presseticker

Skip to main content

Fårikål med egen akevitt

  Publisert: 25.09.2009 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Nå har fårikålen sin egen akevitt. Her godkjennes den av Opplysningskontoret for kjøtts direktør, Anne Mari Halsan og prosjektleder for Fårikålens dag, Margot Loe. Bak: destillatør Halvor Heuch. Foto: Maren Bækkelund Ellingsen/Pressenytt

Oslo: Grasrotbevegelsen Fårikålens Venner er tatt inn i det gode selskap. Nå har fårikålen fått sin egen akevitt, noe som du strengt tatt må være royal for å få.

I anledning fårikålens festdag torsdag 24. september, ble det avduket et fat med akevitt tilhørende Fårikålens venner. Fatet står i akevittkjelleren hos Arcus, side om side med prinse- og prinsesseakevitter.

I godt selskap
– Fårikål er Norges nasjonalrett og har sin egen festdag, og nå har retten fått sin egen akevitt også. Og det er ingen bagatell når du ser hvem andre som har det, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for Kjøtt, Oda Christensen.


Det er tradisjon å tappe et fat med akevitt i anledning kongelige begivenheter som bryllup eller prins- og prinsessefødsler, og nå holder fårikålens egen akevitt hoff med blant annet Prinsesse Ingrid Alexandras akevitt som ble tappet 21. januar 2004, og akevitten som ble tappet i anledning kronprinsbryllupet i august 2001.

 

Dropp vann

Destillatør hos Arcus, Halvor Heuch, sier at man nødvendigvis ikke trenger alkoholholdig drikke til fårikålen, men han anbefaler å holde seg unna vannet.


– Bitterstoffene i ølet renser fettet i munnen når du spiser fårikål. Hvis du ønsker et alkoholfritt alternativ, anbefaler jeg lettøl som gjør samme nytten, sier Heuch. Han mener mange vil oppleve stor forskjell ved å teste med et lite kjøttstykke fylt med fett, og deretter drikke henholdsvis øl eller alkoholfritt øl og sammenligne med vann.

Fårikålpolitiet patruljerte

Den eksklusive akevitten kommer ikke for salg. – Nei, akevitten skal ligge her og modne videre, den skal ikke selges, men må sees på som en heder i anledning fårikålens festdag, sier Christensen.
Det var flere aktiviteter som fikk oppmerksomhet på Fårikålens festdag.
Fårikålens Venners egen politibil ”Fårikålpolitiet” patruljerte gatene i hovedstaden, og inspiserte flere spisesteder. – Vi skrev ikke ut særlig mange ”fårenklede fårelegg” i år, det er mange restauranter som gjerne setter fårikål på menyen i sesongen, og det er gledelig, sier fårikålpoliti fra Fårikålens Venner og Opplysningskontoret for kjøtt, Even Nordahl.

Han mener at det har skjedd en utvikling bare de siste årene. – For noen år siden var ikke fårikål noe å sette på menyen, det ble kanskje regnet for litt lurvete. Når restaurantene serverer fårikål bidrar det til å ivareta norske mattradisjoner, sier Nordahl.

(Pressenytt)

Mer informasjon om fårikål finnes på www.farikal.no.

 

Følg Fårikålens Venner på Twitter: http://twitter.com/FarikalVenn

Følg Fåriålens Venner på Facebook: http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=4206373467&ref=mf

 

Kontaktperson:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 25.09.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS