presseticker

Skip to main content

Fester for fårikål i Sandefjord

  Publisert: 24.09.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Siste torsdag i september er Fårikålens Festdag. Foto: www.matprat.no

Oslo: Sju av ti nordmenn setter fårikålgryta på bordet i løpet av høsten, viser ny undersøkelse. Torsdag 27. september er det igjen duket for nasjonalrettens egen festdag. I Sandefjord serveres fårikål for en billig penge.

Det var Nitimens lyttere som på 1970-tallet kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og for ti år siden utropte Opplysningskontoret for kjøtt den siste torsdagen i september til fårikålens offisielle festdag. Under årets festdag kan alle som ønsker det spise fårikål på Café Hvidt i Storgata.

 

– Vi har tenkt til å lage fårikål til den store gullmedaljen, og inviterer alle til Fårikålfest i kafeen. I tillegg til å være viktig norsk tradisjonsmat, er fårikål også kjempegodt. Man kan kjøpe stor eller liten porsjon til en rimelig pris, sier Helene Bøe fra Café Hvidt.

 

11. året med fårikålfest

– Fårikål hører den norske høsten til. Den både smaker fantastisk godt og er enkel å lage. Er det én rett som fortjener en egen festdag, så er det vel nettopp fårikålen. Når vinden uler og regnet pisker mot vinduet, passer det perfekt å samles rundt fårikålgryta, sier Margot Loe fra Opplysningskontoret for kjøtt.

 

Hun er svært tilfreds med at Fårikålens Festdag nå er etablert som en fast tradisjon over hele landet. – Dette er 11. året vi feirer fårikålen, og vi vet at det på denne dagen serveres fårikål på spisesteder, skoler og institusjoner, så vel som i de tusen hjem, sier Loe.

 

Unge fårikålspisere

På spørsmål om hva som er årets trend innen fårikål, må Loe bare fnyse. – Man trenger slettes ikke gjøre fårikålen noe mer trendy eller fancy enn det den allerede er. Fårikål skal være fårikål! Men for de som ønsker litt mindre fett, er det selvfølgelig lov å bruke andre deler av lammet i fårikålen, som for eksempel lammebog i skiver, sier Loe.

 

En forbrukerundersøkelse fra Opplysningskontoret for kjøtt viser at 71 prosent av Norges befolkning spiste fårikål minst én gang i løpet av høsten 2006. Loe forteller at yngre generasjoner for alvor har fått øynene opp for fårikål.

 

– En ny fårikålgenerasjon har vokst seg fram blant unge voksne, og det er svært hyggelig å se. Fårikål egner seg utmerket både til familiemiddag og vennefest. Retten er så enkel å lage at virkelig alle kan få det til! Så her er det ingen unnskyldning for å ikke invitere til fest den 27., sier Loe.

 

Søtt og mørkt til fårikål

Sigrid Strætkvern, med den uvanlige tittelen stemningsskaper i Ringnes, er ikke i tvil når hun blir spurt om hva som smaker best til fårikål.

 

– Med en gang noen sier fårikål, så sier jeg bayer! Naturligvis kan du velge en pils eller et fatøl dersom du har en favoritt og ikke ønsker å prøve noe nytt. Men hovedpoenget er at du velger et markant øl med litt kraftig smak og kanskje noe sødme. De aller lyseste ølene bør du styre unna til en så kraftig rett som fårikål, sier Strætkvern.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Helene Bøe, Café Hvidt, mobil 33 41 88 08

* Markedskonsulent Margot Loe, Opplysningskontoret for kjøtt, tlf. 22 09 25 55, mobil 91 51 95 55

* Informasjonsleder Thomas Tangen, Opplysningskontoret for Kjøtt, tlf. 22 09 25 56, mobil 93 05 35 55

 

Om fårikål:

Fårikål er en middagsrett av sauekjøtt eller lammekjøtt, hodekål og sort pepper (hel). Retten kokes sammen i en gryte og serveres med kokte poteter.

 

Fårikålens opprinnelse er en av vår tids store uløste matgåter. Retten slik vi kjenner den i dag kommer sannsynligvis fra Danmark, og ble først fortært av borgerskapet i byene. Først mot slutten av 1800-tallet ble ”Faar i kaal” innskrevet i kokebøkene. Men det tok ikke lang tid før den ble populær også blant folk flest, og i dag oppfatter vi den som vår fremste nasjonalrett.

Kilde: www.farikal.no

Slik lager du fårikål til 4 personer:

 

Ingredienser:

1,5 kg fårikålkjøtt

1,5 kg hodekål

2 ts salt

4 ts hel pepper

Cirka 3 dl vann

 

Slik gjør du:

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.

Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), cirka 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

 

Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i ditt fylke, finnes på www.farikal.no.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak fårikål.JPG 3,63 MB (2126x3059)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.09.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS