Badeoase og ryggsekkrevolusjon får utmerkelse
Utmerkelsen deles ut torsdag 11. mars i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA), på doga.no fra klokken 14.
DOGA-merket for design og arkitektur har vært delt ut siden 1965 og er en årlig pris som gis til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og arkitektur.
– Vi har en stolt design- og arkitekturhistorie i Norge – og det vi gjør med denne prisen er å løfte frem de aller beste. Årets vinnere har skyhøy faglig kvalitet og viser frem den imponerende nyskapingen som skjer over hele landet. Her er det virkelig mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
I år er det i alt 17 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, i tillegg til sju mottakere av DOGA-merket nykommer. Senere i ettermiddag blir det offentliggjort hvem som mottar den aller gjeveste utmerkelsen, DOGA Hedersmerket.
Skavlan: – Grunn til fremtidsoptimisme
Jenny Skavlan leder årets prisseremoni. Hun mener den kreativiteten og skaperkraften som årets mottakere viser, gir grunn til fremtidsoptimisme i en samtid preget av pandemi og nedstengning.
– Vinnerprosjektene er ikke bare nydelige, vakre og imponerende, de viser også at bærekraft ikke er en uoppnåelig drøm, men mulig å få til i praksis. Jeg som til daglig jobber med design, innovasjon og bærekraft synes det har vært utrolig inspirerende å lære om prosjektene som får DOGA-merket, sier Skavlan.
Grønn og mangfoldig badeoase
Den gamle badeplassen på Bekkelaget lå omgitt av industrielt brakkland. Eieren Oslo Havn ønsket å gjøre området tilgjengelig for flere og samtidig skape en buffersone til den travle havnen på Sjursøya.
Bar Bakke landskapsarkitekter vant konkurransen, og gikk i gang med å formgi anlegget. En rekke fageksperter innenfor ulike områder ble trukket inn, og en omfattende medvirkningsprosess sørget for å trekke inn også lokalbefolkning og andre interessenter.
Det nye Bekkelagsbadet ble åpnet sommeren 2019 som et kombinert badeanlegg og parkområde som legger til rette for mange aktiviteter. Parken inneholder et parkouranlegg og en volleyballbane. Det er satset både på gjenbruk og biologisk mangfold, og anlegget er inkluderende og inviterende for alle – uavhengig av kjønn, alder, interesser eller fysiske forutsetninger.
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur fremhever den tverrfaglige og medvirkende designprosessen som ligger bak Bekkelagsbadet.
«De har tatt klare bærekraftige grep både med tanke på å ivareta biologisk mangfold og ved å gjenbruke materialer fra lokal industri. Vi vil også berømme den sosiale dimensjonen og hvordan anlegget er tilrettelagt for variert aktivitet og gode sosiale møter. Bekkelagsbadet har fått en distinkt identitet, med et vennlig nikk til Oslo havn og byens havnepromenade,» skriver juryen.
Vi kaster mer klær
De siste 20 årene har tekstilproduksjonen doblet seg. Samtidig som vi bytter ut klær og tilbehør i et forrykende tempo, blir kun én prosent resirkulert. Dette gjør tekstilbransjen til en miljøversting.
Bergans of Norway er én av aktørene som jobber langsiktig og seriøst med å redusere klimaavtrykket. Sammen med den finske fiberprodusenten Spinnova har de startet innovasjonsprosjektet «The Collection of Tomorrow». Sekken future.labs.05.A var det første av nå tre produkter som har kommet ut av dette samarbeidet.
Stor eksperimenteringsvilje
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Bergans of Norway for stor innovasjonskraft og eksperimenteringsvilje.
«Ryggsekken future.labs.05.A i seg selv er spennende, både når det gjelder bruken av Spinnova og det origami-inspirerte designet, men det er kanskje den sirkulære forretningsmodellen som gjør mest inntrykk. Konseptet er ikke bare svært sympatisk og dypt moderne, men også en smart måte å bygge en nær relasjon til kunden,» står det i jurykjennelsen.
Sirkulær sekk
Materialene i sekken er basert på ansvarlig produsert trevirke, og er utviklet av Spinnova og Bergans of Norway. Teknologien og prosessen er helt fri for skadelige kjemikalier, med vann som eneste avfallsprodukt. Når sekken er utslitt kan kunden sende den inn til resirkulering, og motta et nytt produkt i retur. I motsetning til mange andre materialer har det innovative tekstilet den egenskapen at det blir sterkere gjennom resirkulering.
Juryen poengterer at prosjektet presenterer en helhetlig og sirkulær tankegang.
«The Collection of Tomorrow demonstrerer en tankegang som kan revolusjonere bransjen, og det er prisverdig av Bergans å utfordre den rådende forretningsmodellen på denne måten,» skriver juryen.
Verktøy for verdiskaping
DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, og kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger med positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.
Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.
(Pressenytt)
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no
For praktiske spørsmål:
* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no
Bildetekster:
Bekkelagsbadet er én av 17 mottakere av DOGA-merket i år. Foto: Tove Lauluten
Bergans of Norway mottar DOGA-merket for denne sekken. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Bergans - Hans Kristian Krogh-Hanssen.jpg 785,42 kB (3885x2590)
bekkelagsbadet_tove-lauluten_10.jpg 1,51 MB (1667x2500)