presseticker

Skip to main content

1 av 8 norske ledere blir overkjørt på jobben

  Publisert: 28.01.2009 07:00 - av  Tale B. Jordbakke
Jan Olav Brekke

Forbundsleder i Lederne, Jan Olav Brekke, mener at stadig flere store bedrifter i større grad ledes fra styrerommene i dag. Foto: Lederne

Oslo: En norsk undersøkelse viser at nærmere 1 av 8 ledere ofte blir pålagt å gjennomføre tiltak de er uenig i. – Svært uheldig både for leder og bedrift, sier Jan Olav Brekke i Lederne. Han mener at en rekke store bedrifter i dag ledes direkte fra styrerommene.

I undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer, som gjennomføres blant i overkant av 1000 norske ledere, oppgir 12 prosent av deltakerne at de ofte eller svært ofte må gjennomføre tiltak de selv er uenig i. – Dette er verken bra for motivasjonen eller bunnlinja i bedriften, mener Jan Olav Brekke, forbundsleder i medlemsorganisasjonen i Lederne, som står bak undersøkelsen.

 

– Ledere må av og til gjennomføre tiltak de er uenig i, det er en del av jobben. Men når ledere, som sitter nærmest gjennomføringsleddet og som regel har den beste fagkunnskapen, ofte blir overkjørt, finnes det etter min mening et grunnleggende problem i systemet, sier Brekke.

 

Nedgangstider gir munnkurv

Undersøkelsen ble gjennomført høsten 2008, og Brekke frykter at i lys av dagens situasjon, der arbeidsmarkedet er mer ustabilt og også ledere er bekymret for sine jobber, vil disse tendensene øke.

 

– Mange ledere vegrer seg nok for å stille spørsmål i disse tider. Når en leder ofte overstyres blir det sådd tvil om han eller hennes kunnskaper og autoritet. Da er det i alle fall et minstekrav for lederen at prosessen rundt slike avgjørelser blir gjennomført på en ordentlig måte, og at tilstrekkelig informasjon om beslutningsgrunnlaget blir gitt, sier Brekke.

 

Styres fra styrerommene

Forbundslederen peker på flere grunner til at en så stor gruppe ledere ikke blir hørt på egen arbeidsplass. Og mener at stadig flere store bedrifter i større grad ledes fra styrerommene i dag.

 

– Når lederen som sitter på konkrete erfaringene og førstehåndskunnskapen ikke blir hørt, skyldes det ofte at eiere og andre interessenter styrer etter faste prinsipper. Dette ser vi stadig mer av i større bedrifter. Ting gjennomføres uansett, og mye av styringen kommer rett fra toppledelsen, og ignorer informasjon fra lavere ledd i bedriften, sier Brekke, som synes utviklingen er noe bekymringsverdig.

 

– En konsekvens er at norske ledere undergraves, noe som igjen går utover jobbmotivasjonen. En annen konsekvens er at bedriftene går glipp av verdifull kunnskap og informasjon som kan være svært avgjørende i et konkurranseutsatt marked, påpeker Brekke.

 

Kontaktpersoner:

* Lederne, forbundsleder Jan Olav Brekke, mobil 982 88 861

* Lederne, informasjonsleder Sverre Simen Hov, mobil 915 95 055

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Jan Olav Brekke feb 2010.jpg 4,34 kB (1772x2495)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lederne, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 28.01.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS