Podkast-revolusjon og NRK-oppussing hylles for god design
NRK mottar DOGA-merket sammen med designbyrået ANTI under en seremoni i Oslo 14. mars.
Samtidig gis DOGA-merket også til oppstartsbedriften Nomono og designselskapene Inventas, Heydays og Goods.
– Årets vinnere av DOGA-merket viser hvordan design og arkitektur kan skape innovasjon, lønnsomhet, bærekraft, nye markeder, flere arbeidsplasser og mer attraktive byer. Dette er strålende eksempler på hvordan design og arkitektur skaper verdi i både privat og offentlig sektor, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. I forrige uke ble det avslørt hvilke arkitekturprosjekter som får DOGA-merket i år. Nå røper DOGA hvilke designprosjekter som mottar utmerkelsen.
– Når fremtidsutsiktene er usikre, er det viktig at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjonsprosesser. Her er det mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Ny NRK-profil: Nye tider krevde designendring
I motsetning til andre medier, eies NRK av deg og meg. Hele befolkningen er NRKs målgruppe, og dermed trengs en sterk, presis og varig identitet som lyser tillit og skiller seg ut i mediejungelen. Etter mange år med så å si samme visuelle uttrykk, var det på tide med fornyelse. Cecilie Lyng, NRKs profilsjef, forklarer hvorfor:
– Vi kom fra et sted der designprofilen tok utgangspunkt i kanalene, altså NRK1, NRK2 og NRK3. Men de digitale produktene NRK.no, NRK TV og NRK Radio hadde et mye større behov for designdetaljering enn hva vi klarte å få til med den løsningen vi hadde. Vi trengte å gjøre et større løft, sier hun.
Fikk med hele NRK
NRK har et av landets største designmiljøer, og sammen med byrået ANTI gikk de i gang med arbeidet. Medarbeidere fra mange fagområder ble intervjuet, og kursen ble staket ut. Dette ga både innsikt og bred forankring i en stor og desentralisert organisasjon.
Sammen med Anti har NRK utviklet en designfilosofi som rommer alle slags kanaler og uttrykksformer, og som samtidig formidler verdiene distinkt, levende og empatisk. De har skapt en variert grafisk verktøykasse som gjør at NRK kan tilpasse designprofilen, og gjøre det enklere å få tilgang til innholdet.
– Vi har et ansvar for at innholdet er mest mulig tilgjengelig for alle. Sammen med Typotheque har vi derfor utviklet en egen font, NRK Sans, som gir bedre lesbarhet. Vi har også jobbet mye med fargevalidering samt utviklet en egen lydprofil for NRK, sier Lyng.
Beholdt ikonisk logo
Samtidig som mye ble endret, var det også noe som ble beholdt. NRKs logo har vært en designbauta helt siden grafiker og kunstner Ingolf Holme tegnet den for snart 55 år siden. Den ble oversatt til et fleksibelt og levende uttrykk som kan tilpasses alle mulige sammenhenger.
– Designet er blitt tatt svært godt imot både internt og eksternt. Både i inn- og utland har tilbakemeldingene vært positive, og etter hvert har vi også mottatt flere priser – senest Innovasjonsprisen for inkluderende design, forteller Lyng
Dynamisk og funksjonell
Juryen roser NRK og ANTI for å ha utviklet en visuell identitet som klarer å balansere mellom fornyelse og respekt for tradisjonen.
«Designkonseptet bygger på en fast, gjenkjennelig kjerne og et klart merkehierarki. Samtidig gir det spillerom for å variere og videreutvikle elementene for å passe et spekter av programkonsepter og målgrupper. Resultatet er en dynamisk og funksjonell visuell identitet av fremragende designhåndverk, som vil gi varig verdi,» skriver juryen i sin vurdering.
Nomono: Podkasting til folket
Til tross for at det finnes millioner av aktive podkastere og minst en halv milliard lyttere verden over, er det enorme forskjeller i produksjonskvaliteten. For å lage høykvalitetslyd, trenger du dyrt og komplisert utstyr.
Slik bør det ikke være, tenkte gründer og teknolog Audun Solvang. Sammen med Jonas Rinde og Sigurd Saue stiftet han Nomono i 2019. Målet deres er å gjøre god lyd tilgjengelig for alle.
– I dag har de fleste med en ny smarttelefon mulighet til å gjøre videoopptak av høy kvalitet. Slik er det ikke med lyd. Produksjon av god lyd – ikke minst romlig lyd – er forbeholdt noen få, profesjonelle aktører. Vi ønsket gjøre god lyd tilgjengelig for alle innholdsskapere på en enkel og god måte, sier Viktor Rydal, sjefsdesigner i Nomono.
Måtte tenke helhetlig
Omfattende brukerundersøkelser avdekket et stort behov for et helhetlig økosystem av produkter og tjenester rettet mot podkastere og andre produsenter av lydopptak. Dermed måtte blikket løftes. Nomono hadde allerede bygget opp et sterkt, tverrfaglig designmiljø i bedriften. Nå hentet de inn spisskompetanse hos Inventas, Heydays og Goods.
