presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Fire reiseattraksjoner får utmerkelse

  Publisert: 11.03.2021 10:42 - av  Henning Poulsen

Chemin des Carrières mottar DOGA-merket. Foto: Florent Michel

Bekkelagsbadet får også DOGA-merket. Foto: Tove Lauluten

Munchmøbler mottar DOGA-merket i år. Foto: Nicolas Tourrenc

En grønn badeoase. En storstue for litteratur. En unik serie Munch-møbler. En «norsk» vandrerute i Frankrike. Disse fire reiseattraksjonene mottar nå DOGA-merket for design og arkitektur

Utmerkelsen deles ut torsdag 11. mars i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA), på doga.no fra klokken 14.

 

DOGA-merket for design og arkitektur har vært delt ut siden 1965 og er en årlig pris som gis til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og arkitektur.

 

– Vi har en stolt design- og arkitekturhistorie i Norge – og det vi gjør med denne prisen er å løfte frem de aller beste. Årets vinnere har skyhøy faglig kvalitet og viser frem den imponerende nyskapingen som skjer over hele landet. Her er det virkelig mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

I år er det i alt 17 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, i tillegg til sju mottakere av DOGA-merket nykommer. Senere i ettermiddag blir det offentliggjort hvem som mottar den aller gjeveste utmerkelsen, DOGA Hedersmerket.

 

Skavlan: – Grunn til fremtidsoptimisme

Jenny Skavlan leder årets prisseremoni. Hun mener den kreativiteten og skaperkraften som årets mottakere viser, gir grunn til fremtidsoptimisme i en samtid preget av pandemi og nedstengning.

 

– Vinnerprosjektene er ikke bare nydelige, vakre og imponerende, de viser også at bærekraft ikke er en uoppnåelig drøm, men mulig å få til i praksis. Jeg som til daglig jobber med design, innovasjon og bærekraft synes det har vært utrolig inspirerende å lære om prosjektene som får DOGA-merket, sier Skavlan.

 

Grønn og mangfoldig badeoase

Den gamle badeplassen på Bekkelaget lå omgitt av industrielt brakkland. Eieren Oslo Havn ønsket å gjøre området tilgjengelig for flere og samtidig skape en buffersone til den travle havnen på Sjursøya.

 

Bar Bakke landskapsarkitekter vant konkurransen, og gikk i gang med å formgi anlegget. En rekke fageksperter innenfor ulike områder ble trukket inn, og en omfattende medvirkningsprosess sørget for å trekke inn også lokalbefolkning og andre interessenter.

 

Det nye Bekkelagsbadet ble åpnet sommeren 2019 som et kombinert badeanlegg og parkområde som legger til rette for mange aktiviteter. Parken inneholder et parkouranlegg og en volleyballbane. Det er satset både på gjenbruk og biologisk mangfold, og anlegget er inkluderende og inviterende for alle – uavhengig av kjønn, alder, interesser eller fysiske forutsetninger.

 

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur fremhever den tverrfaglige og medvirkende designprosessen som ligger bak Bekkelagsbadet.

 

«De har tatt klare bærekraftige grep både med tanke på å ivareta biologisk mangfold og ved å gjenbruke materialer fra lokal industri. Vi vil også berømme den sosiale dimensjonen og hvordan anlegget er tilrettelagt for variert aktivitet og gode sosiale møter. Bekkelagsbadet har fått en distinkt identitet, med et vennlig nikk til Oslo havn og byens havnepromenade,» skriver juryen.

 

Unike, bunnsolide Munch-møbler

Alle vet hvordan Munchmuseet i Bjørvika ser ut utvendig, men hvordan skal det innredes? For å takle om lag en halv million besøkende i året, skjønte museumsledelsen tidlig at de trengte en møbelkolleksjon som i tillegg til komfort og estetikk også måtte være svært slitesterk.

 

Designerne Jonas Stokke og Andreas Engesvik vant anbudskonkurransen om å tegne møblene, mens Vestre, landets fremste produsent av utemøbler, fikk i oppdrag å stå for produksjon. Designerne jobbet tett med både produsent og andre leverandører for å oppfylle den krevende bestillingen fra museet.

 

Resultatet er en serie ergonomiske, bunnsolide møbler med et unikt uttrykk. Munchmøblene er produsert i Norge og Sverige i en prosess som kombinerte håndverkstradisjoner, bærekraft og moderne industriell masseproduksjon.

