Feir kinesisk nyttår med 1000 smaker
Ett nytt år står for tur i den kinesiske kalenderen – og det betyr mer enn raketter og sjampanje. Søndag 18. februar innledes nemlig en 15 dagers lang feiring der fremtidig hell og lykke ønskes og ulykke forebygges.
– Nyttårsaften er for oss årets aller viktigste dag, ved siden av nasjonaldagen. Den minner egentlig mye om deres julefeiring – vi samler så mange familiemedlemmer som mulig, spiser god mat og ønske hverandre til lykke, sier Lily Hong, daglig leder ved den kinesiske restauranten Mr Hong som ligger i Stortingsgaten 8 i Oslo.
1000 smaker i én rett
Hong forteller at i dagene som følger den store kvelden er det vanlig for kinesere å reise rundt for å overbringe lykkeønskninger for tiden som kommer. Men til tross for at feiringen varer i 15 dager, er det nyttårsaften som er den aller største kvelden, og da står festmåltidet i sentrum.
– Det kinesiske kjøkken er kjent for å ha 1000 smaker i én rett. På nyttårsaften skal disse smakene være svært eksklusive. Det betyr at kinesere flest har mye mer kjøtt og and i maten enn det som er vanlig ellers. Dette gjøres som et tegn på velstand, sier Hong.
Som annen asiatisk mat, har de kinesiske rettene gjennom årene blitt svært kjærkomne også hos nordmenn.
– Kinesisk mat er spennende. For det første finner vi helt andre smaker i det asiatiske enn det vi gjør i det europeiske, både søtt, sterkt og salt. For det andre inneholder maten mange råvarer som ikke er vanlige i vårt eget kjøkken. Og for det tredje byttes kniv og gaffel ut med to pinner, noe som ikke akkurat gjør maten mindre eksotisk, sier Knut Munthe Olsen, informasjonskonsulent i Opplysningskontoret for kjøtt.
Søt samvittighet
Det kinesiske kjøkken var det første fra Østen som kom til Norge, og trollbandt raskt ganene til Ola og Kari. Og Munthe Olsen kan fortelle at enkle, kinesiskinspirerte hverdagsretter i dag ikke er så uvanlige å finne på norske middagsbord.
– En rett som svinekjøtt i sursøt saus finner man på de aller fleste kinesiske restauranter, og er nærmest å regne som kinesernes kjøttkaker. Det er også en rett du enkelt kan lage i ditt eget kjøkken, sier Munthe Olsen.
Han forteller at renskåret svinekjøtt kan kjøpes i de aller fleste dagligvareforretninger, og at alt man trenger å gjøre er å tilsette friske grønnsaker og en ferdigblandet saus.
– Det kinesiske kjøkken er i stor grad basert på sunne og friske råvarer. Så de som ønsker å markere nyåret med en tradisjonsrik rett fra Østen, kan gjøre det med god samvittighet, sier Munthe Olsen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonskonsulent Knut Munthe Olsen, mobil 92 22 61 37
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.
- 18. februar innledes kinesisk nyttår, også kalt Vårfestivalen.
- Under den 15 dager lange feiringen er det vanlig å reise rundt for å besøke familie og ønske dem til lykke med livet og året som kommer.
- I følge den kinesiske kalender går vi nå fra hundens år til grisens år.
- Alle som i år fyller 12, 24, 76, 88, 100, eller blir født i år, tilhører grisens år, og har gode utsikter for det kommende året.
- Røde klesplagg bør bæres av dem som er født i dyreåret, for å beskytte seg mot det onde.
- Det bor om lag 8000 kinesere i Norge i dag, ifølge den kinesiske ambassade.
Sweet and sour til 2 porsjoner:
Ca. 400 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje til steking
½ ts salt
½ ts pepper
1 stk. rød paprika
1 stk. rød chili
125 g sukkererter
1 boks ferdig sweet and sour saus
1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks
Slik gjør du:
1. Skjær paprika og sukkererter i strimler og hakk chilien.
2. Brun kjøttet raskt i stekepanne i to omganger og krydre med salt og pepper.
3. Tilsett paprika sammen med sukkererter og chili. La det steke litt med kjøttet. Hell over sursøt saus og ananas. La det trekke cirka 1 minutt.
Server med ris og salat.
1 porsjon av denne retten gir 7,69 g fett, mens kun 2 g kommer fra kjøttet.
Kilde: www.matprat.no