presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Slik åpnet de opp Sognefjellet for alle

  Publisert: 22.02.2023 09:19 - av  Henning Poulsen

Innfallsport Jotunheimen mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Råmund Mundhjeld

Foto: Live Andrea Sulheim

En universelt utformet sti og en iøvnefallende gangbro beskytter naturen og åpner høyfjellet for alle. Nå hedres Jotunheimens innfallsport med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er et glimrende eksempel på hvordan alle kan oppleve norsk natur, uavhengig av fysiske forutsetninger eller turutstyr. Prosjektet har mange gode kvaliteter, både i estetikk og når det kommer til universell utforming og bærekraft, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Svever over vannet

Over Fantesteinvatnet, oppe på Nord-Europas høyeste fjellovergang, ser du den: En 52 meter lang og 2,5 cm tykk metallplate som nærmest svever over vannet.

 

«Universell utforming» er kanskje ikke det første uttrykket du tenker på når du skal beskrive den elegante strekkbåndbroen, men det var her reisen startet. For noen år siden satte Miljødirektoratet i gang et pilotprosjekt på Sognefjellet, med mål om å gjøre nasjonalparkene våre mer tilgjengelige.

 

Oppdraget gikk til Dronninga landskap, som skred til verket. Bestillingen lød på en tursløyfe med utgangspunkt i den populære Sognefjellshytta på 1400 meter over havet. Landskapsarkitektene jobbet tett sammen med ingeniørfirmaet DIFK for å tilpasse formgivningen og de tekniske løsningene og sørge for minst mulig belastning for den sårbare høyfjellsnaturen.

 

Firedoblet besøket

Gangveien ble lagt med lokal stein og grus, og de øvre jordlagene ble tatt vare på og lagt tilbake når arbeidet var ferdig. Stien er utformet slik at den kan brukes av alle, samtidig som den sparer naturen rundt for unødig slitasje. På den måten kan tidligere, menneskeskapte sår i landskapet endelig heles.

 

For at tursløyfen skulle bli lang nok, var det nødvendig med gangbro over Fantesteinvatnet. Den minimalistiske konstruksjonen består av én sammenhengende metallplate som henger over vannet uten støtte fra søyler. Strekkbåndbroen glir i ett med det dramatiske landskapet

 

Både tursløyfen og gangbroen har blitt tatt svært godt imot etter at de stod ferdige i 2019. Utferden fra Sognefjellshytta er nær firedoblet, og området brukes av unge og gamle, erfarne fjellfolk og nysgjerrige bilturister, og ikke minst av mennesker med én eller flere funksjonsnedsettelser.

 

Listen for videre satsing på universell utforming av norske nasjonalparker er herved lagt.

 

Applauderes for nøkternhet

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur mener prosjektet prosjektet gjør høyfjellet tilgjengelig på en ydmyk, sympatisk og bærekraftig måte.

 

«Vi applauderer landskapsarkitektene for tilbakeholden, nøktern bruk av materialer og et formspråk som spiller på lag med naturen. Anlegget er nedtonet og respektfullt, samtidig som den elegante brua i sin enkelhet fremstår som spektakulær. Vi mener turstien har funnet en god balanse mellom å legge til rette for besøk og bevare sårbar natur. Dette er et forbildeprosjekt – i Norge og verden,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/innfallsport-jotunheimen

 

 

 

Bildetekst:

Innfallsport Jotunheimen mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Råmund Mundhjeld

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Innfallsport Jotunheimen, Alf Selnesaunet, alf@dronninga.com, mobil 97 95 41 35


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 09:19
Teknisk løsning ZEVS AS