 

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller møblene elegante og tidløse, samtidig som de har en helt egen identitet.

 

«Her har designere og industri jobbet godt sammen for å skape møbler som tåler tidens tann, både visuelt og bruksmessig. Vi applauder museet for å satse på norsk design og møbelindustri, og for sin klare visjon gjennom kravene stilt til kolleksjonen. Vi vil også fremheve hvordan bærekraft er vektlagt gjennom hele verdikjeden – fra hvilken type stål de har brukt, til møblenes livsløp,» står det i juryens vurderingen.

 

Vandresti mellom fem landsbyer

Da bilen tok over for jernbanen som transportmiddel mellom fem landsbyer i Alsace, Frankrike, førte dette til at færre brukte den fine naturen i området. Det manglet også sykkelstier, noe som gjorde at sykkelturister holdt seg unna. Dette ønsket lokale myndigheter å gjøre noe med.

 

Norske Reiulf Ramstad Arkitekter ble engasjert, og i samarbeid med det franske arkitektkontoret Parenthèse Paysage & Urbanisme gikk de i gang med å skape en vandre- og sykkelrute langs den nedlagte jernbanelinjen. De sørget for at lokale ingeniører og arbeidere ble hyret inn, og bidro til at materialer fra den gamle jernbanen ble gjenbrukt. Arkitektene jobbet også tett med lokale myndigheter, byggherre og næringslivet i området.

 

Resultatet, Chemin des Carrières, befinner seg i grenseland mellom arkitektur, byplanlegging, industridesign og landskapsarkitektur. Stien binder ikke bare sammen de fem landsbyene – den forteller hver landsbys historie gjennom fem kapitler underveis på turen. Chemin des Carrières har blitt svært godt mottatt lokalt, og har også bidratt til mer turisme i området.

 

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller prosjektet forbilledlig fordi det viser hvordan gamle strukturer kan få nytt liv og igjen bidra til lokal verdiskaping.

 

«Chemin des Carrières er gjennomført med et tydelig formspråk og en gjennomtenkt materialbruk som kan være et forbilde for lignende prosjekter i andre land, ikke minst i Norge. Vi er begeistret over samarbeidet mellom norske arkitekter og franske landskapsarkitekter og hvordan de sammen med lokale krefter har skapt grobunn for ny turistnæring i området,» står det i jurykjennelsen.

 

Ikonisk og moderne bibliotek

18. juni 2020 åpnet endelig dørene til Deichman Bjørvika, Oslos nye storstue for litteratur. Å si at den er overveldende er en underdrivelse. Utad er biblioteket svært iøynefallende, med foldetak, lysåpninger og en enorm glassfasade. Innvendig skjærer tre lyssjakter gjennom bygget og binder sammen de forskjellige avdelingene.

 

Et fleksibelt hyllesystem rommer ikke bare om lag en halv million bøker og andre utlånsobjekter, men gjør det også mulig å enkelt tilpasse rommene til for eksempel utstilling, konsert eller høytlesing. Og ikke minst har byens studenter og leseglade fått et stort antall sitteplasser å spre seg på.

 

Deichman Bjørvika ble tegnet av Lundhagem og Atelier Oslo, mens Scenario Interiørarkitekter har stått for innredning og ANTI har utviklet identitet og merkevarestrategi. Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Deichman Bjørvika for å ha blitt det ikoniske og moderne biblioteket vi alle håpet på.

 

«Måten bygget bruker dagslyset, den fleksible romløsningen og hvordan fasaden både reduserer energibruk og fungerer som solskjerming er innovativ og inspirerende. Det er godt gjort å få et så stort og komplekst bygg til å fremstå inkluderende og nesten intimt, og det er all grunn til å tro at det nye hovedbiblioteket vil være et samlingspunkt for kunnskap og inspirasjon langt inn i fremtiden,» står det i jurykjennelsen.

 

Verktøy for verdiskaping

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, og kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger med positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Chemin des Carrières mottar DOGA-merket. Foto: Florent Michel

 

Bekkelagsbadet får også DOGA-merket. Foto: Tove Lauluten

 

Munchmøbler mottar DOGA-merket i år. Foto: Nicolas Tourrenc


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.03.2021 10:42
Teknisk løsning ZEVS AS