presseticker

Skip to main content

Norsk Ledelsesbarometer 2011:

Likere lederlønn mellom ulike kjønn

  Publisert: 18.05.2011 07:30 - av  Henrik Arneberg
MINDRE LØNNSGAP:

MINDRE LØNNSGAP: I stadig flere bransjer tjener kvinnelige ledere nesten like mye som sine mannlige kolleger. – Det viktige blir å opprettholde det samme trykket i lønnsforhandlinger i årene fremover, sier forbundsleder Jan Olav Brekke. FOTO: Henrik Arneberg

Oslo: Lønnsslippen til menn og kvinner i lederstillinger blir stadig likere i flere bransjer. I snitt tjener en kvinnelig leder 87,1 prosent av en mannlig leder. – De siste årene har det vært stort fokus på likelønn. Årets undersøkelse viser at det nytter, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i ledelsesorganisasjonen Lederne

Lederne har i undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer 2011 sett på lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i lederstillinger. Resultatene fra undersøkelsen viser at kvinnelige ledere har steget i lønn innenfor alle bransjer. Barnehage, handel, luftfart og service er sektorene der tilnærmingen mellom kvinner og menns lønninger er sterkest.

 

– I disse sektorene har det vært en tilnærming i størrelsesorden 4-7 prosent. Kvinnelige barnehageledere kommer best ut og tjente i fjor 97,4 prosent av sine mannlige kolleger. I 2009 lå de på 91,5 prosent, sier Jan Olav Brekke.

 

Forbundslederen er fornøyd med den økende økonomiske utjevningen. – Likelønnsproblematikken har jo vært et tema i årtier, men det sterke fokuset i de siste årene ser nå heldigvis ut til å gi klare resultater. Det viktige blir å opprettholde det samme trykket i lønnsforhandlinger i årene fremover. Målet er tilnærmet likelønn mellom menn og kvinner i alle bedrifter, sier han.

 

Dyktigere forhandlere?

Brekke tror at flere kvinnelige sjefer har blitt flinkere til å forhandle egen lønn og kreve likebehandling i ansettelsesprosesser og lønnsforhandlinger. Likevel mener han det kan ta lang tid å oppnå 100 prosent likestilling mellom kjønnene i enkelte bransjer.

 

– Vi er godt på vei, men ser at det i enkelte bransjer fortsatt er et stort lønnsgap. Handels- og servicebedrifter har hatt et solid løft i 2010, men de kvinnelige lederne tjener fortsatt 15 prosent mindre enn mannlige ledere her. Årsaken kan være at disse bransjene tradisjonelt har hatt få kvinner i lederstillinger, noe som gjør at det tar lang tid å redusere lønngapet. I tillegg vet vi at majoriteten av de administrative lederstillingene i denne bransjen besittes av menn, sier han.

 

Store utfordringer

Rådgiver Stein Stugu i De Facto kunnskapssenter, som står bak produksjonen av Norsk Ledelsesbarometer, tror reell likelønn definert som lik lønn for likt arbeid er fullt mulig, og at dette sikkert er situasjonen i mange bransjer og bedrifter. Han mener derimot at likelønn definert som lik lønn for arbeid av samme verdi, altså på tvers av bransjer, er mye vanskeligere.

 

– Det er blant annet et stort flertall kvinner som jobber deltid, noe som kan hemme mulighetene for karriereutvikling. Men dette er også et holdningsspørsmål i bedriften, understreker Stugu.

 

 

Kontaktpersoner:

* Lederne, forbundsleder Jan Olav Brekke, mobil 982 88 861

* Lederne, kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov, mobil 915 95 055

* De Facto kunnskapssenter for fagbevegelsen, rådgiver Stein Stugu, mobil 928 43 813

 

Om Lederne:

- Lederne er en frittstående, partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere med lederansvar, teknisk og merkantilt ansatte.

 

- Organisasjonen har omkring 16 000 medlemmer på landsbasis fordelt på 7 regioner og 125 avdelinger.

Kilde: www.lederne.no

 

Om Norsk Ledelsesbarometer:

* Norsk Ledelsesbarometer er en undersøkelse som sendes ut til alle Ledernes medlemmer via e-post.

* I 2011-undersøkelsen deltok 2515 av Ledernes medlemmer.

* Undersøkelsen er utført av De Facto kunnskapssenter for Lederne.

* Mer informasjon:

https://www.lederne.no/getfile.php/Filer/Norsk%20Ledelsebarometer%202011%20l%C3%B8nn.pdf

 

Utvikling i enkelte bransjer:

* I barnehagesektoren gikk kvinners lønn målt som andel av menns lønn opp fra 91,5 % til 97,4 % fra 2009 til 2010.

* Tilsvarende endring så vi i handel, men en vekst i lønnsandel fra 79,5 % i 2009 til 85,8 % i 2010.

* Flere andre bransjer hadde også en særdeles positiv utvikling:

  • Luftfart – fra 78,7 til 87,6 %
  • Olje og gass, fra 78,9 til 87,2 %
  • Servicebedrifter, fra 81,5 til 85,4 %

MERK: Olje og gass er en mannsdominert sektor, med svært høy lønn.Selv med full likelønn innenfor sektoren ville den bidratt til et relativt stort lønnsgap.

Menn i olje og gass trekker gjennomsnittet for menn mye mer opp enn kvinnene trekker opp snitt for kvinner. Det gir derfor et mer representativt bilde å trekke ut denne sektoren. Olje og gass er utelatt i denne nyhetsmeldingen.

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak IMG_3058.JPG 3,00 MB (3504x2336)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lederne, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.05.2011 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS