Trønderfirmaer hedret for superklær til havs og papirholdere for svaksynte
Det var onsdag ettermiddag Protex fra Trondheim/Ålen samt Metsä Tissue, EGGS Design og designbyrået Minoko i Levanger mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).
Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.
– Sikkerhet og tilgjengelig kjennetegner disse to prosjektene. I begge prosjektene har testing og brukererfaringer spilt en sentral rolle, noe som er svært positivt. Dispenserserien fra Metsä Tissue viser bred forståelse for ulike brukeres behov, og fremstår som et vellykket eksempel på universell utforming. I Protex' tilfelle har også samarbeid med forskere ved SINTEF Teknologi og Samfunn vært avgjørende, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.
Protex: Sportsinspirerte klær for havbruk
Arbeidsklær for fiske og fiskeoppdrett har lenge vært tunge og upraktiske. Protex ønsket å gjøre noe med dette. Resultatet ble kolleksjonen Ragnarok, som er inspirert av lett, teknisk sportstøy.
Ragnarok ble til etter et fruktbart samarbeid med SINTEF Teknologi og samfunn. Jens Christian Hernes, styreleder i Protex AS, skryter av SINTEFs folk.
– Samarbeidet med produktdesignerne Tore Christian Storholmen og Ole Petter Næsgaard i SINTEF Teknologi og Samfunn har fungert meget godt. Vi har vært gjennom et internt kompetanseløft i Protex, og det har vært både lærerikt og spennende, sier han.
Målet har vært å utvikle produkter som er tilpasset dagens og fremtidens arbeidssituasjon i og omkring oppdrettsnæringen.
– Design ble en viktig del av prosjektet. Vi så tidlig at funksjon og design må harmonere og "spille hverandre gode" hvis kolleksjonen skal ivareta brukernes behov og skille seg ut i mengden. Klærne skal være profesjonelle samtidig som det skal være "tøft" å gå med dem, sier Hernes.
Utviklingen av kolleksjonen er organisert og finansiert som et SkatteFunn-prosjekt. Testing har stått sentralt.
Til utlandet
– Vi har hatt sterkt fokus på brukermedvirkning, og har gjennomført mange testrunder underveis. Slike runder krever mye av brukere, utviklere, designere og produksjonsapparatet samt kommunikasjonen mellom de ulike leddene. Derfor stilles det store krav til dokumentasjon og visualisering. Produksjonstekniske utfordringer oppstår alltid og dem må man håndtere fortløpende, sier styrelederen.
Protex jobber nå med salg av klærne direkte til ulike havbruksaktører, og inngår i tillegg partnerskap med forhandlere langs kysten. Viktige eksportmarkeder har vist interesse, noe som kan bety salg på det internasjonale markedet.
– Vi ønsker å etablere oss som en innovativ og rask samarbeidspartner i segmentet for arbeids- og fritidsklær. Vi har egne fabrikker i Estland - som er nært hjemmemarkedet, sier han.
– Å få Merket for god design er en anerkjennelse av det gode arbeidet med dette prosjektet både internt og eksternt. Utmerkelsen vil også øke bevisstheten rundt design i en utviklingsprosess, sier Hernes.
Metsä Tissue: Papirholdere for blinde og funksjonshemmede
Hvordan kan blinde og svaksynte på enklest mulig måte ta i bruk toaletter i offentlige bygninger? Hvordan får de tørket hendene? Dispenserserien Katrin Inclusive Dispensers er løsningen.
Hittil har det ikke vært krav til at produkter i offentlige bygninger må tilfredstille kravene til universell utforming. Men med European Accessibility Act ble slike krav innført, noe som letter hverdagen for mennesker med ulike typer handikap.
Metsä Tissue ønsket å være det første selskapet i bransjen til å levere produkter som tilfredstiller disse kravene, og har i samarbeid med EGGS Design og Minoko Design i Levanger utviklet Katrin Inclusive Dispensers - en serie med dispensere for tørkepapir.
Metsä Tissue ønsker å bli en ledende aktør innen hygieneprodukter som oppfyller kravene til universell utforming, og har i samarbeid med EGGS Design og Minoko Design i Levanger utviklet dispenserserien Katrin Inclusive Dispensers.
-– Serien er utviklet for det profesjonelle markedet, noe som betyr at produktene blir brukt av den bredest tenkelige gruppen brukere. Tilnærmingen måtte følgelig være inklusiv. Research i samspill med sluttbrukere og kunder over hele Europa, inkludert Helsedirektoratet i Norge, ga innsikt i hvilke utfordringer ulike brukere møter når de bruker våre produkter, sier Henrik Runshaug, teknologiingeniør og industridesigner i Metsä Tissue.
Kontrastfarger
Det førte til produkter med et utpreget inviterende design, der det visuelle uttrykket er enkelt og rolig. Å bruke dispenseren og fylle på papir er svært enkelt, og kontrastfargene svart og hvit er brukt for å gjøre det enklere for svaksynte å bruke dispenserne. Dispensere med knapper er utstyrt med blindeskrift som forteller blinde og svaksynte at de må trykke inn en knapp og hvor de skal trykke.
– I et godt samarbeid med Eggs Design og en rekke "elitebrukere" utviklet vi et unikt, intuitivt og elegant formspråk for en produktserie på 45 produkter. Installering, bruk og vedlikehold er enkelt for alle, sier han.
Elitebrukerne inkluderte mennesker som er henholdsvis blinde, svaksynte, sitter i rullestol og har leddgikt. I tillegg bisto barn og renholdsarbeidere med tilbakemeldinger. Mottakelsen har vært gledelig.
Produktene er nylig lansert i hele Europa, og mottakelsen fra markedet er så langt overveldende positiv. Å få Merket for god design er en ære og en fantastisk anerkjennelse av arbeidet, sier Runshaug.
(Pressenytt)
* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.
Kontaktpersoner:
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879
* Protex, styreleder Jens Christian Hernes, mobil 971 28 149
* Metsä Tissue, prosjektingeniør Henrik Runshaug, +49 160 969 35 025
FAKTABOKSER:
Merket for god design:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen
* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap
* I år var det 150 søkere
* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design
* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design
* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket
Bildetekster:
Metsä Tissue, EGGS Design og Minoko Design mottok Merket for god design for dispenserserien Katrin Inclusive Dispensers. Foto: Aleksi Koskinen.
Katrin Inclusive Dispensers tilfredsstiller kravene til universell utforming. Nå får dispenserserien Merket for god design. Foto: Aleksi Koskinen.
Protex og SINTEF Teknologi og Samfunn mottok Merket for god design for havbruksklærne Ragnarok. Foto: Stian Holmen Lein.
Kolleksjonen Ragnarok er myntet på ansatte i havbruksnæringen. Nå har den fått Merket for god design. Foto: Stian Holmen Lein.
Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Merk:
Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:
http://doga.no/merket/tekstil-og-klesdesign/ragnarok
http://doga.no/merket/industridesign/katrin-inclusive
Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:
https://vimeo.com/164228646
https://vimeo.com/164251704
protex MT003_bilde5_foto_stian_holmen_lein.jpg B (721x1080)
katrin bilde11_foto_aleksi_koskinen.jpg B (6000x4000)