Fester for fårikål i Finnmark
Fårikål, eller faar i kaal som retten het da den ble innskrevet i norske kokebøker mot slutten av 1800-tallet, har vært en favoritt blant nordmenn lenge før delikatessen ble kåret til Norges nasjonalrett på 1970-tallet. Nordmenn spiste gjennomsnittlig 5,7 kilo lam hver i 2009.
– Forbruket av lammekjøtt har holdt seg stabilt over tid, og vi spiser til sammen om lag 3000 tonn fårikålkjøtt i året. En ny trend vi har merket de siste årene er at fårikål blir stadig mer populært i storbyene. Dette skyldes nok at maten er smakfull, enkel å lage og nærmest idiotsikker. Alle kan lage fårikål til fest uten å feile, sier matrådgiver Cecilie Maske i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
I Finnmark serveres nasjonalretten blant annet på Ica Super i Alta.
2,5 millioner fårikålfrelste nordmenn
Fårikålen fikk sin egen festdag i 1998, og har siden dette årlig blitt feiret den siste torsdagen i september. – Markeringen har vokst seg større for hvert år, og det er blitt en tradisjon at restauranter og spisesteder i hele Norge serverer fårikål på denne dagen, sier Margot Loe, som er fårikålansvarlig i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Ifølge undersøkelsen Norske Spisefakta som er gjennomført av Synovate spiser over 2,5 millioner nordmenn fårikål mer enn tre ganger i året. Loe håper og tror at tallene vil stige ytterligere i årene fremover.
– I år har vi inngått et spennende samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). Prosjektet går hovedsakelig ut på at elever ved kokkelinjene i landet skal lære opp totalt 500 elever på grunnskoler over hele Norge. Dette gjør vi fordi vi vet hvor viktig det er å rekruttere nye fårikålelskere som kan holde tradisjonen ved like, sier hun.
3000 Facebook-venner
Grasrotbevegelsen Fårikålens Venner opprettet i fjor sin egen Facebook-profil, og har snart 3000 tilhengere.
– Antall medlemmer har steget rekordraskt i forkant av årets sesong. Her kan trofaste fårikåltilhengere møtes uavhengig av fysisk avstand og utveksle tips og erfaringer. Blant nordmenn er det grunnfestet i både hjertet og ryggraden at fårikål er høstens mest populære festmat. Ingrediensene symboliserer det vi sanker fra naturen, og de færreste ønsker å prøve gjøre fårikålen mer trendy eller fancy, sier Cecilie Maske.
Hittil har 110 restauranter, bedriftskantiner, sykehus, hoteller, fengsler og videregående skoler oppgitt at de skal feire fårikålens dag i år. – Bredden blant de innmeldte viser at nordmenn i alle aldere verdsetter fårikål og hyller nasjonalretten. Dette er vi svært fornøyd med, det er tross alt hele Norges nasjonalrett vi hyller, understreker Maske.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Cecilie Maske, mobil 915 36 618
* Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Margot Loe, mobil 91 51 95 55
* Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Oda S. Christensen, mobil 93 65 25 22
Ingredienser:
1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
2 ts salt
4 ts hel pepper
Cirka 3 dl vann
Slik gjør du:
Del hodekålen i båter.
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.
Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), 2-3 timer.
Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i ditt fylke, finnes på www.farikal.no.
Følg Fårikålens Venner på Twitter: http://twitter.com/FarikalVenn
Følg Fårikålens Venner på Facebook:
http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=27586028997&ref=ts