presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2012:

Tre norske møbelinnovasjoner - SPERREFRIST TIL 18.4. KL 18.00

  Publisert: 18.04.2012 08:00 - av  Henning Poulsen

SKJULT KOMFORT: Variér Furniture og Olav Eldøy fikk Merket for god design for Variér Invite. Foto: Siren Lavdal

MATERIALMINIMALT: LK Hjelle og Anderssen & Voll fikk Merket for god design for Mono. Foto: LK Hjelle

DIMENSJONSDESIGN: By Corporation og Bjørn Jørund Blikstad fikk Merket for god design for Imeüble. Foto: Bjørn Jørund Blikstad

Oslo: Mens Variér Furniture har lansert en komfortabel nyvinning til spisestuen og LK Hjelle har laget en sofa der alt overflødig er skrellet vekk, har By Corporation skapt en hylle i skjæringspunktet mellom funksjonell design og abstrakt kunst. Nå har de tre produsentene mottatt det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Merket for god design belønner bedrifter og designere som sammen skaper produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design. – Dette er de mest nytenkende og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

En bevegelig spisestuestol

Gruer du deg allerede til svigermors middagsselskap på søndag? Til uendelige lange timer rundt bordet mens den knirkete, harde og ustødige prydstolen gnager seg inn i rygg og lår? Det har møbelprodusenten Variér Furniture gjort noe med! De er først ute med en spisestuestol som kombinerer et moderne designuttrykk med høy sittekomfort.

 

– Hele vårt konsept bygger på at vi sitter mest behagelig når vi har mulighet til å bevege kroppen. Derfor har vi spesialisert oss på å lage komfortable stoler som gir muligheter for bevegelse og variasjon når vi sitter. Du skal jo sitte godt når du skal nyte god mat, sier Jesper Petersen, ny administrerende direktør i Variér.

 

Skjuler komforten

Møbelprodusenten i Skodje utenfor Ålesund konstaterte at ingen hadde tatt eierskap til kombinasjonen av komfort og estetikk i spisestuesegmentet. Derfor kontaktet de en av sine samarbeidspartner på design, Olav Eldøy. Spisestuestolen de sammen utviklet har en innebygd vippemekanisme som lar brukeren variere sittestillingen.

 

Setet er bredt og gir god støtte, mens stolryggen gir støtte sideveis og avlaster korsryggen. En gradert fremkant reduserer trykket på undersiden av lårene.

 

– For oss er det viktig å kombinere det funksjonelle med det estetiske. Mekanismen som gir god sittekomfort er derfor godt skjult i designen, forteller Petersen.

 

Omsetning opp 60 prosent

Invite ble lansert i januar i fjor, og har ført til at Variérs omsetning fra spisestuesegmentet har steget med 60 prosent. Petersen forteller at stolen har solgt godt fra dag én, både i Norge og på eksportmarkedet. Blant annet har den eksklusive og stilsikre gourmetrestauranten Onda i Oslo har tatt inn 290 Invite-stoler – en viktig signalavtale.

 

– Selv om vi har gjort mye forarbeid på markedssiden og hadde et eksternt designråd som vurderte stolen underveis i utviklingen, er det fortsatt veldig spennende å se hvordan et nytt produkt tas imot. Det at stolen har blitt så populær blant kundene, og at vi i tillegg får Merket for god design, er bevis på at vi har truffet riktig, sier Petersen.

 

Luftig og robust

Det ser nesten ut som den svever der den står ovenfor resepsjonsskranken. De rene linjene og lette formene er behagelig for øyet, men forespeiler ikke akkurat sittekomfort eller styrke. Så feil kan man ta. LK Hjelles nye sofaserie, Mono, holder så mye mer enn den lover.

 

– Mono har gode sitteegenskaper, og sofaen passer like godt på et moderne privatkjøkken som i resepsjonsområdet til en arbeidsplass, understreker Dag Hjelle, daglig leder for LK Hjelle.

 

Nybrottsarbeid

På Mono er absolutt alt det overflødige skrellet vekk. Det var visjonen til designerne Anderssen & Voll fra begynnelsen: Å skape gode sitteplasser med minimalt bruk av materialer. Sammen med LK Hjelles produktutvikler Ole Vedvik har de levert et stykke nybrottsarbeid i norsk møbelbransje.

