Bruker lyskunst som byveiviser – får arkitekturutmerkelse
– Vi er omgitt av arkitektur hele tiden, nesten uansett hvor vi befinner oss. God arkitektur, om det er bygninger, interiør eller landskap, skaper bedre lokalsamfunn hvor folk vil bo og leve livene sine. Dette er noe regjeringen ønsker å se mere av, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).
DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur, og har røtter tilbake til 1960-tallet. Årets utmerkelser deles ut i Oslo torsdag 14. mars.
– Med DOGA-merket ønsker vi å løfte fram de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur. Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Delta: Lysende byutvikling
Det nye Tullinkvartalet i Oslo sentrum har det meste: Ny og gammel arkitektur, urbane byrom, vinbar, spisesteder og kontorer. Men hvordan lykkes vi med nye byrom? Tullin behøvde en identitetsmarkør, noe som kunne løfte det nyutviklede området og får det til å skille seg ut i hovedstadens mylder av attraksjoner.
– Når vi jobber med byutvikling, har vi i Entra alltid en holistisk tilnærming. Her skulle vi åpne et lukket kvartal og lede folk inn i en bakgård hvor ingen hadde ferdes før. Vi ville skape aktivitet, liv og en god følelse for både besøkende og de som skulle få dette som sitt nye arbeidssted, sier Christian Winsnes Rustand. Han er leder for by- og eiendomsutvikling i Entra, som eier Tullinkvartalet.
Inspirert av flytende lava
Entra utfordret designpartner Void. Sammen kom de med idéen om å lage en lysinstallasjon som kunne pirre folks nysgjerrighet og lede dem inn i bakgårdslabyrinten – en lysende veiviser inspirert av elvedeltaer og flytende lava.
– I grenselandet mellom arkitektur, design og teknologi er Void rockestjerner. Void viste at Delta, som lyset heter, er så mye mer enn bare belysning. Det er spennende, kult, skaper nysgjerrighet og inviterer inn, forteller Rustand.
Samtidig måtte lysinstallasjonen tåle våte høstkvelder, iskalde vinterdager og slitasjen fra hundretusener av sandaler, sko og støvler. Et tverrfaglig team av industridesignere, dataingeniører og teknikere bygget derfor en prototyp. Denne ble grundig testet før endelig beslutning ble tatt.
Én kilometer med LED-lys
Den ferdige løsningen leder besøkende mellom kvartalets attraksjoner. Den består av mer enn én kilometer med LED-armatur og aluminiumsprofiler, så vel som et stort antall sensorer som reagerer på folks bevegelser. Samtidig som Delta tiltrekker turister og nysgjerrige, skaper installasjonen stolthet og tilhørighet blant dem som bruker kvartalet.
– Andre har lagt lys i bakken før, men ikke i organiske former over lange strekk eller i fall og til siden samtidig. I tillegg kan lysene ense bevegelser rundt seg, og respondere med pulserende styrke. Dette hadde ikke blitt gjort på fast utendørsarkitektur før, sier Rustand, som i tillegg til Void også trekker fram Veidekke og Insenti som viktige partnere i innovasjonsprosessen.
Lyset fungerer også som stemningsmarkør og kan endre uttrykk på merkedager eller ved andre hendelser. Det leverer også på bærekraft og økonomi. Ifølge Entra bruker anlegget like mye strøm som to vanlige varmeovner.
– Sammen med Void har vi fått til den områdeutviklingen vi ønsket. Lyset er blitt en identitetsmarkør som ofte deles i sosiale medier, og i eiendomsbransjen brukes Delta som et eksempel på vellykket transformasjon av et område. Tullin har fått sin X-faktor, konstaterer Rustand.
Revitaliserer Tullin
Juryen kaller Delta et flott tiltak som revitaliserer og tilfører identitet til Tullin-området.
«Lysinstallasjonen i bakken i det nye Tullinkvartalet i Oslo gjør området levende. Den vekker nysgjerrighet hos besøkende og forbipasserende, og viser vei gjennom smug og bakgård. Delta er en nennsom og subtil kunstinstallasjon. Lys kan noen ganger oppfattes som støy, her oppleves det som menneskelig og lekent. Når strømforbruket er minimalt og effekten så stor, spør vi oss hvorfor vi ikke ser mer av dette,» står det i jurykjennelsen.
Jurymedlem Atdhe Illyrian Belegu meldte seg inhabil og deltok ikke i juryeringen av Delta.
De seks arkitekturprosjektene som mottar DOGA-merket i år er Nye Langøyene, Delta, HasleTre, Haukeland underjordiske holdeplass, Nordtvet gård barnehage og Asak FLYT.
(Pressenytt)
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/
Bildetekster:
INVITERENDE LYSKUNST. Lysinstallasjonen Delta får DOGA-merket for design og arkitektur 2024. Foto: Einar Aslaksen
Kontaktpersoner:
* DOGA, leder kommunikasjon, Jeanette Solhaug, jso@doga.no, mobil 91 37 75 46
* DOGA, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
* Delta/Entra, seniorkommunikasjonsrådgiver Ida Kr. Schlotterbeck, iks@entra.no, mobil 97 03 19 17
Delta Void-Tullinløkka-photo_Einar_Aslaksen-01096.jpg 3,14 MB (2717x3720)
Delta Void-Tullinløkka-photo_Einar_Aslaksen-00387-Edit.jpg 6,23 MB (3942x5192)