Norsk Luftfartsmuseum viser kongefamiliens flukt fra nazistene
– Dette er en utrolig spennende utstilling, og vi er svært glade for å kunne vise den ved Luftfartsmuseet i Bodø. Publikum får oppleve en av de mest dramatiske periodene i Norges historie. Samtidig får de mulighet til å se unike gjenstander fra kongefamilien som aldri tidligere har blitt vist, forteller Bodil Nyaas, formidlingsleder ved Norsk Luftfartsmuseum.
Da kong Haakon forlot Oslo i grålysningen våren 1940, var det ingen som visste hvor lenge han og kronprinsfamilien skulle være borte. Det tok fem år før kongebanneret vaiet over slottstaket igjen.
– Kongen ble et naturlig samlingspunkt for motstandsbevegelsen, noe som styrket kongefamiliens stilling i det norske folk både under og etter krigen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.
Hill-Marta Solberg åpner
”Den lengste reisen” er nå på vandring til museer og gallerier rundt om i landet. Ved Norsk Luftfartsmuseum er det duket for storstilt åpning fredag 1. mars klokken 11.
– Fylkesmann Hill-Marta Solberg åpner utstillingen og direktøren ved Luftfartsmuseet ønsker velkommen. Over 700 elever skal gjeste utstillingen fram til siste visningsdag 14. april. Hver helg kommer vi til å tilby guidede omvisninger for publikum, forteller Nyaas.
Kongen som flyktning
Selv er hun svært fascinert av dagboken og avisutklippene til kong Haakon.
– Der kan vi lese om hendelser han har merket seg i månedene før krigen brøt ut. Det er tydelig at han var veldig oppdatert i nyhetsbildet, og la merke til mye. Jeg tror også at utstillingen kan være en fin påminnelse om at selv kongehuset en gang har vært i en situasjon som gjorde dem til flyktninger, sier Nyaas.
Utstillingen er delt inn i fem deler: Opptakten til krigen, kongefamiliens flukt, kongens og kronprinsens eksil i England, kronprinsesse Märtha og kronprinsbarnas eksil i USA og familiens hjemkomst i 1945.
(Pressenytt)
Bildetekst 1:
Et siste blikk på Norge: Kronprinsesse Märtha med prins Harald og de to prinsessene Ragnhild og Astrid underveis til Petsamo, hvorfra båten skulle bringe dem videre til USA. Foto: Privat/Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 2:
Historisk genser: Prins Haralds genser fra flukten i 1940. Passet ble utskrevet underveis. Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 3:
Kongens hjemkomst: Det jublende folkehavet som møtte kongen og kronprinsfamilien ved hjemkomsten 7. juni 1945 har siden stått som et symbol på det frie Norge. Foto: Ukjent, Det kongelige hoffs fotoarkiv
Kontaktpersoner:
* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, prosjektleder Christina Iversen, mobil 934 41 917
* Norsk Luftfartsmuseum, formidlingsleder Bodil Nyaas, tlf: 75 50 78 58
* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.
* Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet. Utstillingene vises flere steder i Norge i 2012-2014.
* Vandreutstillingen ”Den lengste reisen (1940–1945)” handler om kongefamiliens lange og ufrivillige utenlandsopphold under annen verdenskrig.
* Fra 1. mars til 14. april vises vandreutstillingen på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø
* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no
Historisk genser.jpg 174,84 kB (1772x1444)
Kongelig hjemkomst.jpg 36,12 kB (1772x1323)