– Helt siden oppstarten har design og brukeropplevelse ligget i kjernen av Nomono. Derfor har vi bygget opp sterk designkompetanse på huset. Når vi kompletterer med eksterne designpartnere, er vi i stand til å utvikle nyskapende løsninger og en unik merkevare, sier Rydal.
Resultatet er todelt, men likevel helhetlig. Det fysiske produktet Nomono Sound Capsule er et elegant og kompakt lydstudio som gir alle slags podkastere mulighet til å produsere romlig lyd av høy kvalitet uansett hvor de befinner seg. Opptakene kan deretter redigeres i Nomono Cloud, et skybasert verktøy der avanserte funksjoner er pakket inn i et enkelt brukergrensesnitt. På den måten kan du lage en førsteklasses podkast, uten å være lydingeniør eller styrtrik.
Helnorsk produksjon
Produktet er dessuten laget i Norge: Plastdelene støpes hos IV Moulding i Leksvik, mens kretskortene lages hos Hapro på Jaren. Her monteres også produktet, mens emballasjen produseres i Hønefoss. Kun futteralet med tilleggsutstyr lages i utlandet.
Etter lanseringen i fjor har det bærbare lydstudioet allerede blitt solgt for mer enn seks millioner kroner i 10 land, med USA som det største markedet. Nomono har mottatt den prestisjetunge SXSW Audio Innovation Award, og brukes av ledende podkastere.
– Vi opplever at løsningen vår virkelig har truffet en nerve i markedet. Både innholdsskapere, lydingeniører og produsenter forteller oss at de er svært fornøyde med lydkvaliteten og de kreative mulighetene Nomono gir dem. Det er den beste attesten vi kan få, sier Rydal.
Helhetlig og gjennomarbeidet
Juryen lar seg imponere av hvordan Nomono har klart å skape noe helt nytt i segmentet mellom mobiltelefon og tradisjonelt lydstudio.
«Nomono er et eksempel på hvordan en tverrfaglig designprosess gir bedre nyskaping, form og funksjon. Resultatet er et brukervennlig og inkluderende produkt som gjør podkastformatet tilgjengelig for enda flere. Det er et ekstra pluss at all produksjon foregår i Norge. Dette er en spennende, gjennomarbeidet og helhetlig løsning i en tid med høye krav til lydproduksjon,» skriver juryen i sin kjennelse.
(Pressenytt)
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/
Bildetekster:
EN PODKASTERS DRØM. Det bærbare podkaststudioet til Nomono mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Nomono/The Bunch
FAVNER BREDT. NRK får DOGA-merket for design og arkitektur for sin nye visuelle identitet. Illustrasjon: ANTI
Kontaktpersoner:
* Nomono, designsjef Viktor Rydal, viktor.rydal@nomono.co, mobil 46 83 92 46
* NRK, profilsjef Cecilie Lyng, cecilie.lyng@nrk.no, mobil 90 63 53 97
* ANTI, craft director/seniordesigner Erik Johan Worsøe Eriksen, erik@anti.as, mobil 97 10 98 11
* DOGA, leder kommunikasjon, Jeanette Solhaug, jso@doga.no, mobil 91 37 75 46
* DOGA, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
Hva er DOGA-merket?
Prisen deles ut av Design og Arkitektur Norge (DOGA).
Overrekkelsen av DOGA-merket skjer på DOGA 14. mars.
Hva er DOGA?
Kommunal og distriktsdepartementet og Næringsdepartementet har satt disse målene for DOGAs arbeid:
- Øke konkurranseevnen i næringslivet
DOGA skal bidra til økt kunnskap om og bruk av design og arkitektur i innovasjons- og verdiskapingsprosesser i næringslivet.
- Økt innovasjon i offentlig sektor
DOGA skal bidra til samarbeid på tvers av sektorer og bedre tjenester gjennom økt offentlig bruk av design og arkitektur.
- Utvikle bærekraftige, attraktive og innovative byer og tettsteder
Gjennom designmetodikk, arkitektur og innovasjonsprosesser skal DOGA fremme utvikling av bærekraftige og attraktive byer, tettsteder og lokalsamfunn i hele landet.
- Gi gode design- og arkitekturpolitiske råd
DOGA gir råd til regjeringen rundt utvikling av politikk og virkemiddelbruk på design- og arkitekturfeltet.
NRK_Anti 8.jpg 954,19 kB (3200x1800)
NRK_Anti 7.jpg 911,06 kB (3200x1800)
Nomono_TheBunch2.jpg 1,35 MB (3200x1800)
Nomono_TheBunch3.jpg 1,42 MB (3200x1800)
NRK_Anti 10.jpg 1,08 MB (3200x1800)