presseticker

Skip to main content

Design Effekt 2009:

Strategisk designsatsing ga matvekst

  Publisert: 15.10.2009 07:00 - av  Henrik Arneberg

LØNNSOMME DESIGNINVESTERINGER: Hensikten med Design Effekt er å vise fram resultatene av norske designinvesteringer, understreker Skule Storheill og Marianne Utnes Kjøsnes i Norsk Designråd. Foto: Erlend Sæteren

Oslo: Design og tydelighet satte fart på salget - fem aktører innenfor mat- og drikke-segmentet har opplevd rekordvekst. Torsdag ettermiddag fikk selskapene tildelt den nye utmerkelsen ”Design Effekt”.

Utmerkelsene ble overrakt under Næringslivsdagen 2009, som ble arrangert av Norsk Designråd 15. oktober.

 

– Brynild Gruppen, Diplom-Is, TINE Norske Meierier, Hennig-Olsen Is og Norsk Matraps har alle bevist at strategiske designinvesteringer gir konkrete resultater, og er nå offisielt blant Norges aller beste på å skape lønnsomhet gjennom å investere i design, forteller Skule Storheill, innovasjonsdirektør i Norsk Designråd.

 

Design Effekt er den første utmerkelsen av sitt slag i Norge – og dessuten én av få på verdensbasis. Juryen, som utelukkende besto av representanter fra næringslivet, vurderte lønnsomheten og resultatene i totalt 36 søknader, og 18 av disse ble tildelt utmerkelsen.

 

– Strategisk bruk av design kan være et svært effektivt virkemiddel for å kapre markedsandeler og påvirke bunnlinjen, noe vi nå har funnet mange eksempler på. Dette bør inspirere flere bedriftsledere til å satse sterkere på design som forretningsverktøy, sier juryleder Gro Myking, som er markedsdirektør i Posten Norge.

 

Pastillvinneren

Designsatsing og revitalisering har bidratt til at Brynild Gruppens viktigste pastillmerke, Dent, har opplevd en salgsøkning innen vanepastiller på 148 prosent på ett år.

 

Markedssjef Flemming Andreassen Formoe forteller at konkurrentene ble en stadig sterkere trussel, og fremsto med større friskhet og markedsutrykk. – I et marked preget av impulskjøp og hyppige nylanseringer skilte ikke Dent seg ut i tilstrekkelig grad, og omsetningen var synkende, sier Formoe.

 

Brynild Gruppen bestemte seg for å tenke nytt. Målet var å vinne tilbake markedsandeler. – Sammen med Strømme Throndsen Design investerte vi helt nytt design, og definerte nye målgrupper og målsettinger. I løpet av ett år klarte vi å snu den negative trenden. Etter relanseringen har vi hatt en salgsvekst på 148 prosent, hele merket har solgt 60 prosent mer og markedsandelen innen vanepastiller økte fra 13 til 32 prosent, opplyser markedssjefen

 

Økonomisk issukess

Pierre de Billott i Diplom-Is forteller at den velkjente yoghurtisen Dream har vært gjennom en ekstrem forvandling. – Etter ti år på markedet opplevde vi svikt i salget. Kundene syntes designet var gammelt, kjedelig og billig, sier de Billott.

 

Et taktskifte ble gjort og designbyrået Design House Lund og Partnere AS ble koblet inn. Målet var å gjøre produktet unikt, både i forhold til innhold og emballasje. – Vi tok utgangspunkt i yoghurtdelen av isen, og fokuserte på kombinasjonen av det gode og sunne. Smaksmessig forbedret vi produktet ved å tilsette mer ekte råvarer. Dette har vi formidlet ved å la råvarer og nytelse komme fram på emballasjen, forklarer direktøren.

 

Han forteller at Diplom-Is i etterkant har økt salgsvolumet i segmentet til Dream med 110 prosent, og verdien på omsetningen med 150 prosent. – De designmessige grepene samt bruken av eksklusive råvarer, har ført til at forbrukerne kjøper flere produkter og er villige til å betale mer for produktene, sier de Billott.

 

Det sunne budskap

I 2006 opplevde produsenten TINE en salgsnedgang på 15 prosent innenfor kategorien barneyoghurt. Hovedutfordringen var mangelfull kunnskap blant foreldre, samt stor konkurranse fra andre produkter som opptrådte svært likt.

 

Løsningen ble en relansering av barnekonseptet, med fokus på tydelighet og sunnhet. Designbyrået Tangram Dessign ble engasjert og foretok en betydelig opprydning i designelementene. Figuren ble tydeligere, samtidig som en og samme kalv i ulike varianter ble brukt til de forskjellige smakene.

 

– Vi framhevet frukt og bær, samtidig som vi kommuniserte det sunne budskap ved å profilere barneyoghurtens innhold i tråd med nye oppskrifter for smak og næringsinnhold, sier konserndirektør Hege Holter Brekk i TINE Markedskategorier.

 

Snuoperasjonen var vellykket. – I volum har salget av Litago Yoghurt fordoblet seg siden relanseringen i 2007. I tillegg har vi solgt 17 prosent mer barneyoghurt det siste året. Varemerket kan for første gang på flere år vise til vekst, og den er ikke på mindre enn 63 prosent, opplyser Holter Brekk i TINE.

