Stabekk-, Asker- og Røyken-prosjekter får skryt for inkluderende innovasjon
– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).
For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.
– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.
Minnestien: En møteplass for unge og gamle
Stadig flere av oss blir eldre, og antall demensrammede ventes å øke kraftig. Det øker behovet for løsninger som fremmer aktivitet, selvstendighet og sosial kontakt. Derfor har Oslo kommune og Bydel Ullern i samarbeid med de to Asker-byråene Haug Landskap og Skaaret bygget et universelt utformet uteområde i tilknytning til det lokale helsehuset og sykehjemmet.
Minnestien er byens første demenssti, og er enkel å bevege seg igjennom uavhengig av funksjonsevne. Den inneholder aktivitetsplass med treningsapparater, benker, sjakkbord og petanquebane samt en sansehage. Skilt informerer om lokal historie, og vekker minner om tidligere tider. Stien har en stimulerende virkning på både demenspasienter og sykehjemsbeboere, samtidig som den er et godt sted å være for pårørende, helseansatte og Ullern-folket generelt.
Juryen gratulerer både kommune og bydel samt Haug Landskap, entreprenøren Skaaret og de andre partene i prosjektet med å ha skapt en populær møteplass for alle. Nå får Minnestien hederlig omtale i kategorien Landskapsarkitektur.
«Dette er en nyskapende og fin måte å dele historier og mimre om fortiden på. Her kan man ta med en slektning og ta del i en historisk vandring i vakre omgivelser. Minnestien viser at man verken må ty til store eller dyre prosjekter for å skape gode opplevelser for alle,» kommenterer juryen.
EVA: Verdige klær til pleiepasienter
Mange eldre med nedsatt funksjonsevne trenger daglig pleie, og da må klærne være praktiske. Derfor ender de ofte opp i posete joggebukser og gensere. Dette ville motedesignstudent Ingri Juli Anne Brinch Ness fra Stabekk finne en løsning på.
Ness har selv jobbet som pleieassistent på sykehjem, og har derfor erfart hvilke praktiske funksjoner pasientenes klær bør ha. Denne innsikten har hun tatt med seg i utformingen av kleskolleksjonen EVA. Kolleksjonen lar pasientene ha en personlig stil, samtidig som klærne er svært enkle å ta av og på. Strategisk plasserte lukninger gjør pleiernes jobb enklere og mindre inntrengende, mens belter også fungerer som håndtak for å komme opp i sittende stilling.
Denne bacheloroppgaven får nå hederlig omtale i kategorien Unge talenter. Ingri Juli Anne Brinch Ness får ros for å demonstrere hvordan funksjonalitet, komfort og estetikk kan gå hånd i hånd også for pleietrengende.
«EVA en kleskolleksjon som fjerner stigma hos eldre som trenger assistert av- og påkledning. Plaggene lykkes både i å ivareta pleie og gjenspeile personligheten til dem som bruker klærne. Smarte løsninger gjør det enklere å gi god pleie, og klærne gjør at de som bruker dem føler seg bra og familien kjenner igjen sine kjære som de en gang var,» uttaler juryen.
Lydstyrke: Lar alle barn bli hørt i timen
Om lag 2500 norske skoleelever har nedsatt hørsel. Disse barna får mindre tilrettelegging enn døve elever, og kan oppleve å falle utenfor både i klasserom og skolegård. Dette ville AHO-studentene Tina Mee Johnsen og Kristin Marie Brudeseth, sistnevnte fra Røyken i Asker, gjøre noe med.
I masteroppgaven gikk de grundig til verks, med intervjuer av elever, lærere, foreldre og fagpersoner. Dette munnet ut i Lydstyrke, en tjeneste for elever på første og andre trinn på barneskolen. Ved hjelp av klasseøvelser, samskaping og pedagogisk historiefortelling, er Lydstyrke med på å øke bevisstheten og skape et mer inkluderende klassemiljø.
Nå får Lydstyrke hederlig omtale i kategorien Unge talenter. Juryen håper prosjektet kan gjøre en positiv forskjell for tusenvis av elever med nedsatt hørsel.
«Selv om skolene i økende grad har hjelpemidler som mikrofoner og lydabsorbenter, er det helt vesentlig at lærerne og medelevene er oppmerksomme på hvordan skolehverdagen er for elever med nedsatt hørsel. Vi gleder oss over et konsept som kan gi skolene et viktig, kompenserende tiltak som fremmer forståelse og inkludering fra en tidlig alder,» skriver juryen i sin vurdering.
(Pressenytt)
Bildetekster:
Ingri Juli Anne Brinch Ness’ prosjekt EVA får hederlig omtale i talentkategorien under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto: Tekla Lou Fure Brandsæter
Kristin Marie Brudeseth og Tina Mee Johnsens prosjekt Lydstyrke får hederlig omtale i talentkategorien under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto/ill: Brudeseth/Mee
Minnestien får hederlig omtale i landskapsarkitekturkategorien under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto: Nikolai Kobets Freund
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge (DOGA), seniorrådgiver Jannicke Hølen, mobil 905 62 909
* EVA, Ingri Juli Anne Brinch Ness, mobil 976 27 491, epost Ingri.1991@gmail.com
* Lydstyrke, Kristin Brudeseth, epost kristin_marie_b@live.no
* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
* Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn
* Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, møbel- og interiørdesign tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter.
Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design.
* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.
* Disse mottok kategoripriser i år: Ruten bypark (arkitektur), Mjøsparken (landskapsarkitektur), Carpe Diem demenslandsby (arkitektur OG landskapsarkitektur), Oslotrikken SL18 (transport), NRK – visuell profil (grafisk design), Movu Mobility (produktdesign), Overgangstjenesten (tjenestedesign), Justify (tjenestedesign) og Kysten er klar - Eila Regine Evensen Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein (talentprisen)
Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen
Lydstyrke_TinaMeeJohnsen_KristinBrudeseth(9).jpg 1.005,92 kB (1920x1080)
Minnestien DSCF4422_Nikolai Kobets Freud_Oslo kommune.jpg 1,88 MB (2000x3000)
EVA-04 foto - Tekla Lou Fure Brandsæter.jpg 1,47 MB (1781x2668)
EVA-08 foto - Tekla Lou Fure Brandsæter.jpg 1,78 MB (2238x3392)