presseticker

Skip to main content

Viser fram bærekraftig Bærum-stol på Manhattan

  Publisert: 19.05.2024 14:30 - av  Henning Poulsen

Minus Chair, designet av Jenkins & Uhnger. Foto: Bastian Achard

Foto: Bastian Achard

Foto: Bastian Achard

Sammen med Bærum-designer Sverre Uhnger har de laget en av verdens mest miljøvennlige stoler. Nå er Minus Furniture på plass i New York sammen med landets fremste designbedrifter for å vise fram minusstolen på gigantmessen ICFF.

– Vi er veldig fornøyde med å ha med Minus Furniture. USA har blitt eksportmarked nummer én for norsk møbel- og interiørbransje. Nå som økonomien er litt bedre, bruker amerikanerne mer penger, noe som forhåpentligvis vil bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i Norge, sier Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

De fem norske designbedrifter som sammen utgjør årets utgave av utstillingskonseptet Inside Norway, er foruten Minus Furniture også Heymat, Lunnheim, Lundhs og Norsk Dun. Sammen fronter de Norge under den viktige nordamerikanske designmessen ICFF. Messen står mellom 19. og 21. mai på Javits Center i Hell’s Kitchen på Manhattan i New York.

 

Vil erobre USA med minusstol

Minus Furniture, kjent for sin kompromissløse holdning til bærekraftig design, tar med seg Minus Chair til messen på Manhattan. Stolen er designet av Jenkins & Uhnger, der Bærum-mannen Sverre Uhnger utgjør den ene halvdelen.

 

– Vi har i lengre tid forberedt oss på å satse i USA. De ligger på mange måter fire-fem år bak Europa på miljøsiden, og vi har notert mye interesse rundt miljøkonseptet vårt. Det er spennende å være tidlig ute i et såpass stort marked, sier medgründer Kristian Notland Harnes.

 

På lang sikt er målet å etablere lokal produksjon i USA. Slik vil Minus Furniture unngå CO2-utslipp i forbindelse med frakt fra Norge. I mellomtiden skal stolene sendes over Atlanteren sjøveien.

 

– Norsk produksjon er ekstremt konkurransedyktig på miljøsiden, og med en såpass svak krone er timingen god for å satse på eksport. Da må vi for all del unngå flyfrakt. Derfor blir det bulkordrer på skip, der utslippene kan sammenlignes med transport innad i Norge, sier Harnes.

 

Vil ha bedre konkurransevilkår

For drøyt 10 år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet for norske møbler, interiør og tekstiler. Nå er det ingen som kjøper mer enn amerikanerne. De siste fem årene har norsk eksport over Atlanteren gått opp med om lag 80 prosent. Likevel er ikke designbransjesjef Egil Sundet fornøyd.

 

– Vi kunne fått til mye mer dersom norske myndigheter matchet støtten våre naboland gir til sin ferdigvareindustri. Arbeidende kapital spises opp av den særnorske formueskatten. Det betyr at evnen til å satse på eksport minker, mens arbeidsplasser i industrien flyttes ut av Norge. Investeringsstøtten er også mye lavere, men heldigvis kommer det nå en eksportsatsing for bransjen, sier Sundet.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Minus Furniture, medgründer Erik Aldner, mobil 95 10 11 74

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 19.05.2024 14:30
Teknisk løsning ZEVS AS