 

Forvirrede iskremkunder

Hennig-Olsen Is har røtter helt tilbake til 1924, da Sven Hennig-Olsen begynte å lage og selge iskrem fra sin kiosk i Kristiansand. I 1960 grunnla sønnen Otto Johan en iskremfabrikk i Hannevika, og i dag er selskapet én av de to store iskremprodusentene i Norge. Imidlertid har kundebevisstheten vært lav de senere årene, og selskapet bestemte seg for å styrke identiteten.

 

– Kundene likte varemerket Hennig-Olsen Is, men var usikre på hva slags is de kjøpte. Utfordringen ble dermed å styrke koblingen mellom varemerket og de ulike isproduktene våre, forteller Espen Hennig-Olsen, marketingdirektør og tredjegenerasjons Hennig-Olsen.

 

Designbyrået Brand House ble koblet inn, og sluttresultatet falt åpenbart i smak hos norske iskremelskere. Første året steg salget med 14 prosent. I perioden 2003-2008 har Hennig-Olsen Is notert en salgsøkning på hele 56 prosent, og dette på et svært konkurranseutsatt iskremmarked.

 

– I tillegg økte den uhjulpne merkevarekjennskapen blant nordmenn med 18 prosentpoeng. Vi har flere ganger kommet på listen over Norges aller sterkeste merkevarer, sier Espen Hennig-Olsen.

 

Norsk Matraps fikk også tildelt den gjeve utmerkelsen for sin matoljeserie Odelia. Selskapet var i tillegg nominert til årets ”Design Effekt Grand Prix” sammen med to andre bedrifter, men nådde ikke helt opp.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder Marianne Utnes Kjøsnes, tlf 23 29 25 50, e-post muk@norskdesign.no

* Norsk Designråd, FoU- og innovasjonsdirektør Skule Storheill, tlf. 23 29 25 54, mobil 901 03 361

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, mobil 907 65 971

* Brynild Gruppen, markedssjef Flemming Andreassen Formoe, mobil 994 27 466

* Diplom-Is, markedssjef Pierre de Billott, mobil 954 02 020

* TINE, konserndirektør Hege Holter Brekk, mobil 932 01 782

* Hennig-Olsen Is, marketingdirektør Espen Hennig-Olsen, tlf. 38 00 11 33, mobil 913 05 911

 

Strategisk designbruk lønner seg!

Her er de 18 bedriftene som mottar utmerkelsen Design Effekt 2009. Samtlige har bevist at strategisk satsing på design gir positivt utslag på bunnlinjen:

 

Akademika – gått fra 150 til 215 millioner kroner i omsetning etter rebranding.

BBS – økte synligheten med 40% med ny visuell identitet.

Brynhild-Gruppen – salgsvekst på 148% etter relansering av klassikeren Dent.

Diplom-is – moderniserte Dream-isen og doblet markedsandelen.

Expo Nova – årlig vekst på 20% etter modernisering og ny identitet.

Flyktninghjelpen – 10 millioner kroner i nettsalg etter ny webdesign.

Gresvig – 60% omsetningsvekst etter relansering av merkevaren Norheim.

Hennig-Olsen – økte issalget med 56% etter tydeliggjøring av merkevaren.

Håg – 280% salgsøkning etter å ha lansert en ny stolserie.

Håg – doblet salget av stoler til møterom.

Jordan – økte markedsandelen på tannbørster fra 63% til 70%.

Kondomeriet – økte salget med 63% etter ny grafisk profil og nettløsning.

Lofotprodukt – fra regional til nasjonal aktør, 300% salgsøkning.

Norsk Matraps – fra 125.000 til 470.000 flasker med matoljen Odelia.

NRK – strategisk designbruk hjalp NRK Super med å gå forbi Disney Channel.

Pierre Robert – femdoblet omsetningen på undertøy etter ny produktdesign.

Silver Pensjonsforsikring – solid merkevare på rekordtid - 60% av nordmenn vurderer nå å bytte fripolise.

TINE BA – snudde nedgang til oppgang ved å relansere Litago barneyoghurt.

 

Dette er Design Effekt

* Tildeles designprosjekter der det er tydelig dokumentert årsak og virkning mellom design og prosjektets suksess.

* Arrangeres av Norsk Designråd, som har som formål å inspirere og bidra til at norsk næringsliv investerer i design i sin forretningsutvikling.

* Deles ut årlig under Næringslivsdagen, som i år arrangeres 15. oktober 2009.

* Årets jury ledes av markedsdirektør Gro Myking i Posten Norge, og består av Katinka von der Lippe (design- og R&D-sjef i Think), Harald Barfod (markedsdirektør i Peppes Pizza), Sverre Høven (kommersiell direktør for Flytoget), Jens Herman Ruge (jurist i Patentstyret), Benedikte Solberg (marketingdirektør i Jøtul) og Øyvind Lilaas (administrerende direktør for Lilaas).

* Utmerkelsen er utviklet etter modell av Design Effectiveness Award (DEA).

* For mer informasjon om Design Effekt: http://www.norskdesign.no/design-effekt/category8008.html

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak SkuleMarianne9416v2.jpg 1,60 MB (3430x2373)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.10.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS