presseticker

Skip to main content

Fester for fårikål i Telemark

  Publisert: 29.09.2010 07:00 - av  Henrik Arneberg

Fårikål er blant de enkleste middagene du kan lage, ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Astrid Hals/Matprat.no

Oslo: Torsdag 30. september er det Fårikålens Festdag, og over hele landet fylles gryter med kokt fårekjøtt, kål og hel pepper. I Telemark serveres det fårikål dagen lang.

Fårikål, eller faar i kaal som retten het da den ble innskrevet i norske kokebøker mot slutten av 1800-tallet, har vært en favoritt blant nordmenn lenge før delikatessen ble kåret til Norges nasjonalrett på 1970-tallet. Nordmenn spiste gjennomsnittlig 5,7 kilo lam hver i 2009.

 

– Forbruket av lammekjøtt har holdt seg stabilt over tid, og vi spiser til sammen om lag 3000 tonn fårikålkjøtt i året. En ny trend vi har merket de siste årene er at fårikål blir stadig mer populært i storbyene. Dette skyldes nok at maten er smakfull, enkel å lage og nærmest idiotsikker. Alle kan lage fårikål til fest uten å feile, sier matrådgiver Cecilie Maske i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

I Telemark serveres nasjonalretten blant annet på Rjukan sykehus og Bø videregående skole (se fullstendig liste nederst i saken).

 

2,5 millioner fårikålfrelste nordmenn

Fårikålen fikk sin egen festdag i 1998, og har siden dette årlig blitt feiret den siste torsdagen i september. – Markeringen har vokst seg større for hvert år, og det er blitt en tradisjon at restauranter og spisesteder i hele Norge serverer fårikål på denne dagen, sier Margot Loe, som er fårikålansvarlig i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

Ifølge undersøkelsen Norske Spisefakta som er gjennomført av Synovate spiser over 2,5 millioner nordmenn fårikål mer enn tre ganger i året. Loe håper og tror at tallene vil stige ytterligere i årene fremover.

 

– I år har vi inngått et spennende samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). Prosjektet går hovedsakelig ut på at elever ved kokkelinjene i landet skal lære opp totalt 500 elever på grunnskoler over hele Norge. Dette gjør vi fordi vi vet hvor viktig det er å rekruttere nye fårikålelskere som kan holde tradisjonen ved like, sier hun.

 

3000 Facebook-venner

Grasrotbevegelsen Fårikålens Venner opprettet i fjor sin egen Facebook-profil, og har snart 3000 tilhengere.

 

– Antall medlemmer har steget rekordraskt i forkant av årets sesong. Her kan trofaste fårikåltilhengere møtes uavhengig av fysisk avstand og utveksle tips og erfaringer. Blant nordmenn er det grunnfestet i både hjertet og ryggraden at fårikål er høstens mest populære festmat. Ingrediensene symboliserer det vi sanker fra naturen, og de færreste ønsker å prøve gjøre fårikålen mer trendy eller fancy, sier Cecilie Maske.

 

Hittil har 110 restauranter, bedriftskantiner, sykehus, hoteller, fengsler og videregående skoler oppgitt at de skal feire fårikålens dag i år. – Bredden blant de innmeldte viser at nordmenn i alle aldere verdsetter fårikål og hyller nasjonalretten. Dette er vi svært fornøyd med, det er tross alt hele Norges nasjonalrett vi hyller, understreker Maske.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Cecilie Maske, mobil 915 36 618

* MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Margot Loe, mobil 91 51 95 55

* MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Oda S. Christensen, mobil 93 65 25 22

 

Info:

Her serveres det fårikål i Telemark under fårikålens dag:

 

Rjukan sykehjem

Hjalmar Johansen videregående skole

Rjukan sykehus

Tinn helsetun

Gransherad bygdeheim

Vinje kjøkkendrift

Drangedal sjukeheim

Haugmotun sykehjem

Tokke helsesenter

Nome sjukeheim

Kviteseid omsorgsenter

Dag bondeheim

Hotell Vic

Meny Myren

Lasses motell

Telemarksvingen

Viktoria gjestgiveri

Torv kroa

Villa mat videregående skole

Bø videregående skole avdeling Seljord

Dyrskuen

Langesund handelstand

 

 

Slik lager du fårikål til 4 personer:

Ingredienser:

1,5 kg fårikålkjøtt

1,5 kg hodekål

2 ts salt

4 ts hel pepper

Cirka 3 dl vann

 

Slik gjør du:

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.

Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), 2-3 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

 

Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i ditt fylke, finnes på www.farikal.no.

 

Følg Fårikålens Venner på Twitter: http://twitter.com/FarikalVenn

 

Følg Fårikålens Venner på Facebook:

 

http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=27586028997&ref=ts

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak fårikål, Brasil.JPG 2,72 MB (2216x2953)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 29.09.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS