presseticker

Skip to main content

Design skal revolusjonere helsevesenet

  Publisert: 27.11.2013 07:10 - av  Henning Poulsen

FOKUS PÅ BRUKEREN: – Design som innovasjonsverktøy setter brukeren i sentrum. Det gir radikalt bedre produkter og tjenester, sier Skule Storheill i Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Østfold sykehus vil bli best i verden på tjenesteinnovasjon. Morgendagens operasjonsstue skal utvikles på Rikshospitalet. Maxeta ønsker å gjenoppfinne sykeromspanelet. Ahus går nye veier for sikker og enhetlig kommunikasjon med kommunene om akutt syke pasienter. ProVista skal utvikle tjenester som hjelper personer med nedsatt syn. Redcord Medical vil bygge en bedre og billigere arbeidsbenk for fysioterapeuten. Alle skal bruke designmetodikk i innovasjonsarbeidet.

Mer enn hvert tredje nyskapingsprosjekt som får tildelt midler fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) i år kommer fra helsesektoren. Nesten 3,3 millioner kroner skal muliggjøre seks nytenkende innovasjonsprosjekter med design i førersetet.

 

– At helse og design hører sammen har vi allerede sett flere eksempler på. Et velfungerende helsevesen er noe vi alle har nytte av, men da må helsetjenestene være designet med brukeren, altså pasienten, i sentrum. Ved hjelp av designere kan helsesektoren tenke nytt rundt kompliserte problemstillinger. Designdrevet innovasjon kan levere radikale forbedringer uten å kreve store investeringer, sier Skule Storheill. Han er innovasjonsdirektør og ansvarlig for DIP i Norsk Designråd.

 

Totalt 24 prosjekter fra helsesektoren søkte om DIP-midler i år.

 

Fremtidens operasjonsstue

Design er kanskje ikke det første folk flest tenker på når de ser for seg en operasjonsstue. Når fremtidens operasjonsstue nå skal utvikles på Rikshospitalet er det likevel nettopp designere, ingeniører og medisinsk personell som skal samarbeide på tvers av fagdisipliner og avdelinger. Dagens operasjonsstuer er et sammensurium av skjermer og kompliserte apparater, og fremstår som kaotiske. Designerne skal se på funksjonalitet og informasjonsflyt med friske øyne.

 

Målet er å skape et visjonært, holistisk konsept for fremtidens operasjonsstue, og en arbeidsplass som er bedre og mer oversiktelig for de ansatte. Det er Intervensjonssenteret, en forsknings- og utviklingsavdeling ved Oslo universitetssykehus, som står bak. DIP har investert over 650 000 kroner for å støtte idéfasen i prosjektet.

 

Nytt sykehus skal bli best

Nye Østfold sykehus, som står ferdig i 2016, skal bli best i Europa på tjenesteinnovasjon. Sykehusets pasienter skal i snitt være utskrivningsklare på under 48 timer. Radikal nytenkning må til for å realisere såpass ambisiøse målsetninger. Derfor samarbeider Østfold sykehus med designere for å skissere hvordan innovasjons- og samhandlingssenteret 2 Steg Foran kan levere nyskaping som tar utgangspunkt i brukernes behov.

 

Dette prosjektet mottar nå over 550 000 kroner fra DIP. Hensikten med prosjektet er å skissere hvordan senteret skal bidra til nytenking og innovasjon.

 

Møter kritisk syke bedre

Hvordan kan tusenvis av helsepersonell og kommunale byråkrater kommunisere sikkert og entydig med hverandre om akutt syke pasienter? Akershus universitetssykehus (Ahus) tar tak i denne problemstillingen i kjølvannet av at kommunene utvider ansvaret for øyeblikkelig hjelp til også å omfatte døgnplasser. Derfor har sykehuset nå satt i gang et prosjekt som skal undersøke hvordan et helhetlig opplæringssystem rettet mot kommune-Norge kan bli seende ut. Til dette arbeidet har Ahus fått i overkant av 700 000 kroner av DIP.

 

Sykehuset vil involvere både personell ved ulike helseforetak samt relevante aktører fra næringslivet. Målet er å utvikle håndfaste, gjennomførbare løsninger for å øke de ansattes kompetanse, styrke pasientsikkerheten og sørge for at akutt syke pasienter takles på en forsvarlig og faglig kompetent måte.

 

Foreldede sykeromspaneler

De fleste som har vært innlagt på sykehus har fått med seg at panelene på rommet er utdaterte og upraktiske. Panelene leverer strøm, medisinske gasser, tele-/datalinjer og alarmsignaler til behandlings- og pasientrommene, og påvirker i stor grad pasientens totalopplevelse av sykehusoppholdet.

