presseticker

Skip to main content

Ledere i småbedrifter er lykkeligst

  Publisert: 24.11.2010 07:00 - av  Henrik Arneberg

SMÅTT ER GODT: En undersøkelse viser at mellomledere i små bedrifter er mest fornøyde. – Frihet, ansvar og synliggjøring er viktige trivselsfaktorer, sier Jan Olav Brekke i Lederne. Foto: Lederne

 

 

Oslo: Mellomledere i småbedrifter føler seg mer ivaretatt enn sine kolleger i store konserner. Småbedriftsledere får utnyttet kompetansen sin bedre, og har lettere for å balansere mellom arbeidsliv og privatliv.

Dette kommer fram i en undersøkelse Great Place to Work Institute har gjennomført blant norske ledere i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonen Lederne.

 

Undersøkelsen viser at ledere som jobber i bedrifter med under 50 ansatte føler at de blir tilbudt langt bedre muligheter i jobben enn de som jobber i større bedrifter i Norge. Mellomledere i små bedrifter oppgir også at de føler seg mer sett av sine overordnede, at ekstrainnsats blir lagt merke til og at de oppfordres til å finne balanse mellom jobb og fritid.

 

Goliat kan lære av David

Administrerende direktør i Great Place to Work, Jannik Krohn Falck, mener ledere i store virksomheter kan ha noe å lære av sine kolleger i de mindre selskapene.

 

– Det er ikke så overraskende at medarbeidere og ledere i mindre virksomheter har en større opplevelse av å bli sett. Målet for en stor bedrift bør være å skape den samme intimiteten som ofte er i små virksomheter. Lederes evne til å se den enkelte, mer inkludering og mindre byråkrati er sentrale stikkord, sier han.

 

Jan Olav Brekke i Lederne er enig. Han mener mellomledere i mindre selskaper har større mulighet for innflytelse og påvirkning. – De store bedriftene bør i større grad inkludere sine mellomledere og i mindre grad være opptatt av prosedyrer og regelverk. Alle ansatte må sees og tas på alvor, sier han.

 

Større bedrift – mer krevende?

Jannik Krohn Falck synes det er betydelig mer overraskende at ledere i mindre virksomheter er mest fornøyde med muligheten til å finne balanse mellom jobb og privatliv. – Det kan være naturlig å spørre seg om det er mer krevende å være mellomleder i en stor organisasjon, sier Falck.

 

Jan Olav Brekke mener mellomledere i mindre bedrifter mest sannsynlig har en større frihet og et mer direkte ansvar, noe som gjør det lettere å finne en balanse mellom jobb og privatliv.

 

– I mange tilfeller har de nok mer makt og større mulighet til å tilpasse sin lederstil enn hva som er tilfellet i de større bedriftene. Jo mer makt og innflytelse du føler at du har som leder, desto mer fornøyd tror jeg du er med jobben. Du jobber ikke nødvendigvis mindre, men føler at du selv styrer og legger premissene for din egen arbeidsdag, sier han.

 

 

Fakta:

Om Lederne:

* Lederne ble stiftet i 1910 og er partipolitisk uavhengig.

* Lederne er organisasjonen for nær 16.000 ledere og betrodde teknisk og merkantilt ansatte på ulike nivåer i vel 1200 bedrifter. Disse har valgt Lederne som sin partner for individuell service, rådgivning, utvikling, forhandlingsservice og juridisk støtte.

* Medlemmene er fordelt på sju regioner og 125 avdelinger.

* På Ledernes kongress 17. september 2010 samles tillitsvalgte for nær 16.000 ledende og betrodde ansatte.

Om Great Place to Work:

Great Place to Work® Institute er en internasjonalt analyse og rådgivningsvirksomhet innen organisasjonskultur.

Great Place to Work® har unik innsikt i bedriftskultur og beste praksis gjennom verdens mest omfattende kultur- og medarbeiderundersøkelse. Årlig samarbeider Great Place to Work® med over 5500 virksomheter med over 10 millioner medarbeidere i 45 land.

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak janolavbrekke2.jpg 972,46 kB (1166x1187)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lederne, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.11.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS