Bergans snur opp-ned på sekken – nominert til hederspris
Torsdag 11. mars avgjøres det hvem som mottar den høythengende prisen. DOGA Hedersmerket deles ut i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA), med Jenny Skavlan som programleder.
Hele 11 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury blant årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.
– De siste 12 månedene har vært tøffe. Derfor er det ekstra oppløftende å se at det skjer så mye nyskaping i landet vårt. Blant de nominerte til DOGA Hedersmerket i år finner vi flere spennende eksempler på hva det går an å utrette dersom vi setter design og arkitektur i kjernen for innovasjon og forretningsutvikling, sier næringsminister Iselin Nybø.
Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets nominerte er forbilder som viser hvordan design- og arkitekturfagene skaper viktige verdier og bidrar til å løse store og sammensatte utfordringer.
– Med The Collection of Tomorrow og sekken future.labs.05.A, retter Bergans of Norway søkelyset på den enorme klimabelastningen som tekstilindustrien står for. Gjennom samarbeid og eksperimentering har de klart å skape et fullstendig sirkulært produkt, som kan være med på å sette en ny standard. Her er det mye å lære for hele tekstilbransjen, sier Hjemdal.
Vil skape grønnere tekstiler
De siste 20 årene har tekstilproduksjonen doblet seg. Samtidig som vi bytter ut klær og tilbehør i et forrykende tempo, blir kun én prosent resirkulert. Dette gjør tekstilbransjen til en miljøversting.
Bergans of Norway er én av aktørene som jobber langsiktig og seriøst med å redusere klimaavtrykket. Sammen med den finske fiberprodusenten Spinnova har de startet innovasjonsprosjektet «The Collection of Tomorrow». Sekken future.labs.05.A var det første av nå tre produkter som har kommet ut av dette samarbeidet.
Stor eksperimenteringsvilje
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Bergans of Norway for stor innovasjonskraft og eksperimenteringsvilje.
«Ryggsekken future.labs.05.A i seg selv er spennende, både når det gjelder bruken av Spinnova og det origami-inspirerte designet, men det er kanskje den sirkulære forretningsmodellen som gjør mest inntrykk. Konseptet er ikke bare svært sympatisk og dypt moderne, men også en smart måte å bygge en nær relasjon til kunden,» står det i jurykjennelsen.
Vann er eneste avfallsprodukt
Materialene i sekken er basert på ansvarlig produsert trevirke, og er utviklet av Spinnova og Bergans of Norway. Teknologien og prosessen er helt fri for skadelige kjemikalier, med vann som eneste avfallsprodukt. Når sekken er utslitt kan kunden sende den inn til resirkulering, og motta et nytt produkt i retur. I motsetning til mange andre materialer har det innovative tekstilet den egenskapen at det blir sterkere gjennom resirkulering.
Juryen poengterer at prosjektet presenterer en helhetlig og sirkulær tankegang.
«The Collection of Tomorrow demonstrerer en tankegang som kan revolusjonere bransjen, og det er prisverdig av Bergans å utfordre den rådende forretningsmodellen på denne måten,» skriver juryen.
11 nominert til hederspris
Bergans of Norway er én av totalt 11 nominerte til DOGA Hedersmerket i år: På den eksklusive listen finner vi også aktører som Deichman Bjørvika, Byantikvaren i Bergen og Kolonial.no.
Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.
(Pressenytt)
FAKTABOKSER:
Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket
DOGA Hedersmerket er DOGAs gjeveste pris, og gis til prosjekter av fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:
The Collection of Tomorrow
Bergans of Norway
En fullstendig nedbrytbar sekk laget av et innovativt materiale som bruker trær som råmateriale.
Byantikvarens laboratorium
Byggherre: Pallas og Byantikvaren i Bergen (leietaker)
Arkitekt: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene
Tre falleferdige hus i Bergens eldste bykjerne har blitt transformert til moderne kontorlokaler for Byantikvaren.
Nygaardsplassen
Byggherre: Cityplan
Arkitekt: Mad arkitekter
Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad.
reMarkable 2
reMarkable
Verdens tynneste nettbrett som gjenskaper opplevelsen av papir.
Deichman Bjørvika
Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo og Deichman Bjørvika
Arkitekter: Lundhagem og Atelier Oslo
Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL
Designbyrå: Anti
Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap.
Kristian Augusts gate 13
Byggherre: Entra og Spaces (leietaker)
Arkitekt: Mad arkitekter
Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL
En bygård midt i Oslo har blitt et landemerke for fremtidens sirkulære byggebransje.
Moholt 50|50
Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter
Et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby, Moholt, som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre.
Hjemlevering med Kolonial.no
Kolonial.no
En sømløs hjemleveringstjeneste som har blitt en reell utfordrer til de etablerte matvarekjedene.
Being Buoyant
Poltergeist v/Gard Hagen og Jonas Kolstad Carlsen
Master i design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), 2019
En innovativ krabbe- og hummerteine som slipper fangsten ut og flyter til overflaten om den ikke dras opp i tide. Slik motvirker den spøkelsesfiske og forsøpling av havbunnen.
A Future in Ruins
Sindre Kartvedt
Master i arkitektur, Bergen Arkitekthøgskole, 2020
En diplomoppgave som utforsker hvordan et nedlagt bølgekraftverk kan gjenoppstå som et senter for fornybar energi og opplevelser i havgapet.
Slidedrain Model K
Henning Patricksson og Stian Kvaran Bongard
MSc NTNUs Entreprenørskole 2020
En ny type sluk som forhindrer vannskader og dermed kan spare samfunnet for over 300 millioner kroner årlig.
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no
For praktiske spørsmål:
* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no
Bildetekst:
Bergans of Norway er nominert til DOGA Hedersmerket for denne sekken. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen