Kong Harald møter krigsveteran (90) fra Midtskogen
– Jeg har ved flere anledninger snakket med kong Olav om hendelsene på Midtskogen. Det skal bli hyggelig med en prat på tomannshånd med sønnen hans, sier Fredrik W. Seeberg.
Nasjonalmuseets utstilling fra en av de mest dramatiske periodene i Norges historie skal nå på vandring til museer og gallerier rundt om i landet. Glomdalsmuseet har fått æren av å være først i utstillingsrekken, og kong Harald vil selv være tilstede under åpningen av ”Den lengste reisen (1940-1945)” fra kl 15.00 i dag.
Ble hardt skadet
9. april 1940 ble Seeberg såret i kamp mot tyskerne, og ble liggende halvannen måned på Elverum sykehus. Han husker godt beskjeden han fikk av offiserene klokken ni den morgenen:
– Oslo var invadert av tyskerne. Gardekompaniet jeg tilhørte dro fra Terningmoen til Midtskogen, der vi fikk beskjed om at kongefamilien og regjeringen skulle passere. I ettiden på natten begynte kampene. Selv ble jeg truffet av en rikosjett fra en granat, forteller Seeberg.
Kongens ”nei”
For Nasjonalmuseet var det naturlig å velge Hedmark og Elverum som utgangspunkt for vandreutstillingen:
– Det var her kong Haakon ga sitt berømte ”nei” til tyskerne. Kongen ble et naturlig samlingspunkt for motstandsbevegelsen, noe som styrket kongefamiliens stilling i det norske folk både under og etter krigen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.
(Pressenytt)
Bildetekst 1:
Et siste blikk på Norge: Kronprinsesse Märtha med prins Harald og de to prinsessene Ragnhild og Astrid underveis til Petsamo, hvorfra båten skulle bringe dem videre til USA. Foto: Privat/Det kongelige hoffs fotoarkiv
* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no
Kontaktpersoner:
* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, kurator og prosjektleder Nora Ceciliedatter Nerdrum, mobil 900 82 133