Seks designvinnere fra Møre og Romsdal
Merket for god design belønner vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og gis til bedrifter og designere som gjennom metodisk og målrettet samarbeid har skapt svært gode designløsninger.
– Totalt mottok vi 167 søknader til Merket for god design i år, en økning på 30 prosent fra i fjor. Dette er ny rekord, og viser hvilken sterk posisjon utmerkelsen har fått, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.
Utmerkelsene ble delt ut onsdag 11. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.
Møre og Romsdal var et av fylkene med flest mottakere av Merket for god design i år. Fora Form, Melby Snekkerverksted, Sperre Industri, Variér Furniture og Aalesund Oljekledefabrikk mottok utmerkelsen. På landsbasis er det i år 39 mottakere av Merket for god design.
Komprimerer kostnadene
Sperre Industri AS, som holder til på Ellingsøy i Ålesund, mottok Merket for god design for ”X-range compressors”, en starteluftkompressor for skipsmotorer.
– Produktet er blitt mottatt med stor interesse hos verft og rederier internasjonalt, ikke minst fordi det gir lavere kostnader. Installasjonstiden er mye kortere, og vi har oppnådd en kraftig reduksjon i antall slitedeler, forteller forskningssjef Mareno K. Nakken.
Øker global markedsandel
Den 70 år gamle familiebedriften Sperre er allerede en markedsledende produsent av kompressorer for starteluft til skip. Hvert femte skip i verden seiler i dag med kompressorer fra Sperre, og pilen peker oppover. Ifølge Nakken forventer selskapet å øke markedsandelen til hvert tredje skip med den nye X-range-familien.
X-range ble lansert i fjor sommer, og har demonstrert sin pålitelighet gjennom over 90 000 driftstimer så langt. Nakken forteller at Sperre ønsker å utfordre alle etablerte konvensjoner om starteluftkompressorer med X-range. I tillegg er produktet gitt en egen Sperre-identitet, noe som for første gang gir en starteluftkompressor en gjenkjennelighet i markedet.
90 prosent eksport
– Dette er et moderne og tidløst designprodukt som skaper visuell ro i maskinrommet. Funksjoner og brukergrensesnitt er gjort tydelige, og brukeren kan ved å løsne kun tre skruer på stålkapslingen få tilgang til alt indre maskineri. Den nye kontrollenheten X-control gir samtidig kontinuerlig oversikt over alle kritiske verdier, beskriver Nakken.
Sperre har i dag egne kontorer i shippingregionene Singapore, Shanghai og Rotterdam, og 90 prosent av produksjonen går til eksport. Hovedmarkedet er Kina, som i dag utgjør omkring 40 prosent av selskapets samlede ordrereserve.
Dobbeltmerke
Variér Furniture fra Skodje fikk Merket for god design hele to ganger i år, først for barstolen Variér Eight og deretter for skallstolen Variér Penguin. – Dette er en anerkjennelse av det arbeidet vi gjør, utbryter en fornøyd Arild Åkre, som er markedsdirektør i Variér Furniture.
Variér Eight ble utviklet sammen med byrået Eldøy Olav Møbeldesign, og ble lansert på markedet i mars i fjor. Hele 92 prosent av salget på barstolen, som også fungerer som en høy kjøkkenstol, stammer fra eksport.
Nyvinning: Komfortabel barstol
Utgangspunktet for Variér Eight var at møbelprodusenten så en mulighet i markedet for en komfortabel høy kjøkkenstol med bedre bevegelighet enn tilsvarende stoler.
– De fleste stoler er både harde og statiske å sitte på, og gir ingen mulighet til å variere sittestillingen. Vi ønsket å lage en stol som folk kan sitte på over tid, enten det er foran bardisken eller ved kjøkkenøya, sier Åkre.
Stolen er i dag å finne i hjem fra Tokyo i øst til Houston i vest. –Totalt sett har salget møtt målsetningene våre, noe vi er fornøyd med. Det var en viss usikkerhet knyttet til en barstol i dette prissegmentet, men vi ser nå at kundene synes stolen er så bra at de ønsker å betale fra 7500 kroner for den, forteller Åkre. Utover i 2009 skal han satse enda sterkere på Variér Eight i bedriftsmarkedet.
Utfordrer statisk marked
Variér Penguin så dagens lys i fjor høst, og er laget etter en prototyp som ble utviklet av designer Peter Opsvik tilbake i 2002. Privatmarkedet er viktigst for møbelprodusenten Variér, men med skallstolen Variér Penguin kan Skodje-bedriften satse helhjertet på bedriftsmarkedet.
– Vi så et hull i markedet for en skallstol med god komfort og spennende form - de eksisterende skallstolene på markedet var statiske og ganske lik hverandre, sier markedsdirektøren.
Italiensk pingvinlykke
Navnet Penguin, eller pingvin på norsk, kommer fra underarmsstøtten på stolen, som kan ligne på en pingvinluffe. Stolen har fått mye oppmerksomhet fra pressen rundt omkring i verden, og salget ser så langt svært lovende ut.
– Blant annet har Variér Penguin blitt godt mottatt i Italia, som er et av våre viktigste markeder. Jeg tror derfor at eksportandelen på denne stolen kan bli større enn 92 prosent, som er eksportsnittet vårt, konstaterer Arild Åkre.
Skryt fra statsråd
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad er imponert over designarbeidet som gjøres over store deler av landet. Nå håper statsråden at flere norske bedrifter finner inspirasjonen til å satse på design som en del av innovasjonsarbeidet.
– For å løse de store utfordringene i fremtiden og lykkes i stadig tøffere internasjonal konkurranse, trenger vi nyskapende bedrifter over hele landet – og her er design et viktig verktøy. Dagens finansuro understreker behovet for å skape flere norske suksesshistorier. Derfor har regjeringen satt design høyt på agendaen, påpeker Brustad.
Norsk design stilles ut
Mellom 19. mars og 26. april står utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenteret) i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut.
– De utstilte produktene og tjenestene gir et godt øyeblikksbilde av hva som skjer innen norsk design og innovasjon akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd.
På utstillingen, som er gratis og åpen for alle, vil det også gå an å stifte bekjentskap med vinnerne av Hedersprisen for god design, Klassikerprisen for god design, Miljøprisen og Design for alle-prisen. De tre prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert.
(Pressenytt)
Nyhetssaker, jurykjennelse, produktbilder med mer legges her kl 1700, onsdag 11. mars: http://www.norskdesign.no/nyheter/category152.html
Mer informasjon om utstillingen ligger her:
http://www.norskdesign.no/utstillinger/merket-for-god-design-og-unge-talenter-article8000-237.html
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Marte Grevsgard, mobil 917 74 683, mg@norskdesign.no
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, gk@norskdesign.no
* Sperre Industrier AS, forskningssjef Mareno K. Nakken, mobil 913 65 773
* Variér Furniture, markedsdirektør Arild Åkre, mobil 414 70 747
* Mer informasjon om Designdagen 2009: http://www.norskdesign.no/designdagen/velkommen-til-designdagen-article3750-229.html
* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.
* Alle typer masseproduserte produkter fra alle typer bransjer kan søke. I tillegg kommer alle typer emballasje, visuelle profiler, nettsider applikasjoner og løsninger, samt møbler, tekstiler, mote, konfeksjon, nettsider, applikasjoner og løsninger som tilfredsstiller kravene til Design for alle.
* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.
* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.
(Kilde: norskdesign.no)