Hotellsatsing tok sterk innovasjonsseier
Hvem som går helt til topps blir først klart i november. Sammen med seks andre norske prosjekter er flyplasshotellet Scandic Oslo Airport nå finalist til selve hovedprisen – Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.
– Hotellet leder an i arbeidet med universell utforming i sin bransje. Her tas alle gjestene imot på en god og inkluderende måte, og ingen blir stigmatisert eller diskriminert, sier Dave Vikøren, kategoriansvarlig for møbel og interiør i juryen.
Hotell for alle
Hotellgjester er akkurat som folk flest, med veldig ulike forutsetninger og behov. Vi finner unge og eldre mennesker, rullestolbrukere, allergikere og astmatikere, blinde og svaksynte, hørselshemmede og personer med søvnproblemer, for å nevne noen eksempler.
Da Scandic skulle reise et nytt storhotell på Gardermoen ønsket kjeden å ta ledelsen innen universell utforming, og inngikk derfor et samarbeid med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Astma- og Allergiforbund. De to arkitektfirmaene Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter og Krook & Tjäder ble koblet inn.
Hotellet, som åpnet dørene i 2010, likestiller alle sine gjester. Det er tilrettelagt for syns-, hørsels- og bevegelseshemmede med blant annet bra fremkommelighet i hele hotellet, god belysning, tilpassede diskhøyder, store romnummerskilt og alarmer som varsler både med lyd, lys og vibrasjon.
”Miljøhemmet”
Under arbeidet med universell utforming på det nye hotellet ble dessuten et helt nytt begrep lansert: ”miljøhemming”. En miljøhemmet person kan ha astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer.
Derfor er det brukt allergivennlige tekstiler, maling og andre materialer – og rommene er dessuten teppefrie. Videre brukes det minimalt med rengjøringsmidler og alle produktene er uten parfyme.
Første universelle pris i Norge
Den endelige vinneren av Innovasjonsprisen for universell utforming skal kåres på et arrangement på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i november i år. Det er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som står bak prisen, mens Norsk Designråd styrer selve prosessen.
Dette er første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger leder juryen, som foruten henne består av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming; Ole Christian Bergan, Sigmund Asmervik, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Mikael Snaprud, Eirin Ryeng og Liv Kari Eskeland.
Til sammen har de vurdert 47 kvalifiserte prosjekter i kategoriene produktdesign, arkitektur, transport, møbel og interiør, grafisk design, landskapsarkitektur og tjeneste- og interaksjonsdesign.
Nybrottsarbeid
Juryleder Guro Fjellanger understreker at universell utforming er nybrottsarbeid, og at også årets finalister har et visst forbedringspotensial. Likevel mener hun at de sju kategorivinnerne representerer et betydelig skritt videre i det viktige arbeidet med å gjøre Norge tilgjengelig for alle.
– Her er det mange innovative og gode løsninger som jeg håper kan være til inspirasjon. Vi trenger flere gjennomtenkte løsninger som gir alle en mulighet til å delta i samfunnslivet, sier Fjellanger.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971
* BLD, seniorrådgiver Olav Rand Bringa, tlf. 22 24 81 85
* BLD, kommunikasjonsrådgiver Helge Skinnes, mobil 90 19 31 48
FAKTABOKSER
Her er kategorivinnerne:
Arkitektur: Margarinfabrikken barnehage Oslo, Nav AS Arkitekter
Landskapsarkitektur: Schandorffs plass, Østengen & Bergo AS
Transport: Hurtigbåter, Tide Sjø
Produkt: Tuva bestikk, Per Finne Industridesign
Møbel og interiør: Scandic Oslo Airport, Arkitekterna Krook & Tjäder AB (interiørarkitekter), Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter (arkitekter)
Tjeneste- og interaksjonsdesign: yr.no, Apt, NRK og Meteorologisk institutt
Grafisk design: Blanke Ark valgutstyr, Innovativoli, Blueroom Designstudio, Kadabra Produktdesign
Jurykjennelser, hederlige omtaler, bilder og annen informasjon om samtlige kategorivinnere ligger her: www.norskdesign.no/innovasjonsprisen/finalister
Bildetekst1:
LØNNSOM HOTELLDESIGN: Scandic Oslo Airport og Arkitekterna Krook & Tjäder og Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter har vunnet kategorien møbel og interiør for sitt universelt utformede, allergivennlige hotell. Foto: Norsk Designråd
Bildetekst2:
Inkluderingsminister Audun Lysbakken skal dele ut Innovasjonsprisen for universell utforming i november. Her med Onny Eikhaug fra Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen
Bildetekst3:
UNIVERSELT VÆR: NRK, Meteorologisk institutt og Apt har vunnet kategorien for tjeneste- og interaksjonsdesign. Foto: Norsk Designråd
Bildetekst4:
MØTEPLASSEN FOR ALLE: Oslo har fått et moderne parkanlegg der alle kan ferdes med letthet. Schandorffs plass har gitt Høegh Eiendom og Østengen & Bergo kategoriseier i landskapsarkitektur. Foto: Norsk Designråd
Bildetekst5:
SJØEN ER FOR ALLE: Rogaland Kollektivtrafikk FKF har sammen med verftet Brødrene Aa og rederiet Tide Sjø vunnet transportkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming for de nye hurtigbåtene. Foto: Norsk Designråd
Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Designråd på vegne av oppdragsgiveren BLD. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
* Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet koordinerer regjeringens satsing og deler ut prisen på vegne av Handlingsplanen for universell utforming. Norsk Designråd har fått oppgaven med å styre prosessen.
* Innovasjonsprisen for universell utforming skal hedre bedrifter/institusjoner og arkitekter/designere som på en nyskapende måte har utviklet en løsning som kommer alle til gode.
* Prisen deles ut innen arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, møbel og interiør, grafisk design samt interaksjons- og tjenestedesign.
* For mer informasjon:
www.norskdesign.no/innovasjonsprisen
www.universell-utforming.miljo.no
Last ned regjeringens handlingsplan for universell utforming:
lysbakken og eikhaug crop til saken aug2011.jpg 479,49 kB (2618x1874)
YR.JPG 1,24 MB (1200x2618)
schandorff.jpg 173,99 kB (1181x787)
hurtigbåt.jpg 826,30 kB (3008x2000)
scandic.jpg 281,56 kB (1500x1255)