 

– Vi ønsket å se hvor tynne dimensjonene kunne bli uten at det gikk på bekostning av slitestyrke og varighet. Samtidig visste vi at dette ville medføre mindre forbruk av materialer og dermed være bra for miljøet, forklarer Hjelle.

 

Økt interesse

Han forteller at Mono har bidratt til å øke interessen for LK Hjelles møbler. Særlig blant arkitekter, som stadig oftere tegner inn Sykkylven-produsentens møbler i sine prosjekter.

 

– All vår produktutvikling er basert på å skape ny design. Dette er vår måte å utmerke oss på, selv om det alltid er krevende å dra plogen i upløyd mark. Siden det er nok av sofaer å velge i, har vi valgt denne retningen for vår fremtid, sier Hjelle.

 

Vil realisere gode ideer

Når du første gang ser designhyllen Imeüble hengende på en vegg, kan du sverge på at det er en flat installasjon – en kollasj av fotografier av enkelthyller som er limt sammen. Den optiske illusjonen avslører du først når du går nærmere.

 

– Imeüble ligger mellom design og kunst, forklarer professor ved Kunsthøgskolen i Oslo og mangeårig møbeldesigner Sigurd Strøm.

 

Han har startet produksjonsselskapet By Corporation sammen med Benjamin Stenmarck og Sandefjord-mannen Henning Romero, og minnemøblet er selskapets første prosjekt. – Jeg har sett veldig mange gode ideer som aldri har blitt realisert fordi ingen har tatt dem igjennom en produktutviklingsfase, sier Strøm

 

Tanken bak selskapet er å jobbe med designere på konkrete prosjekter og bidra med alt fra videreutvikling og produksjon til salg og markedsføring. – Det er designeren som er viktig, vi er bare bindeleddet, forteller professoren.

 

Både to- og tredimensjonal

Designeren denne gangen heter Bjørn Jørund Blikstad. Imeüble var hans masteroppgave på Kunsthøgskolen, og Strøm var den unge designerens veileder. Inspirert av hvordan en stol er formet med tanke på kontakten med menneskekroppen, ønsket Blikstad å designe en oppbevaringsløsning som kunne knyte et like nært bånd til hjernen vår.

 

Hyllen opererer i skjæringspunktet mellom det to- og tredimensjonale, og spiller på hvordan en flat tekst blir til noen romlig i hjernen. Imeüble består av sju moduler som kan settes sammen etter byggeklossprinsippet. Dette åpner for at møbelet kan få vidt forskjellige utseende avhengig av hvordan det er sammensatt, mens eieren kanskje ledes til å reflektere over hvordan minnet vårt er skrudd sammen.

 

Lanseringen skjedde i februar, og By Corporation har allerede fått inn bestillinger fra alt fra Sør-Korea til Grønland. Imeüble har dessuten nettopp blitt tatt inn på Architonic, en uanhengig databank som brukes av arkitekter for å finne møbler som passer til sine prosjekter.

 

Sigurd Strøm er fornøyd med at Imeüble nå får Merket for god design. – Imeüble er et sjeldent godt produkt, så jeg er ikke overrasket – men selvsagt veldig glad. Jeg har selv sittet i fagjuryen for Merket for god design tidligere år, og jeg vet derfor hvor høyt det henger, sier han.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 

Bildetekster:

SKJULT KOMFORT: Variér Furniture og Olav Eldøy fikk Merket for god design for Variér Invite. Foto: Siren Lavdal

 

MATERIALMINIMALT: LK Hjelle og Anderssen & Voll fikk Merket for god design for Mono. Foto: LK Hjelle

 

DIMENSJONSDESIGN: By Corporation og Bjørn Jørund Blikstad fikk Merket for god design for Imeüble. Foto: Bjørn Jørund Blikstad

 

Kontaktpersoner:

* LK Hjelle, daglig leder Dag Hjelle, mobil 926 15 333

* Variér Furniture, administrerende direktør Jesper Petersen, mobil 952 57 878

* By Corporation, Sigurd Strøm, mobil 415 02 177

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 08:00
Teknisk løsning ZEVS AS