nordmenn har en smoker stående i hagen, er Munthe Olsen overbevist om at det er fullt mulig for norske hobbygrillere å gjenskape bronseretten.

 

– For det første er det slettes ikke nødvendig med smaken av røyk for at retten skal bli en suksess. Sausen og kjøttet utgjør en herlig kombinasjon i seg selv. Men hvis du likevel ønsker røyksmaken, er det mulig å finne den på flaske blant grillsauser i litt avanserte matbutikker, sier Munthe Olsen.

 

Han forteller videre at det er sausen i seg selv, som pensles på kjøttet i tillegg til å serveres ved siden av, som løfter retten det lille hakket høyere enn andre grillmåltider.

 

– Sausen kan du gjerne lage dagen i forveien, da får smakene god tid til å sette seg. Du kan enten grille pærene, eller som nevnt, bruke røykaroma på flaske. Det går selvfølgelig også an å bruke hermetiske pærer, sier Munthe Olsen.

 

Grill med flere soner

Grillkokken understreker at det er viktig å grille på en god grill når carreten skal over glørne.

 

– Enten du griller på kull eller gass, er det viktig at du lar en sone av grillen være mindre varm – der kjøttet kan grilles indirekte. Etter at kjøttet er brunet over den varmeste sonen på grillen i et par minutter, skal kjøttet over til den kjøligere sonen, der det skal ligge til steketermometeret viser 60 grader, sier Olsen, som ønsker alle lykke til med sin egen grilling i verdensklasse.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonskonsulent Knut Munthe Olsen, mobil 92 22 61 37

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.

 

Lammecarret med pære- og blåbærsalsa

Slik gjør du:

  1. Ha på salt og pepper og brun kjøttet over sterk varm cirka 2 minutter.
  2. Smør salsa over kjøttet og legg det over på ”kjølig” sone i grillen. Grill så på indirekte varme til steketermometeret viser 60 graders kjernetemperatur.

Pære– og blåbærsalsa

3 store pærer

3 ss eplesyltetøy/most

1 ss finhakket frisk timian

1 ts finhakket frisk rosmarin

1 ss finhakket frisk mynte

1 dl blåbærsirup

2 ss søt chilisaus

1 ss tabasko

4 ss epleeddik

0,5 dl nøytral olje

¼ ts pepper

½ ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Skrell pærene, grilles under lokk på indirekte varme i minimum en time.
  2. Finhakk pærekjøttet og bland det sammen resten av ingrediensene.
  3. Varm opp salsaen og smak til med salt og pepper. Lag den gjerne dagen før, slik at smaken får utviklet seg mest mulig.

 

Tips: Du behøver ikke å grille pærene først. Du kan også tilsette litt flytende røykaroma for å få røyksmak på salsaen.

 

En film om hvordan retten lages er å finne på www.matprat.no/presse

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak grilling mai07 044_ed.jpg 474,02 kB (1744x3504)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 29.05.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS