Unge og gamle designere fra Bergen og Voss inntar Manhattan
Denne uken reiser åtte norske møbel- og interiøraktører til New York for å delta på USAs viktigste designmesse: ICFF 2022, som vil besøkes av mer enn 10.000 arkitekter, designere, forhandlere, distributører og journalister mellom 15. og 17. mai.
Unge Bergen-designere vant pris
Fram Oslo er ingen nykommer på det amerikanske markedet. Nå satser designselskapet fra Eiksmarka på å skape nye kontakter og kundeforhold under ICFF 2022.
– Vi har nylig inngått en avtale med en betydelig aktør på det amerikanske turistmarkedet, og vi jobber med enda en kontrakt med en stor og viktig aktør. Imidlertid har pandemien satt en stopp for en del andre ting, og vi satser nå på å bygge et nytt nettverk i USA, sier medgründer og daglig leder Annette Hoff.
Hun er spent på mottakelsen til «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det iøynefallende treskrinet er inspirert av tradisjonell byggeteknikk på Vestlandet, og gikk til topps under utstillingen Håndverk+ i 2021. Natt til onsdag mottok de tre unge designerne bak Ytre studentprisen NYCxDESIGN for treskrinet.
– I Fram Oslo er vi opptatt av inspirasjonen og historien bak designet. Det er noe særegent med norsk møbel og interiør, noe vilt og vakkert og kanskje litt utemmet sammenlignet med våre naboland, og dette appellerer til amerikanske designkjøpere. I tillegg er Norge forbundet med ærlige, enkle produkter som holder høy kvalitet, sier Hoff.
Møbelgiganter fra Vestlandet
Eikund har blåst støv av designklassikerne til både Fredrik A. Kayser fra Bergen og Torbjørn Afdal fra Voss.
Kayser ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Etter utdanningen fikk han jobb i det sagnomsuste Rastad & Rellings tegnekontor, der han formga flere norske designikoner. Noen år senere flyttet Kayser tilbake til fødebyen Bergen, der han blant annet tegnet for snekkerfirmaet Knudsen i Marken. Deretter fulgte en ny og fruktbar periode i Rastad & Relling, før han ble sjefsdesigner i Vatne Lenestolefabrikk. Her jobbet han fram til sin død, ifølge Norsk kunstnerleksikon.
Afdal regnes som en av Norges fremste møbeltegnere. Han ble tidlig den sentrale designeren i Bruksbo Tegnekontor, og stod bak mange bestselgere både på eksport- og hjemmemarkedet. Vossingens produkter var funksjonalistiske, men samtidig gjerne i eksklusive materialer som lær og teak.
Frister amerikanere med norske ikoner
Selv om de er en relativt ny aktør på markedet, har Eikund bygget opp en imponerende katalog av norske møbelikoner fra 1950-tallets gullalder. Til Inside Norway-standen på ICFF tar de med rubb og stubb.
– Dette er i realiteten Eikunds lansering i USA. I tillegg er vi eneste rene møbelaktør som stiller ut Inside Norway-standen. Det betyr at vi har ekstra mye gulvplass å boltre oss på, og den skal vi fylle med klassikerne våre, sier Jørgen Tengesdal.
Blant møblene som Rogaland-bedriften håper å friste et amerikansk designpublikum med finner vi foruten Fredrik A. Kaysers stoler «Fluffy», «Hertug» og «Krysset», «Broadway»- og «Hunter»-stolene til Torbjørn Afdal, også Torbjørn Bekkens «Veng»-stoler og «Evja»-kaffebord, Sven Ivar Dysthes «Era»-stol, Sigurd Resells «Øya»-bord og «Jaer»-krakk og Arne Tjomsdals velkjente isbjørnfigur.
– Norge er et eksotisk land for amerikanere flest. Det er et kjøpesterkt publikum som liker nordisk design og som elsker historiene som ligger bak klassisk møbeldesign. Samtidig er det ikke bare å komme til USA og forvente at produktene skal selge seg selv. Vi har jobbet i kulissene i flere år, og har nå sikret oss en veldig god distributør. Det er først nå vi virkelig kan begynne å ta ut en gevinst her, sier Tengesdal.
Sterk eksportvekst til USA
Eksporten av møbler til USA steg med solide 36,5 prosent i fjor. Det forteller Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.
– Bransjen og bedriftene har satset tungt og målrettet på det amerikanske markedet i flere år, og nå får vi lønn for strevet, sier han.
Nå går 17,9 prosent av den norske møbel- og interiøreksporten til USA, som dermed vipper Sverige ned fra tronen som møbelbransjens største kunde. For 10 år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet.
– Nord-Amerika er et helt enormt stort marked, og derfor har designindustrien jobbet i fellesskap for å få et fotfeste her. Vi deltar på viktige designmesser og bygger et nettverk av representanter som kjenner markedet og kan koble oss med arkitekter, forhandlere og media. Dette har gitt resultater, påpeker Sundet.
– Trenger eget eksportkontor
Derfor ønsker han å gjenta den amerikanske suksessformelen i andre potensielt store eksportmarkeder i Europa og Asia. Til dét trenges tyngre skyts.
– Mitt store hjertebarn er at norsk design- og ferdigvareindustri får sitt eget eksportkontor, slik våre konkurrenter i Danmark har. Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen vår i USA. Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden, sier Sundet.
(Pressenytt)
Bildetekster:
PRISET I NEW YORK. Fram Oslo skal vise fram «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det iøynefallende treskrinet vant studentprisen NYCxDESIGN. Foto: Fram Oslo
BROADWAY TIL MANHATTAN. Eikund skal vise fram Torbjørn Afdals «Broadway» på ICFF. Foto: Eikund
IKON. Designklassikeren «Fluffy» av Fredrik A. Kayser skal stilles ut på den norske standen i New York. Foto: Eikund
Kontaktpersoner:
* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92
* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04
* Eikund, daglig leder Jørgen Tengesdal, mobil 98 82 17 71
* Fram Oslo, daglig leder Annette Hoff, mobil 97 14 78 22
Eikund_Jan20_13445-1.jpg 286,93 kB (4139x5217)
DSC03377.jpg 13,46 MB (6000x4000)
Ytre.jpg 3,23 MB (7952x5304)