presseticker

Skip to main content

Vil løfte folkehelsa – får innovasjonsstøtte

  Publisert: 21.10.2024 15:54 - av  Henning Poulsen

Drammen Helsepark sett fra lufta.

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad

De vil bygge en ny sykehusbydel som gir folk flest et helseløft. Nå får Drammen Helsepark støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke helt nytt om fremtidens helsevesen.

Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Drammen Helsepark.

 

– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Nytt sykehus skal gi helseløft

Til neste år står et nytt sykehus klart for Drammens og Buskeruds befolkning. Samtidig skal en ny helsebydel reises på Brakerøya. Hvilke verdier kan dette området levere til befolkningen?  

Dette vil Drammen Helsepark, som utvikler den nye bydelen, sammen med Drammen sykehus, finne ut av. Derfor har de engasjert organisasjonen InnoArch og dets medlemmer Grape Architects og Comte Bureau, til å lede en grundig designprosess. Med seg på laget har de også Vestre Viken Helseforetak, Næringsforeningen i Drammensregionen og Drammen Kommune.    

  

Ved hjelp av designmetodikk skal prosjektet kartlegge og forstå behovene til de om lag 9000 menneskene som snart skal bruke den nye helsebydelen, både ute og inne. Ved hjelp av denne innsikten skal det nye området utvikles videre og fylles med tilbud som gir helseløft og merverdi for alle brukere. Ikke minst skal prosjektet gi et godt og grundig fundament for to konkrete prosjekter som nå utvikles rundt den nye Helsebydelen: Helselyst og Fjordmylder.  

  

Juryen uttaler at prosjektet «BrukerBlikk» kan bli en ledestjerne i utviklingen av fremtidige helsebydeler i andre byer.   

  

«Drammen Helsepark tar på seg en ambisiøs oppgave med å utvikle en ny helsebydel som både møter dagens og fremtidens helseutfordringer. Prosjektet er innovativt ved å bruke designmetodikk for å forstå og møte brukernes behov på en måte som fremmer folkehelsen og reduserer belastningen på helsesystemet,» står det i juryuttalelsen.  

  

Prosjektet får 500 000 kroner fra DOGA.  

 

66 prosent flere søkte i år

Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter. Hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.

 

– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull. Hun leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.

(Pressenytt)

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Drammen Helsepark AS, Julie Indrelid, mobil 92 83 63 82, ji@drammenhelsepark.no

* Design og arkitektur Norge, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no

 

 

Bildetekster:

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad

 

 

Dette er Designdrevet innovasjon:

* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

* DOGA deler ut økonomisk støtte til virksomheter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 125 millioner kroner til totalt 282 prosjekter.

* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 21.10.2024 15:54
Teknisk løsning ZEVS AS