Reddet Larviks glemte kulturskatt – får pris
– Festiviteten har spilt en sentral rolle i Larviks historie, og nå vil den få en rolle i byens fremtid også. Det gleder meg at denne bygningen ble reddet, og ikke minst hvordan den ble reddet. Prosjektet har blitt et nasjonalt forbilde i gjenbruk og reparasjon, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt.
– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han.
DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.
Larvik-patriot kjøpte Festiviteten
Teaterscene. Rådhus. Rettsal. Festlokale. Bolig. Festiviteten har spilt mange roller i løpet av sin 230 år lange historie. I nyere tid har den stått tom, og forfallet har satt inn. Noen snakket om å jevne den gamle praktbygningen med jorden.
Larvik-patrioten Thore Liverød ville det annerledes. Sammen med MAD arkitekter gikk selskapet hans, Alfa eiendom, i dialog med kommunen. De ble enige om felles forventinger for Festiviteten, og for et symbolsk kronestykke ble eiendommen overdratt til nystiftede Gjenbrukshuset Festiviteten AS.
Tilstanden til bygningen var kritisk dårlig. Alt som kunne reddes, ble tatt vare på, reparert og tilbakeført. Mye måtte rives og reises på nytt. SANE interiørarkitekter ble trukket inn for både å løfte de historiske kvalitetene og legge til rette for nye funksjoner.
Engasjerte hele byen
Mye tid og ressurser ble brukt på å finne og bruke riktige materialer og farger. Nye bygningsdeler og detaljer ble utformet for å passe med Festivitetens særpreg og identitet. Interiørarkitekter og malermestre gikk sammen om å tilbakeføre den rike dekoren i festsalen. Samtidig ble hele byen bedt om hjelp for å spore opp antikke møbler, gjenbruksmaterialer og gamle fotografier og historier fra Festiviteten.
Resultatet er et smykke av et bygg, der de historiske kvalitetene er løftet fram og alle nye elementer spiller på lag med det gamle. Festiviteten byr på både kultur- og serveringslokaler, i tillegg til kontorlokaler.
I 2021, bare to år etter første spadetak, kunne nye Festiviteten åpne dørene for Larviks befolkning, akkurat i tide til byens 350-årsjubileum. Byen har fått sin gamle storstue tilbake – og byggebransjen har fått et skinnende eksempel på hvordan bærekraftig ombruk og tilbakeføring av historiske bygninger kan lønne seg.
«Stor samfunnsgevinst»
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at prosjektet skaper forståelse for hvordan bygningsvern og håndverkstradisjoner kan bidra til bærekraft, både samfunnsmessig og miljømessig.
«Vi ønsker å løfte fram dette prosjektet fordi det viser den tydelige samfunnsgevinsten av vern, bevaring og ombruk. Arkitekter og utviklere har ikke bare gitt nytt liv til en bygning i forfall, men også gitt byen et samlingspunkt å være stolt av. Og vi synes det er flott at det har skjedd uten prangende virkemidler, men med dyp respekt for byggets identitet og funksjon,» står det i jurykjennelsen.
(Pressenytt)
Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/
Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/festiviteten
Bildetekst:
Gjenbrukshuset Festiviteten mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Terje Svendsen
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30
* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
* Gjenbrukshuset Festiviteten, Siri Ulrikke Høye, suh@mad.no, mobil 45 06 66 83
Festiviteten_interiør eksisterende_Terje Svendsen.jpg 4,39 MB (2480x1650)