Uvanlig uteområde nominert til høythengende hederspris
Arkitektfirmaet skal nå kjempe mot fire andre nyskapende prosjekter om den høythengende prisen: Et lydprosjekt for skolebarn med hørevansker, en hypermoderne og klimavennlig møbelfabrikk, et konsept som kobler digitale penger med bærekraftmål og et hus som forener viktig kultur.
De siste ukene har Design og arkitektur Norge offentliggjort hvem som får DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer i år. Blant disse 31 mottakerne har en fagtung jury plukket ut fem prosjekter som skiller seg ekstra ut. Disse er nå nominert til landets mest høythengende utmerkelse for design og arkitektur.
– Det krever svært mye bare å kvalifisere seg til DOGA-merkene våre. De som blir nominert til DOGA Hedersmerket, har noe helt spesielt ved seg. Dette er de ypperste design- og arkitektprosjektene vi har i Norge akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).
DOGA Hedersmerket deles ut på DOGA i Oslo den 16. mars.
Begynte med det siste først
Lund domkyrka ønsket å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög. Arkitektene anbefalte å begynne med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve.
Da domkirkerådet satte i gang byutviklingsprosjektet i 2012, la de noen klare forutsetninger for veien videre. Den nye bydelen måtte ta hensyn til både mennesker og natur, og bidra til stolthet og tilhørighet for de som bor der. Nøyaktig hva som skulle bygges, og hvordan, ble holdt helt åpent.
Rådet kontaktet en rekke arkitekter som de var nysgjerrige på, og til slutt var det Brendeland & Kristoffersen i Trondheim som fikk jobben med å tegne første utviklingstrinn i prosjektet.
Inkluderer og inviterer
Tidlig i prosessen fikk det norske arkitektfirmaet gjennomslag for det banebrytende konseptet «Hage». De aller fleste utbyggingsprosjekter starter med bygningene, mens byrommet ofte blir en ettertanke.
«Hage» er et felles, åpent rom som resten av bydelen gradvis kan bygges rundt. En mur av gjenbrukt teglsten fra en gammel syltetøyfabrikk rammer inn området. En bred portal inviterer besøkende inn i Brunnshögs nye oase.
Målet med «Hage» er å være et åpent og sjenerøst pusterom for både tilreisende og fremtidige innbyggere. Uterommet er laget for å utvikle seg i takt med bydelen og befolkningens behov og ønsker i mange tiår fremover. Derfor er det romslig og åpent, og kan brukes av alle, for alt fra avslapping og trening til lek og festligheter.
«Hage» stod ferdig i 2021, og til tross for at neste byggetrinn er flere år unna har stedet allerede blitt et populært utfartsmål. Prosjektet har også vunnet en lokal byggepris og kom helt til finalen i European Prize for Urban Public Space.
«Oase og møteplass»
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller «Hage» et fascinerende eksempel på elegant og fremtidsrettet stedsutvikling.
«Her ser vi hva det er mulig å få til når en klok oppdragsgiver finner sammen med modige arkitekter. Med bærekraftige materialvalg og subtile grep har arkitektene Brendeland og Kristoffersen gitt oasen og møteplassen en åndelig dimensjon,» står det i jurykjennelsen.
(Pressenytt)
Finn mer informasjon om prosjektet her:
Les mer om DOGA Hedersmerket her:
https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/doga-hedersmerket/
Bildetekst:
NOMINERT. Hage er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Peter Westrup
I TOPPKLASSE. Hage er landskapsarkitektur i toppklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge. Foto: DOGA
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30
* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
* Hage, Olav Kristoffersen, kristoffersen@bkark.no, mobil 97 75 60 70
tor inge hjemdal.jpg 1,10 MB (2048x1365)
HAGE_Peter Westrup_210912_0121.jpg 3,86 MB (2488x1660)
HAGE1_Peter Westrup_210921_0050.jpg 672,71 kB (2000x1500)