presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Lindrer ømme mammaskuldre og såre ungdomsrygger – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG

  Publisert: 15.04.2015 07:27 - av  Henning Poulsen
Oslo: bbhugme og K8 Industridesign har designet en støttepute som følger mor og baby fra graviditet til småbarnsalder. Rodeo og Hareide Design har utviklet en stol som kan revolusjonere måten skolebarn sitter på. Nå hedres de med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok bbhugme og Rodeo Holding den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg imot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

bbhugme: Ville lindre ømme ammeskuldre

Så mange som ni av ti kvinner opplever smerter i rygg og bekken under graviditeten. Etter fødselen plages mange med stive, vonde ammeskuldre- og nakker. Tre kiropraktorer bestemte seg for å lage en multifunksjonell støttepute som både kan brukes av gravide og ammende.

 

– Det finnes mange produkter som dekker enkeltbehov, men ingen som følger hele prosessen fra barn i magen til spebarn og videre. Vi så et stort behov – og et tilsvarende stort hull i markedet, sier Åsa Roth, daglig leder for bbhugme AS.

 

For snart ti år siden åpnet kiropraktorene Hilde Sjo Tavares, Elisabeth Aas-Jakobsen og Ann Kristin Sveinsvoll klinikken Bekken & Barn på Skøyen i Oslo. Etter mange år med smertebehandling av gravide og småbarnsmødre innså de tre kiropraktorene at mange problemer kunne vært unngått dersom mor får riktig støtte til enhver tid.

 

Fikk god designhjelp

– Vi mente vi hadde fagkompetansen til å komme opp med en god løsning alene, men etter hvert skjønte vi at vi trengte designhjelp for å skape et produkt som kan appellere bredt. Vi har hatt et tett samarbeid med K8 Industridesign gjennom hele utviklingsløpet, og de har bidratt med mye verdifull teknisk innsikt, forteller Roth.

 

Resultatet er en pute fylt med styrenkuler som føyer seg etter kroppen og gir god støtte. To silikonringer brukes til å justere form og hardhet. Dette gir en hel rekke variasjonsmuligheter og en rekke bruksområder. Puten kan for eksempel gi en høygravid kvinne støtte når hun skal sove eller hvile seg, den kan festes rundt livet for å gi støtte under amming og den kan også foldes og festes sammen og bli en trygg og behagelig liggepute for babyen på dagtid.

 

Selger som varme hveteboller

Juryen er svært begeistret for den myke, men likevel faste innovasjonen: «Dette er flott og nyskapende fra en liten aktør. Den tilfredsstiller behov for komfort og støtte i graviditeten, og følger også med inn i neste fase som nybakt mor og barn. Den vil bli brukt lenge, også etter spebarnstiden», står det i jurykjennelsen.

 

Puten bbhugme ble lansert i fjor sommer. Den har fått mye oppmerksomhet i media, blogger og i diskusjonsgrupper på nett. Hittil i 2015 ligger salget fem ganger høyere enn budsjett. – Vi skal selge over 5000 puter i år. I tillegg er vi allerede i gang med å lansere i Sverige. Nå bygger vi en internasjonal merkevare som vi etter hvert skal ta med ut i verden, sier Åsa Roth stolt.

 

Rodeo: Sunnere skolesitting

Tenåringsgutter sitter i snitt 90 timer i uken, og de siste årene har antall unge med ryggproblemer økt kraftig. Fysioterapeut Frode Skretting bestemte seg for å utvikle en stol som gir sunnere, mer aktiv sitting. Nå testes nyvinningen ut ved en rekke barneskoler.

 

– 210 elever i 5. – 7. klasse ved Bø, Varhaug og Høyland skole har sittet på «Rodeo» hver skoledag siden august i fjor. I disse dager er vi i gang med å teste ryggstyrke, balanse og bevegelse hos disse barna som del av en bacheloroppgave. Det blir spennende å se hvilken effekt vi finner. Lærerne melder i alle fall om roligere, mer konsentrerte barn, sier Skretting.

 

I 2011 gjorde han målinger av skoleelever som hadde sittet på terapiballer i klasserommet i forbindelse med sin egen masteroppgave i allmennfysioterapi. Konklusjonen var at elevene fikk betydelig sterkere ryggmuskler og bedre balanse av å sitte på terapiball. Imidlertid opplevde elever og lærere at ballene tok for stor plass og virket til tider forstyrrende på undervisningen.

 

– Formidable designinvesteringer

Snart satt elevene på vanlige stoler igjen, og Skretting hadde fått noe å tenke på. Han ville lage et nytt stolkonsept med de samme positive helsegevinstene som terapiballer, men som tar mindre plass i et klasserom eller på et kontor. Gjennom det nyopprettede selskapet Rodeo Holding innledet han samarbeid med flere designbyråer.

 

– Designinvesteringene har vært formidable for et lite gründerselskap, men helt avgjørende for å utvikle konseptideen min til et reelt og unikt produkt. Samarbeidet med designerne har bidratt til å få med bruker- og kundeperspektivet i utviklingen av Rodeo. Det hjalp oss også med å få offentlig støtte og oppmerksomhet gjennom mediene, forteller Skretting.

 

Hareide Design fikk jobben med å utvikle stolen. De har brukt en grensesprengende ny 3D-lamineringsteknikk utviklet av tyske Danzer for å lage de to skallene som stolen består av. Skallene freses sammen med skjulte aluminiumsbolter, noe som gir en solid og sterk kuleform der sidene er fjernet. Rommet under setet kan brukes til å oppbevare bøker eller skolesekk.

 

Kø for å sitte i salen

– Du sitter på stolen som du ville sittet i en sal. Stolens runde form inviterer både barn og voksne til lek, bevegelse og aktiv sitting. Slik styrker du kjernemuskulaturen og forebygger vond rygg og nakke, sier Skretting.

 

Rodeo ble lansert på møbelmessen i Stockholm tidligere i år, og interessen var stor. Det formet seg raskt en kø foran Rodeo-standen med folk som ville prøvesitte på den iøynefallende stolen. Hittil har gründerbedriften solgt i underkant av 600 stoler til lokale bedrifter, kommunale foretak og privatpersoner i Rogaland.

 

– Akkurat nå handler alt om å få dokumentert den helsemessige effekten av å bruke stolen. Når dette er på plass har vi et svært godt utgangspunkt for å få Rodeo inn på skoler og arbeidsplasser over hele landet, sier Skretting.

(Pressenytt)

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* bbhugme AS, daglig leder Åsa Roth, mobil 982 95 215

* Rodeo, fysioterapeut og gründer Frode Skretting, mobil 977 62 440

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

bbhugme AS og K8 Industridesign mottok Merket for god design for støtteputen bbhugme. Foto: Anita Hamremoen

 

Rodeo Holding og Hareide Design mottok Merket for god design for stolen Rodeo. Foto: Minna Suojoki

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 07:27
Teknisk løsning ZEVS AS