presseticker

Skip to main content

DOGA Hedersmerket 2021:

Tre prosjekter fra Trøndelag nominert til hederspris

  Publisert: 04.03.2021 07:08 - av  Henning Poulsen

Moholt 50|50 er nominert til DOGA Hedersmerket, som deles ut torsdag 11.3. Foto: Juan Carlos Ayala

Poltergeists prosjekt Being Buoyant er også nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Gard Hagen

Blir det Slidedrain Model K som sluker DOGA Hedersmerket i år. Foto: Henning Patricksson

En ung trønderdesigners drøm om mer bærekraftig krabbe- og hummerfiske. To NTNU-studenters geniale løsning for å unngå dyre vannskader. En ny studentby i Trondheim som hylles både nasjonalt og internasjonalt. Disse tre prosjektene fra Trøndelag er nominert til DOGA Hedersmerket.

Torsdag 11. mars avgjøres det hvem som mottar den høythengende prisen. DOGA Hedersmerket deles ut i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Hele 11 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury blant årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

 

– De siste 12 månedene har vært tøffe. Derfor er det ekstra oppløftende å se at det skjer så mye nyskaping i landet vårt. Blant de nominerte til DOGA Hedersmerket i år er det stor variasjon, men alle har høy faglig kvalitet og viser at god bruk av design og arkitektur lønner seg. Jeg håper mange lar seg inspirere av disse prosjektene og resultatene de har oppnådd, sier næringsminister Iselin Nybø. 

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets nominerte er forbilder som viser hvordan design- og arkitekturfagene skaper verdier og bidrar til å løse store og sammensatte utfordringer. Og han er ekstra begeistret for at hjemfylket er så godt representert blant de nominerte.

 

– Det varmer mitt trønderhjerte å se at hele tre prosjekter med forbindelse til Trøndelag er nominert til DOGA Hedersmerket. De spenner fra produktinnovasjon til nytenkning innenfor arkitektur og bygging i massivtre, og er alle knallgode kandidater til hedersmerket fordi de har vært kompromissløst tro til design- og arkitekturmetodikk fra start til slutt, sier Hjemdal.

 

Nærvarme og sosialt samvær

Da Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skulle bygge nye studentboliger i Trondheims største studentby, Moholt, ønsket de samtidig å etablere en ny beste praksis for bærekraftige studentboliger. MDH Arkitekter ble engasjert, og sammen med Sit gikk de inn i en tverrfaglig prosess som har bidratt til en betydelig kunnskapsheving blant norske arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører når det kommer til bygging i massivtre..

 

Resultatet er en studentby der alle bygningene er passivhus bygget i massivtre, og der energien hentes fra et eget nærvarmeanlegg. Gode og mange møtesteder og få og korte korridorer er med på å fremme fellesskap og sosialt samvær. Moholt 50|50 ble reist i perioden 2014–2019, og rommer 632 studentboliger, barnehage, aktivitetshus og bydelsbibliotek.

 

Motvirker ensomhet

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Moholt 50|50 for å imponere både i helhet og detaljer.

 

«Det er tydelig at miljømessig og sosial bærekraft har vært sentrale drivere som har påvirket prosjektet helt ned på detaljnivå. Et godt eksempel på dette er hvordan de bruker arkitektur for å legge til rette for fellesskap og motarbeide ensomhet. Et annet eksempel er den smarte løsningen med faste, plassbygde møbler som gjør at studentene i praksis kun trenger å ha med seg en madrass når de flytter inn,» står det i jurykjennelsen.

 

Millioner i sluket

Hvert år fører vannskader som følge av feilinstallerte sluk til skader for nesten 320 millioner kroner. Dette problemet kan snart være historie, takket være håndverker Thomas Nygård, Levanger-kontoret til Minoko Design og de to NTNU-studentene Henning Patricksson og Stian Kvaran Bongard.

 

Gjennom jobben sin har Nygård i mange år sett konsekvensene av dårlig monterte sluk. Etter hvert kom han opp med en idé til en løsning som i størst mulig grad eliminerer muligheten for feil fra håndverkerens side.

 

Lages av gamle fiskegarn

Gjennom NTNUs Entreprenørskole kom han i kontakt med Patricksson og Bongard, som siden har videreutviklet løsningen. Nå jobbes det med å få Slidedrain, som sluket heter, i produksjon lokalt i Trøndelag. Sluket skal fremstilles av resirkulert tauverk og garn fra fiskeindustrien. Prosjektet har fått støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge

 

Enkel installering

Juryen er svært begeistret for Sildedrain og den enkle løsningen som kan spare samfunnet for millioner.

 

«Slidedrain er svært gjennomarbeidet og godt presentert, fra hvordan de reduserer klimaavtrykket i produksjonen, til hvordan de har fokusert på brukervennlighet og enkel installasjon. Dette er rett og slett produktdesign av imponerende kvalitet,» skriver juryen i sin vurdering.