 

Leverandøren Maxeta ønsker å tenke helt nytt rundt sykeromspaneler, og til dette har de fått 350 000 kroner fra DIP. Målet er å utvikle en helt ny løsning som tar høyde for endrede bruksområder hos både personell og pasienter.

 

Eksport av norsk kunnskap innen synsrehabilitering

Ni av ti synshemmede er slett ikke blinde, og har faktisk brukbare synsrester. Likevel læres de fleste synshemmede i verden opp i blindeteknikker. Den største gruppen svaksynte får altså ikke noe tilpasset tilbud. Dette gjør at mange er såkalt unødvendig blinde. Dette ønsker arendalsselskapet ProVista å gjøre noe med.

 

Målet er å få flere personer med sterkt redusert syn til å fungere i arbeid og dagligliv. Basert på egen teknologi skal ProVista gjennom samarbeid med Norges Blindeforbund og designere skape en forretningsmodell med utstyr og opplæring for spesialister innen øyehelsetjeneste som ønsker å starte og drive synsklinikker. Til dette har selskapet nå fått 600 000 kroner i støtte fra DIP.

 

Innovasjon for fysioterapeuten

Hvordan kan fysioterapeuters arbeidsstasjon for slyngebehandling bli radikalt bedre? Gjennom 20 år har arendalsbaserte Redcord solgt slyngeløsninger i 25 land, og i dag er selskapet en ledende internasjonal aktør. Løsningene har blitt oppgradert flere ganger, men nå ønsker den norske leverandøren å tenke helt nytt.

 

Redcord har fått 380 000 kroner gjennom DIP til å utvikle en løsning som møter pasientene og fysioterapeutenes behov på en bedre måte. Samtidig som funksjonaliteten skal bli bedre, skal produksjonskostnaden ned. Lykkes dette prosjektet kan Norge få en ny eksportsuksess i nær fremtid.

 

7 millioner til 15 nyskapingsprosjekter

DIP ledes av Norsk Designråd. I alt 15 prosjekter over nesten hele landet mottar til sammen i underkant av sju millioner kroner fra DIP i 2013. Totalt er det blitt delt ut 32 millioner kroner til 84 prosjekter over en femårsperiode og nå begynner suksesshistoriene for alvor å komme.

 

I fjor mottok Oslo universitetssykehus DIP-midler til et pilotprosjekt som skulle få ned ventetiden for brystkreftpasienter. Tidligere denne måneden ble resultatet av dette banebrytende DIP-prosjektet presentert: Pasienter som tidligere har måttet vente i opptil 12 uker på å få time til diagnose, blir nå innkalt i løpet av 48 timer. Dette er en reduksjon i ventetiden på imponerende 90 prosent.

(Pressenytt)

 

Her er alle årets DIP-mottakere: http://www.norskdesign.no/nyheter/syv-millioner-til-innovasjonsprosjekter-article25411-8849.html

 

Bildetekst:

FOKUS PÅ BRUKEREN: – Design som innovasjonsverktøy setter brukeren i sentrum. Det gir radikalt bedre produkter og tjenester, sier Skule Storheill i Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, direktør FoU og innovasjonsprogrammer Skule Storheill, mobil 901 03 361

* Norsk Designråd, prosjektleder for DIP, Cathrin Blitzner Møller, mobil 982 19 427

* Oslo universitetssykehus, Erik Fosse, mobil 970 71 849

* Østfold sykehus/Borg Innovasjon, Tone Yrvum, mobil 413 14 891

* Akershus universitetssykehus, Anne Marie Lervik, mobil 416 06 825

* Redcord Medical, Eirik Lynghaug, tlf. 37 05 97 78

* ProVista, Rolf Lund, mobil 909 38 038

* Maxeta, Rune Olsen, mobil 975 30 796

Dette er Designdrevet innovasjonsprogram (DIP):

* Regjeringen har siden 2009 gitt øremerkede midler til Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP).

* Norsk Designråd leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge

* Hensikten er å teste ut helt nye innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk hvor målet er å øke treffsikkerheten og øke innovasjonsgraden i norske bedrifter og offentlige foretak.

* Gjennom å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen bidrar DIP til at nye produkter og tjenester gir økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.

* Siden første utdeling har hele 624 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 291 millioner kroner fra programmet.

* I løpet av fem år er det delt ut 32 millioner kroner til i alt 84 prosjekter.

 

Les mer på www.norskdesign.no/dip

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak foto Skule.jpg 27,33 kB (3190x2201)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.11.2013 07:10
Teknisk løsning ZEVS AS