presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2011:

Rene barnetenner og svømmeinnovasjon - SPERREFRIST TIL 16.3. KL 10.00

  Publisert: 16.03.2011 06:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Jordan har lansert en tannbørsteserie som følger barnets utvikling, mens Krabat har utviklet en tøff og hendig svømmehjelp for funksjonshemmede barn. Nå har de to produsentene mottatt det ettertraktede Merket for god design.

Jordan fikk sammen med Geriljaworks og Momentum Sverige tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse med utvikling av ”Jordan Step by Step”. Krabat mottok merket for ”Krabat Pirat”.

 

– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Barnetenner på agendaen

Hver femte 5-åring har hull i tennene. Det ville Jordan gjøre noe med. Resultatet er en spennende og ergonomisk tannbørsteserie som følger barnet fra den første melketannen og opp til 9-årsalderen.


– Myndighetene har satt søkelyset på kosthold og sukkerkonsum blant unge, mens vi i Jordan ønsker å sette gode tannhelserutiner på dagsordenen. Gjennom å utvikle tannbørster som er nøye tilpasset forskjellige aldersgrupper, både med hensyn til funksjonalitet og motivasjon, ville vi inspirere til å forbedre barnas tannhelse, forteller divisjonsdirektør Thomas M. Kristensen.


Jordan engasjerte industridesignerne i GeriljaWorks for å utforme tannbørstene, mens Momentum Sverige sto for det grafiske. – Vi hadde et tett samarbeid der designene bidro med kreativitet og nye innfallsvinkler, mens vi sto for styringen samt innsikt i tannpussesituasjonen, beskriver Kristensen.

 

Følger barnets utvikling

Allerede i 2004 lanserte Jordan en tannbørste med bitering for barn i alderen 0-2 år. Denne fikk nå selskap av to nye børster, den ene for barn i alderen 3-5 år mens den andre er for 6-9-åringer.


– ”Step by Step” er en tannbørsteserie som følger barnets utvikling. De tre tannbørstene vektlegger pedagogiske egenskaper som er spesialtilpasset tre forskjellige aldersgrupper, og bidrar til å skape gode pussevaner for livet, sier Kristensen.


Tannbørsten for aldersgruppen 3-5 år har en holder som også er et timeglass. Den viser barnet riktig pussetid på to minutter. Børsten til 6-9-åringene er spesielt gunstig å bruke på en kombinasjon av melketenner og permanente tenner. Begge tannbørstene er ergometrisk utformet til å passe i en barnehånd, og har i tillegg grafikk og sterke farger som barn liker.


Selv om ”Step by Step” ser ut til å bli en suksess blant norske barn, hviler ikke Jordan på laurbærene. – Barn er kanskje vår mest kresne målgruppe, da de krever kontinuerlig variasjon. Vi har derfor en innovasjonsplan som sikrer regelmessig fornyelse og videreutvikling av våre barnetannbørster, avslører Kristensen.

 

Pirater i svømmehallen

Et ønske om å la funksjonshemmede barn få svømme fritt førte hjelpemiddelprodusenten Krabat til tegnebrettet høsten 2009. Etter en hektisk utviklingsperiode ble ”Pirat” sjøsatt. Nyskapingen har skapt bølger i norske svømmehaller.


– Barn med funksjonshemninger har stort utbytte av å være i vann og gleder seg gjerne hele uken til å besøke svømmehallen. Mange er ikke svømmedyktige og er avhengige av at foreldre står og holder dem. Det er greit for en baby, men begrenser friheten til et eldre barn, sier Tom-Arne Solhaug, daglig leder i Krabat, som nå mottar sin tredje utmerkelse fra Norsk Designråd.

 

– Misliker stygge ting

Grunnfilosofien til selskapet er enkel: – Vi liker ikke stygge ting! Funksjonshemmede barn fortjener hjelpemidler som ser skikkelige ut. Da får de lyst til å bruke dem. Har du for eksempel ryggmargsbrokk burde du slippe å slite med en rullestol som ser ut som den ble laget i DDR i 1972, fastslår Solhaug.

 

Bak engasjementet ligger personlige erfaringer. For en del år siden fikk Solhaug en sønn med cerebral parese. Flere år med frustrasjon over manglende og dårlige hjelpemidler for barn motiverte ham til å starte opp Krabat sammen med ingeniørkollega Fredrik Brodtkorb.

 

Krabat har utviklet både rullestoler, krabbehjelpemiddel, men dette var første gang selskapet prøvde seg på det våte element. Turene med sønnen til den lokale svømmehallen satte Solhaug på tanken om å lage et hjelpemiddel for svømming.

 

Det var veldig mye utviklerne måtte tenke på: Ville materialene ruste, ville de tåle klor, hvor lett og sterk måtte rammen være, hvordan skulle hjelpemiddelet enkelt kunne rengjøres og transporteres? En hel rekke prototyper ble bygd og testet. Det største oppblåsbare svømmebassenget på markedet ble kjøpt inn, plassert på kontoret og fylt med vann.

 

”Magovasjon”

Til slutt falt valget på en modell med tre flyteelementer, som gir en ideell kombinasjon av stabilitet og bevegelighet, og en titanramme som både er lett og sterk. En fastmontert bukse eller seletøy låser barnet til alt fra stående posisjon til flatt mageleie.

 

– En sentral del av innovasjonen rundt Pirat er å la barnet svømme på magen, noe som faller naturlig for de fleste og er med på å styrke nakke- og skuldermuskulaturen. Dessuten blir det enklere for barnet å ha kontakt med andre, i stedet for å bare ligge på ryggen og titte opp i lysarmaturen, sier Solhaug.

 

I mai 2010, omkring et halvt år etter at Pirat var en skisse på tegnebordet, kunne Krabat sende sin første faktura. Ni måneder senere har selskapet for lengst fått tilbakebetalt investeringskostnadene. Pirat selges til landets 19 hjelpemiddelsentraler, som låner det videre til funksjonshemmede barn på permanent basis.

 

Krabats eksperter er ofte ute i felten og hjelper barn og foreldre med tilpasninger.

– Det er utrolig sterkt å oppleve den gleden et barn viser over å kanskje for første gang i livet svømme rundt på egen hånd, fastslår Solhaug.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 11.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

Bildetekster:

RENE BARNETENNER: Jordan, Geriljaworks og Momentum Sverige fikk Merket for god design for ”Jordan Step by Step”. Foto: Jordan

 

TØFF OG TRYGG: Krabat fikk Merket for god design for ”Krabat Pirat”. Foto: Krabat

 

Kontaktpersoner:

* Jordan, divisjonsdirektør/Head of Jordan Personal & Home Care - Thomas M. Kristensen, mobil 928 96 923

* Krabat, daglig leder Tom-Arne Solhaug, mobil 924 48 284

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 06:00
Teknisk løsning ZEVS AS