presseticker

Skip to main content

Demenslandsby får to gjeve priser for inkluderende arkitektur

  Publisert: 09.01.2024 09:08 - av  Henning Poulsen

Carpe Diem demenslandsby mottar Innovasjonsprisen for inkluderende design både i arkitektur- og landskapsarkitekturkategorien. Foto: Benjamin A. Ward

Ved hjelp av inkluderende arkitektur og landskapsarkitektur bygges barrierene ned mellom sykehjem og hjemlige omgivelser som inviterer alle inn. Foto: Benjamin A. Ward

Carpe Diem demenslandsby snur opp-ned på hvordan vi tenker på pasientomsorg. Nå mottar prosjektet pris fra DOGA for både arkitektur og landskapsarkitektur. Samtidig nomineres det til selve hovedprisen, Innovasjonsprisen for inkluderende design.

– Det er viktigere enn noen gang at byene, bygdene, bygningene og uterommene våre kan brukes av alle. Carpe Diem viser oss hvilket potensial som ligger i inkluderende arkitektur og landskapsarkitektur når vi skal designe nye helsebygg. Prosjektet til Bærum kommune viser vei for fremtidens sykehjem sier seniorrådgiver Jannicke Hølen i DOGA.

 

Denne måneden skal DOGA endelig dele ut Innovasjonsprisen for inkluderende design igjen, for femte gang siden 2011. Prisen er en del av regjeringens handlingsplan for universell utforming, som koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet.

 

Allerede nå offentliggjør DOGA hvilke prosjekter som mottar kategoriprisene for arkitektur og landskapsarkitektur, nemlig Carpe Diem i Bærum. Mens demenslandsbyen deler arkitekturprisen med Ruten bypark i Sandnes, deler de landskapsarkitekturprisen med Mjøsparken i Ringsaker.

 

Nå skal Carpe Diem konkurrere om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design, som deles ut 24. januar.

 

Carpe Diem: Lar mennesker med demens gripe dagen

Flere enn 100 000 nordmenn er rammet av demens. Mange av landets sykehjem er ikke utformet slik at de ivaretar behovene denne sårbare beboergruppen har for trygge, avgrensede og stimulerende omgivelser.

 

Da Bærum kommune skulle bygge et nytt sykehjem for denne gruppen, ønsket de å skape et sykehjem med minst mulig institusjonspreg hvor livskvalitet og verdighet sto i sentrum. Kommunen ga føringer for at anlegget i størst mulig grad skulle se ut som omgivelsene gjør i Bærum-samfunnet ellers. Sammen med arkitektene i Nordic Office of Architecture og landskapsarkitekter fra Bjørbekk & Lindheim hentet de inspirasjon fra den nederlandske demenslandsbyen i De Hogeweyk.

 

I demenslandsbyen Carpe Diem er institusjonspreget fjernet ved å ha fokus på å skape «normale» omgivelser.

 

Bygningskroppene danner en naturlig avgrensning slik at beboerne kan vandre fritt i trygge omgivelser på helårs vandreruter. Langs vandreruten er bofelleskapene bygget med småhuspreg, eller småbypreg. Hvert hjem er unikt og har sin egen utforming og stil.

 

For å skape et hjemlig preg er hjemmene nennsomt møblert med en blanding av institusjonsmøbler og møbler kjøpt i vanlige møbelforretninger. I tillegg har ansatte i kommunen donert til gjenbruk ting de har vært glade i slik at hjemmene har fått det «lille» ekstra som skaper en god hjemlig atmosfære.

 

  1. Utearealene har tydelige identiteter og er utformet med blant annet lysthus, gapahuk, hønsehus og treningsområde. Universell utforming er brukt til å berike arkitekturen og gjør det lettere for beboerne å orientere seg.

 

Anlegget har en urban del med et sentralt torg med bocciabane og vannfontene. Torget omkranses av åpne og inviterende fellesarealer som alle kan benytte seg av og som oppmuntrer til sosialt samvær. Her finnes grendehus, bistro, pub, treningsrom, frisørsalong og til og med en egen dagligvarebutikk hvor beboerne sammen med ansatte handler det hvert bofelleskap trenger av dagligvarer.

 

Der tradisjonelle sykehjem stenger verden ute med lukkede dører og strenge besøkstider, bygger Carpe Diem ned barrierene mellom beboerne og resten av samfunnet. Både bistroen, uteområder og flere av inneområdene er åpne for pårørende, barnehager, lokalbefolkning og andre som ønsker å komme på besøk.

 

Nå mottar prosjektet Innovasjonsprisen for inkluderende design i både arkitektur og landskapsarkitektur. Juryen kaller Carpe Diem et storslått referanseprosjekt som ivaretar mennesker med demens som en mangfoldig gruppe. De berømmer at den nyskapende landsbytanken er så mesterlig integrert både ute og inne

 

«På empatisk vis fremhever Carpe Diem en sårbar gruppe som lenge har vært neglisjert, og tar deres behov på alvor. Dette er et inkluderende sted der alle kan føle seg velkommen. Stedet oppleves hjemlig og det legges opp til å fortsatt kunne leve gode liv. Det er spesielt forbilledlig – og viktig – at demenslandsbyen er åpen for omverdenen. Barrieren mellom oss og dem er brutt,» ifølge juryen.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

Carpe Diem demenslandsby mottar Innovasjonsprisen for inkluderende design både i arkitektur- og landskapsarkitekturkategorien. Foto: Benjamin A. Ward

 

Ved hjelp av inkluderende arkitektur og landskapsarkitektur bygges barrierene ned mellom sykehjem og hjemlige omgivelser som inviterer alle inn. Foto: Benjamin A. Ward

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Bærum kommune, tjenesteleder bygg og prosjekt – Jørgen Molvig, mobil 915 73 969, jorgen.molvig@baerum.kommune.no

* Bjørbekk & Lindheim, landskapsarkitekt Line Løvstad Nordbye, mobil 976 50 204, lln@blark.no

* Nordic Office of Architecture, arkitekt Johannes Eggen, mobil 906 40 998, je@nordicarch.com

* Design og arkitektur Norge (DOGA), seniorrådgiver Jannicke Hølen, mobil 905 62 909

* Juryleder John Arne Bjerknes, mobil 900 86 186

Innovasjonsprisen for inkluderende design

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

* Er DOGAs design- og arkitekturpris for mangfold, likeverd og universell utforming.

* Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn

* Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, interiør og møbel, tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design.

* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi blant annet Bybanen i Bergen, NRK TV, Vindmøllebakken bofellesskap, Skatteetaten, Finn.no, nye Flytoget, Hamaren naturpark, Kolonial.no, Aftenposten junior, Blanke Ark valgsystem, Stovnertårnet, YR.no og Hardanger Bestikk.

* Frem til og med 2020 het prisen Innovasjonsprisen for universell utforming.

 

Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 09.01.2024 09:08
Teknisk løsning ZEVS AS