presseticker

Skip to main content

Trimmer eldre i egen stue – får innovasjonsstøtte

  Publisert: 21.10.2024 15:35 - av  Henning Poulsen

Motitech får DIP-midler for å hjelpe eldre med å holde seg i form hjemme. Foto: Morten Sæle

Foto: Morten Sæle

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad

De skal hjelpe hjemmeboende eldre med å holde seg i form. Nå får Motitech støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om trening for eldre.

Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi helseteknologiselskapet Motitech.

 

– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Stopper fysisk forfall

For at eldrebølgen ikke skal fylle alle sykehjemmene våre til randen, må stadig flere av oss bo hjemme lenger. Men en hverdag uten fysisk aktivitet gjør at forfallet skjer fort, og da øker presset på en underbemannet hjemmetjeneste.

 

Løsningen er at flere eldre blir stimulert til aktivitet, erfarer helseteknologiselskapet Motitech. De leverer allerede aktivitetsfremmende løsninger til institusjoner. Nå vil de inn i private hjem.

 

For å utvikle en tjeneste som holder eldre i form, må den være så intuitiv at den kan brukes av personer som ikke er teknologivante. Motitech har allerede rekruttert et tjuetalls testpersoner. Nå skal Agens lede prosjektet gjennom en eksperimenterende og testtung designprosess.

 

Juryen understreker at prosjektet tar for seg en kjent utfordring, og at det kan levere store verdier til både samfunn og enkeltindivider.

 

«Selskapet har utviklet gode tjenester mot proffmarkedet, og ønsker nå å treffe hjemmemarkedet. De er åpne på løsning, og ønsker å utforske mye. Innovasjonsgraden er stor, og overføringsverdi er svært god. Hvis de lykkes, vil det åpne markeder for virksomheten og ha god spredningseffekt til andre aktører,» står det i juryuttalelsen.

 

Prosjektet får 600 000 kroner fra DOGA.

 

66 prosent flere søkte i år

Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter. Hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.

 

– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull. Hun leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Motitech AS, Roald Kvam, mobil 90 96 14 76, rk@motitech.no

* Design og arkitektur Norge, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no

 

 

Bildetekster:

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad

 

 

 

Dette er Designdrevet innovasjon:

* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

* DOGA deler ut økonomisk støtte til virksomheter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 125 millioner kroner til totalt 282 prosjekter.

* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 21.10.2024 15:35
Teknisk løsning ZEVS AS