Sandnes kommune får gjev pris for inkluderende arkitektur
– Det er viktigere enn noen gang at byene, bygdene, bygningene og uterommene våre kan brukes av alle. Ruten bypark viser oss hvilket potensial som ligger i inkluderende arkitektur. Byutviklingsprosjektet til Sandnes kommune og arkitektkontoret Spacegroup begeistrer og bygger ned barrierer, sier seniorrådgiver Jannicke Hølen i DOGA.
Denne måneden skal DOGA endelig dele ut Innovasjonsprisen for inkluderende design igjen, for femte gang siden 2011. Prisen er en del av regjeringens handlingsplan for universell utforming, som koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet.
Allerede nå offentliggjør DOGA hvilke prosjekter som mottar kategoripris for arkitektur. Den ene kategorivinneren er Ruten bypark i Sandnes og den andre er Carpe Diem demenslandsby i Bærum. Begge prosjektene skal konkurrere om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design, som deles ut 24. januar.
Ruten bypark: Fra grå parkeringplass til inkluderende bytorg
For bare få år siden ble tilreisende og besøkende møtt av en stusselig og grå parkeringsplass når de kom med tog eller buss til Sandnes
Kommunen innså at det livløse området midt i sentrum ikke sto i stil med byens mangfoldige behov. De koblet på arkitektkontoret Spacegroup og et knippe nasjonale og lokale samarbeidspartnere.
Ved hjelp av blant annet pop-up-workshoper ble både innbyggere og lokalt næringsliv inkludert i en tverrfaglig planleggings- og utviklingsprosess. Kommunen hentet også inn viktige innspill fra det upolitiske organet Sandnes-ungdommens kommunestyre.
Resultatet ble Ruten bypark, et demokratisk og inkluderende samlingspunkt som på en omtenksom og sømløs måte favner byens brukere og behov.
Parken er lagt opp for å brukes til markeder, konserter og feiringer. En skatepark er tilpasset både nybegynnere og viderekommende på alle typer hjul. Lekeplass, sitteområder og frodig natur rammes inn av en stor, lysende sirkel som er synlig fra luften – og som beskytter for vestlandsregnet. Trapper er erstattet med trinnfrie løsninger, mens tydelige ledelinjer og god belysning gjør det trygt og enkelt å bevege seg gjennom byparken både sent og tidlig. Sikkerheten gikk opp, og kriminaliteten gikk ned.
Ruten bypark favner om alle innbyggerne i Sandnes. Her er det også satt av plass til en av byens mest utsatte grupper. Der mange moderniseringsprosjekter innebærer at rusmisbrukere «jages bort», har denne gruppen fått et eget, skjermet område med overbygg i parken.
Juryen hyller Ruten bypark, som mottar Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien arkitektur, som et flerfunksjonelt og mangfoldig bytorg for gode opplevelser.
«Ruten bypark er et nyskapende og gjennomtenkt samlingssted for den fulle bredden av innbyggerne i Sandnes. Dette er et tilrettelagt og variert torg som vever sammen byens viktigste funksjoner. Her kommer alle seg enkelt frem, og du finner raskt et lunt og florarikt sted å tilbringe ettermiddagen. Byparken gir oss mulighetene, vi får velge hvordan vi bruker dem,» står det i juryens kjennelse.
(Pressenytt)
Bildetekster:
Ruten bypark mottar Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien arkitektur. Foto: Florie Daub / Spacegroup
Byparken er et samlingssted for bredden av byens befolkning. Denelegante sirkeleomslutter parken og gir både identitet, ly og lys Foto: Spacegroup
Kontaktpersoner:
* Sandnes kommune, ordfører Kenny Rettore, mobil 901 99 260
* Design og arkitektur Norge (DOGA), seniorrådgiver Jannicke Hølen, mobil 905 62 909
* Juryleder John Arne Bjerknes, mobil 900 86 186
* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
* Er DOGAs design- og arkitekturpris for mangfold, likeverd og universell utforming.
* Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn
* Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, interiør og møbel, tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design.
* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.
* Blant tidligere kategorivinnere finner vi blant annet Bybanen i Bergen, NRK TV, Vindmøllebakken bofellesskap, Skatteetaten, Finn.no, nye Flytoget, Hamaren naturpark, Kolonial.no, Aftenposten junior, Blanke Ark valgsystem, Stovnertårnet, YR.no og Hardanger Bestikk.
* Frem til og med 2020 het prisen Innovasjonsprisen for universell utforming.
Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen
1. Ruten Bypark_SPACE GROUP_SUPERUNION_WEISS_Oversiktsbilde.jpg 3,03 MB (2500x3403)