presseticker

Skip to main content

To innovasjonsseiere til Oslo

  Publisert: 31.08.2011 07:30 - av  Henning Poulsen

MØTEPLASSEN FOR ALLE: Oslo har fått et moderne parkanlegg der alle kan ferdes med letthet. Schandorffs plass har gitt Høegh Eiendom og Østengen & Bergo kategoriseier i landskapsarkitektur. Foto: Norsk Designråd

Inkluderingsminister Audun Lysbakken skal dele ut Innovasjonsprisen for universell utforming i november. Her med Onny Eikhaug fra Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen

FOR DE MINSTE: Bevaringsverdige bygninger er intet hinder for universell utforming. Margarinfabrikken barnehage og NAV AS Arkitekter vant arkitekturkategorien. Foto: Norsk Designråd

Oslo: Margarinfabrikken barnehage og parkanlegget Schandorffs plass har vunnet hver sin kategori i Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.

Hvem som går helt til topps blir først klart i november. Sammen med fem andre norske prosjekter er Schandorffs plass og Margarinfabrikken barnehage Oslo nå finalister til selve hovedprisen – Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.

 

Fra grå stubbe til oase

I mange år var Akersgata og Fredensborgveien bundet sammen av en anonym trapp og en stusselig, grå parkeringsplass. Kontrasten til dagens moderne og inkluderende parkanlegg er enorm.

 

– Schandorffs plass er et glimrende eksempel på hvordan universell utforming kan brukes til å skape tilgjengelige, identitetssterke byrom av svært høy kvalitet, sier Sigmund Asmervik, kategoriansvarlig for landskapsarkitektur i juryen.

 

Den daværende eieren, Høegh Eiendom, bestemte seg for å skape et attraktivt byrom ut av den triste og forlatte stubben. Høydeforskjellen på plassen er på hele sju meter. Å gjøre dette om til et åpent og tilgjengelig parkanlegg var en formidabel utfordring.

 

Slynget sti i bratt terreng

Landskapsarkitektene i Østengen & Bergo ble satt på saken. En slynget gangvei ble anlagt gjennom plassen – den ble en forutsetning for den identiteten og karakteren som Schandorffs plass skulle få, i tillegg til at den åpnet det bratte byrommet for barnevogner, syklister og rullestolbrukere.

 

Underveis er det rikelig med hvileplasser, møteplasser og grøntarealer. Håndløpere og rekkverk gjør turen langs den svingete gangveien tryggere, og hele veien fungerer kanter og fasader som naturlige ledelinjer. Fargevalgene gir kontraster som gjør det enklere for svaksynte å orientere seg, mens underlaget er laget av sklisikre materialer.

 

Da Schandorffs plass sto ferdig donerte Høegh Eiendom plassen til Oslo kommune.

 

Fra margarin til melketenner

Går det egentlig an å skape en inkluderende og moderne barnehage ut av et forlatt fabrikklokale fra 1920-tallet? Det korte svaret er ja!

 

Da Oslo kommune og Bydel Sagene ønsket å bygge en stor barnehage i en bevaringsverdig tidligere margarinfabrikk, ble Nav AS Arkitekter satt på saken. Resultatet ble en barnehage som til tross for enkelte mangler likevel er et svært godt eksempel på hvordan eldre bygningsmasse kan romme universelt utformede løsninger.

 

– Barnehagen er et foregangsprosjekt og er eneste av sitt slag i Norge. Dette prosjektet er til inspirasjon og etterfølgelse for både for nybygg og ikke minst rehabilitering av vernede bygninger, sier Liv Kari Eskeland, kategoriansvarlig for arkitektur i juryen.

 

Støyvern for store og små

Alt fra trapper, bad og garderober til bord, stoler, hyller og vinduer er bygget lavt slik at de kan brukes av barn. Lokalene er lyse og oversiktlige, med gjennomgående sikt fra den ene enden av bygget til den andre. Farge og grafikk brukes for å skille mellom avdelingene.

 

At noen dusin småbarn ikke akkurat går stille i dørene er det også tatt hensyn til. Gulvene er utstyrt med gummibelegg, veggene i bygningskjernen er dekket med akustisk panel og takene i alle rommene har akustiske plater. Dette gir en svært effektiv støyskjerming.

 

En rekke andre universelle tiltak er også på plass: De fleste sonene i bygningen er tilgjengelig også med rullestol, takbjelkene har gul pleksiglassbeskyttelse, heisen har tale og alle branndører er sikret slik at ingen kan havne i klem.

 

Første universelle pris i Norge

Den endelige vinneren av Innovasjonsprisen for universell utforming skal kåres på et arrangement på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i november i år. Det er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som står bak prisen, mens Norsk Designråd styrer selve prosessen.

 

Dette er første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger leder juryen, som foruten henne består av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming; Ole Christian Bergan, Sigmund Asmervik, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Mikael Snaprud, Eirin Ryeng og Liv Kari Eskeland.

 

Til sammen har de vurdert 47 kvalifiserte prosjekter i kategoriene produktdesign, arkitektur, transport, møbel og interiør, grafisk design, landskapsarkitektur og tjeneste- og interaksjonsdesign.

 

Nybrottsarbeid

Juryleder Guro Fjellanger understreker at universell utforming er nybrottsarbeid, og at også årets finalister har et visst forbedringspotensial. Likevel mener hun at de sju kategorivinnerne representerer et betydelig skritt videre i det viktige arbeidet med å gjøre Norge tilgjengelig for alle.

