presseticker

Skip to main content

Mer likestilt lederlønn i Oppland

  Publisert: 13.08.2017 08:07 - av  Henning Poulsen

LØNN OG KJØNN. Individuell lønnsfastsettelse kan sabotere likelønnsarbeidet, mener Audun Ingvartsen, forbundsleder i Lederne. Foto: Lederne

Oslo: Kvinnelige ledere i Oppland tjener i snitt 91 prosent av hva fylkets mannlige ledere gjør, viser en ny undersøkelse fra organisasjonen Lederne. Det er betraktelig bedre enn landssnittet.

På landsbasis avslører nemlig Norsk Ledelsesbarometer 2017 store og gjennomgående skjevheter i avlønningen av mannlige og kvinnelige ledere og mellomledere. For hver 100-lapp en mannlig ledere i Norge tjener, får kvinnelige ledere i snitt bare 77 kroner.

 

– Her er det åpenbart en vei å gå. Jeg tror likelønnsarbeidet lider under at det er blitt vanligere med individuelle lønnsforhandlinger. Fortsatt er mange toppledere og arbeidsgivere menn, og det er nok mange som bevisst eller ubevisst belønner de som ligner på seg selv, sier Audun Ingvartsen. Han er forbundsleder i organisasjonen Lederne, som står bak barometeret.

 

I Oppland står det imidlertid bedre til med likelønnen på ledernivå, ifølge de nye tallene fra Lederne. I fjor tjente fylkets kvinnelige ledere 91 kroner for hver 100-lapp fylkets mannlige ledere fikk inn på lønnskonto. Den er en forbedring på 3 kroner og 40 øre fra 2015.

 

Mindre skjevt «på gulvet»

– I så å si alle bransjer og stillingskategorier tjener kvinneledere betydelig mindre enn menn. Det er dessverre vanskelig å komme utenom en hypotese om at kjønnsdiskriminering er mer utbredt blant ledere enn i andre yrkesgrupper, sier forsker Eivind Falkum i Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

 

Han påpeker at det står forholdsmessig bedre til med prinsippet om lik lønn for likt arbeid i arbeidslivet for øvrig. Ifølge Teknisk beregningsutvalg tjener kvinner i arbeidslivet i snitt 88 prosent av hva menn tjener, uavhengig av bransje og stilling.

 

Overraskende likt i industrien

To bransjer utpeker seg imidlertid når det gjelder likelønn: Barnehagesektor og prosessindustrien.

 

– I begge disse bransjene antyder våre målinger at kvinner og menn avlønnes helt likt. Barnehagesektor domineres av kvinner, også på ledernivå, og derfor er det ikke så rart at likelønn står sterkt her, sier Falkum.

 

Han er mer overrasket over at prosessindustrien kommer så godt ut.

 

– Dette er jo en tradisjonell bransje der det er åtte-ni menn for hver kvinne på ledelsesnivå. Imidlertid er det slik at den norske arbeidslivsmodellen, altså samarbeidet mellom partene i arbeidslivet, oppsto i industrien. Her står det fremdeles sterkt mange steder. Det ser ut til at praktisering av partsamarbeidet kan bidra til mer likhet mellom menn og kvinner, sier Falkum, og legger til at lønnsforskjellene også er påfallende små i mekanisk industri.

 

Nesten 2600 ledere og mellomledere har deltatt i Norsk Ledelsesbarometer 2017. Det er AFI som har utarbeidet barometeret for Lederne.

(Pressenytt)

 

 

 

Bildetekst:

LØNN OG KJØNN. Individuell lønnsfastsettelse kan sabotere likelønnsarbeidet, mener Audun Ingvartsen, forbundsleder i Lederne. Foto: Lederne

 

Kontaktpersoner:

* Lederne, leder Audun Ingvartsen, mobil 930 33 007, e-post audun@lederne.no

* Lederne, kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov, mobil 915 95 055, e-post sverre@lederne.no

Faktabokser

Om Norsk Ledelsesbarometer:

  • Norsk Ledelsesbarometer er en rapport som er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet på vegne av organisasjonen Lederne.
  • Barometeret er gjennomført for 10. år på rad og har til hensikt å kartlegge arbeidsforholdene til norske mellomledere. Ledelsesbarometeret har tidligere år skapt oppsikt i media på grunn av sine avsløringer og funn.

 

Om Lederne:

  • Lederne ble stiftet i 1910 og er en partipolitisk uavhengig organisasjon.
  • Lederne er organisasjonen for over 17 000 ledere og betrodde ansatte på ulike nivåer i vel 1200 bedrifter.
  • Bidrar med individuell service, rådgivning, utvikling, forhandlingsservice og juridisk støtte.

Kilde: Lederne

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Audun Ingvartsen.jpg 7,56 kB (4016x2681)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lederne, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 13.08.2017 08:07
Teknisk løsning ZEVS AS