Historisk kongesus over hovedstaden
Mange av oss har stått på tå i folkemengden på Slottsplassen eller Karl Johan for å få et glimt av de kongelige. Vi vil være en del av folkefesten, oppleve stemningen og all prakten.
Nå kan du slippe trengselen: kongefamiliens møte med oslofolk og resten av folket har blitt utstilling.
Torsdag 16. februar åpner utstillingen ”Kongelige reiser 1905 – 2005” på Kunstindustrimuseet i Oslo. Utstillingen er en del av regjeringens gave til kong Harald og dronning Sonja i anledning deres 75-årsdager i 2012.
Møtet mellom folket og kongefamilien
– Dere må passe på å reise så mye rundt i dette landet som mulig, sa kong Olav i bryllupstalen til sin sønn kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.
Det er få nordmenn som kjenner landet så godt som vårt nåværende kongepar. Fram til slutten av august vil Kunstindustrimuseet i Oslo vise oss møtene mellom kongefamilien og folket gjennom en utstilling der kongelige reiser knyttet til historiske hendelser, men også hverdagens små og store begivenheter hentes tilbake til folkets hukommelse.
– Denne utstillingen viser glimt fra de tre siste regenters reisevirksomhet fra kong Haakon og dronning Maud steg i land på Honnørbryggen i 1905, til mange av dagens kongepar sine reiser i inn- og utland, sier avdelingsdirektør for kunsthåndverk og design ved Nasjonalmuseet i Oslo, Widar Halén.
Sammen med kunsthistoriker Nina Høye fra Det kongelige Slott er han kurator for utstillingen.
Kongeparet gleder seg
Allerede utstillingens inngangsparti, en praktfull åpningsportal, setter stemningen for staselige begivenheter som kroningen av kong Haakon og dronning Maud i 1906 og det nåværende kongeparets signing i Nidarosdomen i 1991.
Over 250 gjenstander er hentet ut fra de kongelige samlinger i denne første av i alt seks utstillingene under prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.
For ni år siden satte Slottet i gang et omfattende registreringsarbeid av alle gjenstandene som eies av kongehuset, og nå ser kongeparet frem til å kunne dele mange av gjenstandene med resten av Norge.
– Dronningen og jeg er glade for å kunne vise gjenstandene frem, sier kong Harald i jubileumsintervjuet gjort til praktboken ”Arv og tradisjon.” Jens Stoltenberg overrakte boken til kongeparet under utstillingsåpningen onsdag formiddag.
(Pressenytt)
Bildetekst 1:
Utålmodig og lykkelig kronprins Oslofjorden 7. juni 1945 var endelig hele kongefamilien samlet igjen. Kronprins Olav var allerede i Oslo, men hadde ikke tålmodighet til å vente på Honnørbrygga, så han ble fraktet ut til ”Norfolk” i sjalupp for å møte familien sin igjen. Dette er blant de historiske bildene i praktboken ”Arv og tradisjon”. Foto: NTB. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 2:
Kongen av Oslofjorden Det gikk nøyaktig en måned fra tyskerne kapitulerte til kong Haakon satte foten på norsk jord igjen. Sammen med den engelske viseadmiralen R.R. McGrigor følger han innseilingen i Oslofjorden om bord på ”Norfolk”, 7. juni 1945. Foto: Ukjent. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 3:
Kongelig hjelp Far og sønn, kong Haakon og kronprins Olav på Bygdø kongsgård i september 1906. Foto: Dronning Mauds fotoalbum. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 4:
Med ponni på Bygdøy Dronning Maud og kronprins Olav med ponnien Tiny Winnie foran Bygdø kongsgård i 1908. Dronningens søster, prinsesse Victoria, og hennes hund Mac var på besøk. Bildet er blant minnene i praktboken ”Arv og tradisjon”. Foto: Dronning Mauds fotoalbum. Det kongelige hoffs fotoarkiv
TIL REDAKSJONEN: For å få tilsendt høyoppløselige versjoner av disse bildene, vennligst svar på e-posten.
Kontaktpersoner:
* Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil: 99 28 96 29
* Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil: 94 87 90 44
* Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, prosjektleder Elsebet Kjerschow, mobil: 93 60 61 55
* Regjeringens gave til kongeparet består av fire større utstillinger og to vandreutstillinger, og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.
* Den første utstillingen ”Kongelige reiser 1905 – 2005” viser en kongefamilie i møte med sitt land og folk, i tillegg til utenlandsreiser.
* Utstillingen finner sted på Kunstindustrimuseet i Oslo fra 16. februar – 26. august, og er et samarbeid mellom Det kongelige Slott og Nasjonalmuseet, med Nina Høye og Widar Halén som kuratorer.
* 24. mai åpner praktutstillingen ”Gavebordet” i Bergen, der folkegaver skjenket det nye kongeparet i 1905 – 06 stilles ut. Utstillingene i Tromsø og Trondheim åpner i 2013.
* I den vandrende skoleutstillingen ”Konge uten krone” vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling, mens vandreutstillingen ”Den lengste reisen (1940-45)” handler om kongefamiliens lange og ufrivillige utenlandsopphold under annen verdenskrig.
* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no
Kongen av Oslofjorden 1945DKSF104807.jpg 69,85 kB (405x283)
Kongelig hjelp.jpg 106,60 kB (383x283)
Med ponni på Bygdøy.jpg 116,28 kB (492x283)