 

– Her er det mange innovative og gode løsninger som jeg håper kan være til inspirasjon. Vi trenger flere gjennomtenkte løsninger som gir alle en mulighet til å delta i samfunnslivet, sier Fjellanger.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

* BLD, seniorrådgiver Olav Rand Bringa, tlf. 22 24 81 85

* BLD, kommunikasjonsrådgiver Helge Skinnes, mobil 90 19 31 48

 

 

FAKTABOKSER

 

Her er kategorivinnerne:

Arkitektur: Margarinfabrikken barnehage Oslo, Nav AS Arkitekter

Landskapsarkitektur: Schandorffs plass, Østengen & Bergo AS

Transport: Hurtigbåter, Tide Sjø

Produkt: Tuva bestikk, Per Finne Industridesign

Møbel og interiør: Scandic Gardermoen Oslo Airport, Arkitekterna Krook & Tjäder AB (interiørarkitekter), Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter (arkitekter)

Tjeneste- og interaksjonsdesign: yr.no, Apt, NRK og Meteorologisk institutt

Grafisk design: Blanke Ark valgutstyr, Innovativoli, Blueroom Designstudio, Kadabra Produktdesign

 

Jurykjennelser, hederlige omtaler, bilder og annen informasjon om samtlige kategorivinnere ligger her: www.norskdesign.no/innovasjonsprisen/finalister

 

 

 

Bildetekst1:

MØTEPLASSEN FOR ALLE: Oslo har fått et moderne parkanlegg der alle kan ferdes med letthet. Schandorffs plass har gitt Høegh Eiendom og Østengen & Bergo kategoriseier i landskapsarkitektur. Foto: Norsk Designråd

 

Bildetekst2:

Inkluderingsminister Audun Lysbakken skal dele ut Innovasjonsprisen for universell utforming i november. Her med Onny Eikhaug fra Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen

 

Bildetekst3:

FOR DE MINSTE: Bevaringsverdige bygninger er intet hinder for universell utforming. Margarinfabrikken barnehage og NAV AS Arkitekter vant arkitekturkategorien. Foto: Norsk Designråd

 

Bildetekst4:

TOK SKJEEN I DEN ANDRE HÅNDEN: Bestikkserien ”Tuva” har vært en salgssuksess for Hardanger Bestikk, som sammen med Per Finne Industridesign vant produktkategorien. Foto: Norsk Designråd

 

Bildetekst5:

UNIVERSELT VÆR: NRK, Meteorologisk institutt og Apt har vunnet kategorien for tjeneste- og interaksjonsdesign. Foto: Norsk Designråd

 

Bildetekst6:

SJØEN ER FOR ALLE: Rogaland Kollektivtrafikk FKF har sammen med verftet Brødrene Aa og rederiet Tide Sjø vunnet transportkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming for de nye hurtigbåtene. Foto: Norsk Designråd

 

Bildetekst7:

DEMOKRATISK DESIGN: Endelig har Norge fått en nasjonal standard for valgutstyr. ”Blanke Ark” har sikret kategoriseier i grafisk design for Kommunal- og regionaldepartementet og designbyråene Innovativoli. Blueroom og Kadabra. Foto: Thomas Ekström

 

Bildetekst8:

LØNNSOM HOTELLDESIGN: Scandic Gardermoen Oslo Airport og Arkitekterna Krook & Tjäder har vunnet kategorien møbel og interiør for sitt universelt utformede, allergivennlige hotell. Foto: Norsk Designråd

 

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Designråd på vegne av oppdragsgiveren BLD. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

 

Innovasjonsprisen for universell utforming

* Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet koordinerer regjeringens satsing og deler ut prisen på vegne av Handlingsplanen for universell utforming. Norsk Designråd har fått oppgaven med å styre prosessen.

* Innovasjonsprisen for universell utforming skal hedre bedrifter/institusjoner og arkitekter/designere som på en nyskapende måte har utviklet en løsning som kommer alle til gode.

* Prisen deles ut innen arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, møbel og interiør, grafisk design samt interaksjons- og tjenestedesign.

* For mer informasjon:

www.norskdesign.no/innovasjonsprisen

www.universell-utforming.miljo.no

 

Last ned regjeringens handlingsplan for universell utforming:

Norge universelt utformet 2025 - Regjeringens handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet 2009-2013

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak schandorff.jpg 173,99 kB (1181x787)
Bilde - vedlegg til sak lysbakken og eikhaug crop til saken aug2011.jpg 479,49 kB (2618x1874)
Bilde - vedlegg til sak margarinfabrikken.jpg 390,64 kB (1535x1556)
Bilde - vedlegg til sak tuva.jpg 72,89 kB (777x867)
Bilde - vedlegg til sak YR.JPG 1,24 MB (1200x2618)
Bilde - vedlegg til sak hurtigbåt.jpg 826,30 kB (3008x2000)
Bilde - vedlegg til sak blankeark.JPG 797,84 kB (1500x1000)
Bilde - vedlegg til sak scandic.jpg 281,56 kB (1500x1255)
Bilde - vedlegg til sak schandorff4.jpg 845,67 kB (1050x787)
Bilde - vedlegg til sak 100609_32.jpg 1,92 MB (1772x1181)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 31.08.2011 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS