Sogndal-arkitekter hylles for unikt langhus
– Det er svært inspirerende å se hvordan arkitektene har klart å skape noe nytt og innovativt med utgangspunkt i det tradisjonelle langhuset. Dette er et prosjekt som fremmer folkehelse, tar vare på kulturlandskap og skaper en spennende destinasjon, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt.
– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han.
DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.
Fra parkeringsplass til arkitektonisk perle
For lenge siden bodde vi i langhus sammen med husdyrene våre. Nå har tradisjonen blitt gjenopplivet på Lista i Farsund kommune. Sentralt i dette står Stiv Kuling, et arkitektselskap som holder til i Sogndal.
Det hele begynte med en parkeringsplass. Gjennom prosjektet Sørnorsk kystnatur skulle det utvikles skånsom parkering og tilrettelagte stier som tar hensyn til både husdyr og fugleliv.
I prosessen mellom grunneier, vernemyndigheter og arkitektselskap, kom noen på noe lurt: Hva med å bygge en buffer mellom biler og fuglehabitat – en struktur som markerer overgangen fra bebyggelse til havgap – et langhus for folk og fe?
Svalehotell og kalving
Resultatet er en moderne tolkning av det klassiske langhuset, med sambruk og sameksistens som førende prinsipp. Huset er bygget med naturlige og robuste materialer, og kan resirkuleres ved endt livsløp.
I første etasje er det fjøs og formidlingsrom. I andre finner vi to utleieleiligheter. Den ene kortsiden rommer et sandsvalehotell som beskytter reder og fugler mot mink og andre rovdyr.
Om sommeren beiter kyrene ute, noe som bidrar til at kulturlandskapet ikke gror igjen. Besøkende kan til og med oppleve at kalver kommer til verden, dersom de har flaks. I tillegg får de en unik mulighet til å lære om sanddynelandskapet, våtmarkene og dyre- og planteliv på stedet.
Takket være utleiemulighetene, blir stadig flere mennesker kjent med det vakre og sårbare landskapet på Lista. Langhuset har blitt en destinasjon som trekker til seg tilreisende fra fjern og nær, og bidrar til at et viktig kulturlandskap vernes gjennom skånsom bruk.
«Et hus i harmoni»
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur mener Langhuset på Lista er bygget med innlevelse og respekt for landskapet.
«Vi opplever et hus i fullkommen harmoni med omgivelsene, og som bidrar til forståelse for naturen og økosystemene. Den som overnatter her, kommer tett på sanddynelandskapet, det enestående fuglelivet og våtmarkenes biologiske mangfold,» står det i jurykjennelsen.
(Pressenytt)
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/
Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/langhuset
Bildetekst:
Dette langhuset mottar DOGA-merket for design og arkitektur.
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30
* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
* «Longhouse at Lista», Anders Eik Pilskog, anders@stivkuling.no, mobil 45 02 86 51
Langhuset Lista2.jpg 815,78 kB (2000x1333)
Langhuset Lista3.jpg 386,93 kB (2000x1333)