 

Forsøpling og spøkelsesfiske

Med verdens nest lengste kystlinje er det ikke rart mange nordmenn liker å fiske, ikke minst etter høyt skattede hummere og krabber. Dessverre blir mange teiner liggende igjen og forsøple havbunnen. Fisk og skalldyr som blir fanget i dem lider en langsom og pinefull død.

 

Det ønsker Gard Hagen fra Trondheim og Jonas Kolstad Carlsen fra Tønsberg å gjøre noe med. De gikk ut fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i 2019. I diplomoppgaven «Being Buoyant» har Hagen og Carlsen både undersøkt dagens teinefiske og designet en helt ny teine.

 

Slipper løs fangsten

Den nye teinen har et tidsur som gjør at fangsten slippes ut dersom ingen trekker den opp innen en gitt tidsfrist, noe som vil utrydde såkalt spøkelsesfiske. Da flyter teinen samtidig opp til overflaten, der den kan plukkes opp. En ID-brikke gjør det lettere å spore opp teinen, og gjør den mindre attraktiv å stjele.

 

I tillegg har teinen slette vegger, noe som reduserer skader på klør og føtter. Den er også utstyrt med en lengdemåler, slik at fiskeren enkelt kan avgjøre om fangsten har lovlig lengde.

 

Sympatisk og smart

I jurykjennelsen roses de to designerne for å løse et stort miljøproblem, samtidig som løsningen deres scorer høyt på form og funksjonalitet.

 

«Being Buoyant er et dypt sympatisk produkt som tar tak i marine miljøproblemer og dyrevelferd på en overbevisende måte. Dette er også svært god produktdesign – enkelt i sin utforming og smart i sin funksjon. Vi lar oss også begeistre av at designeren har lykkes med å lage en teine som i tillegg til å være nyttig, også har så gode estetiske kvaliteter,» skriver juryen.

 

11 nominert til hederspris

Prosjektene fra Trøndelag utgjør tre av totalt 11 nominerte til DOGA Hedersmerket i år: På den eksklusive listen finner vi også aktører som Bergans of Norway, Deichman Bjørvika, Byantikvaren i Bergen og Kolonial.no.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor. (Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Moholt 50|50 er nominert til DOGA Hedersmerket, som deles ut torsdag 11.3. Foto: Juan Carlos Ayala

 

Poltergeists prosjekt Being Buoyant er også nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Gard Hagen

 

Blir det Slidedrain Model K som sluker DOGA Hedersmerket i år. Foto: Henning Patricksson

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er DOGAs gjeveste pris, og gis til prosjekter av fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

The Collection of Tomorrow

Bergans of Norway

En fullstendig nedbrytbar sekk laget av et innovativt materiale som bruker trær som råmateriale.

Byantikvarens laboratorium

Byggherre: Pallas og Byantikvaren i Bergen (leietaker)

Arkitekt: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene

Tre falleferdige hus i Bergens eldste bykjerne har blitt transformert til moderne kontorlokaler for Byantikvaren.

 

Nygaardsplassen

Byggherre: Cityplan

Arkitekt: Mad arkitekter

Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad.

 

reMarkable 2

reMarkable

Verdens tynneste nettbrett som gjenskaper opplevelsen av papir.

 

Deichman Bjørvika

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo og Deichman Bjørvika
Arkitekter: Lundhagem og Atelier Oslo

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

Designbyrå: Anti

Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap.

 

Kristian Augusts gate 13
Byggherre: Entra og Spaces (leietaker)
Arkitekt: Mad arkitekter

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

En bygård midt i Oslo har blitt et landemerke for fremtidens sirkulære byggebransje.

 

Moholt 50|50
Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter

Et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby, Moholt, som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre.

 

Hjemlevering med Kolonial.no
Kolonial.no
En sømløs hjemleveringstjeneste som har blitt en reell utfordrer til de etablerte matvarekjedene.

 

Being Buoyant
Poltergeist v/ Gard Hagen og Jonas Kolstad Carlsen

Master i design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), 2019

En innovativ krabbe- og hummerteine som slipper fangsten ut og flyter til overflaten om den ikke dras opp i tide. Slik motvirker den spøkelsesfiske og forsøpling av havbunnen..

 

A Future in Ruins
Sindre Kartvedt

Master i arkitektur, Bergen Arkitekthøgskole, 2020

En diplomoppgave som utforsker hvordan et nedlagt bølgekraftverk kan gjenoppstå som et senter for fornybar energi og opplevelser i havgapet.

 

Slidedrain Model K

Henning Patricksson og Stian Kvaran Bongard

MSc NTNUs Entreprenørskole 2020

En ny type sluk som forhindrer vannskader og dermed kan spare samfunnet for over 300 millioner kroner årlig.

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 04.03.2021 07:08
Teknisk løsning ZEVS AS