presseticker

Skip to main content

DOGA Hedersmerket 2021:

Prosjekter i Bergen og Øygarden nominert til hederspris

  Publisert: 04.03.2021 07:02 - av  Henning Poulsen

Byantikvarens laboratorium i Bergen er også nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Trond Isaksen / Riksantikvaren

Sindre Kartvedts Øygarden-prosjekt, A Future In Ruins, er også nominert til DOGA Hedersmerket. Illustrasjon: Sindre Kartvedt

Tre historiske hus i Vågsbunnen har blitt til et oppsiktsvekkende hovedkvarter for Byantikvaren i Bergen. Et studentprosjekt som vil blåse nytt liv i det nedlagte bølgekraftverket på Toftestallen. Disse to prosjektene nomineres nå til DOGA Hedersmerket.

Torsdag 11. mars avgjøres det hvem som mottar den høythengende prisen. DOGA Hedersmerket deles ut i en direktesendt prisseremoni i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA), med Jenny Skavlan som programleder.

 

Hele 11 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury blant årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer.

 

– De siste 12 månedene har vært tøffe. Derfor er det ekstra oppløftende å se at det skjer så mye nyskaping i landet vårt. Blant de nominerte til DOGA Hedersmerket i år er det stor variasjon, men alle har høy faglig kvalitet og viser at god bruk av design og arkitektur lønner seg. Jeg håper mange lar seg inspirere av disse prosjektene og resultatene de har oppnådd, sier næringsminister Iselin Nybø. 

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets nominerte er forbilder som viser hvordan design- og arkitekturfagene skaper viktige verdier og bidrar til å løse store og sammensatte utfordringer.

 

– De to prosjektene fra Bergensregionen – «Byantikvarens laboratorium» og «A future in ruins» – kommer med gode svar på viktige problemstillinger i samfunnet, ikke minst når det gjelder hvordan vi skal forholde oss til fortid og fremtid. De har i høyeste grad gjort seg fortjent til denne nominasjonen, sier Hjemdal.

 

Omskapte historiske bygninger

Da Byantikvaren i Bergen trengte nye kontorlokaler, skjønte de at de satt på en gyllen anledning til å leve som de lærer. I stedet for å flytte inn i et flunkende nytt kontorbygg, blinket etaten seg ut tre eldre bygninger i det historiske gågaten Skostredet.

 

De fikk med eieren Pallas Eiendom på laget, og sammen med Arkitektstudio Elfrida Bull Bene gikk de i gang med å omskape de nokså forfalne husene fra 1700- og 1800-tallet til velfungerende lokaler som både tar vare på det gamle og likevel svarer på moderne krav og behov.

 

Et viktig mål i forbildeprosjektet var å gjenbruke og gjenskape så mye som mulig av den opprinnelige arkitekturen, samtidig som moderne infrastruktur måtte bygges inn. Resultatet er særpregede, vakre og historietunge lokaler som tilfredsstiller alle moderne krav til sikkerhet, tilgjengelighet og inneklima.

 

Trekker trådene til fortiden

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur er begeistret over hvordan funksjon følger form i ombruken av tre historiske bygninger.

 

«Byantikvarens laboratorium er ikke først og fremst et gammelt bygg som er restaurert, men et moderne bygg som på glimrende vis trekker tråder tilbake til fortiden. Det er komplekst, nyskapende og respektfullt, og formidler arkitekturfaget på en subtil og inviterende måte,» står det i jurykjennelsen.

 

Kraft og innovasjon i havgapet

På Toftestallen i Øygarden står en grå betongkloss halvveis nedsenket i havet. Dette er ruinen etter et nedlagt bølgekraftverk – og ett av de mest ambisiøse norske kraftprosjektene i sin samtid. I løpet av noen år på 1980-tallet ble anlegget og kraftdrømmen slitt i stykker av det frådende havet utenfor Toftøy.

 

Nå har arkitekturstudenten Sindre Kartvedt ved Bergen Arkitekthøgskole utforsket hvordan det kan bli nytt liv i mer enn 30 år gamle ruiner. I sin diplomoppgave fra Bergen Arkitekthøgskole, «A future in ruins», foreslår han å etablere ny kraftproduksjon og samtidig legge til rette for rekreasjon og turisme rundt de gamle ruinene.

 

Gir ny verdi til utskjelt landemerke

Juryen roser Kartvedt for å demonstrere hvordan noe som mange betrakter som et uønsket fremmedelement i landskapet, kan få verdi i en fornyet kontekst.

 

«A future in ruins begeistret oss med sin idéstyrke og visuelle slagkraft. Diplomoppgaven viser hvordan arkitektur kan være både engasjerende og bevisstgjørende. Oppgaven imponerer med sin detaljrikdom, både visuelt og teknisk, og inviterer til refleksjon rundt fremtidens energiproduksjon,» skriver juryen.

 

11 nominert til hederspris

Prosjektene fra Bergensregionen utgjør to av totalt 11 nominerte til DOGA Hedersmerket i år: På den eksklusive listen finner vi også aktører som Bergans of Norway, Deichman Bjørvika, reMarkable og Kolonial.no.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for grønn omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor. (Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Stine Fantoft Berg, mobil 95 75 20 22, sfb ætt doga dått no

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Byantikvarens laboratorium i Bergen er også nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Trond Isaksen / Riksantikvaren

 

Sindre Kartvedts Øygarden-prosjekt, A Future In Ruins, er også nominert til DOGA Hedersmerket. Illustrasjon: Sindre Kartvedt

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er DOGAs gjeveste pris, og gis til prosjekter av fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

The Collection of Tomorrow

Bergans of Norway

En fullstendig nedbrytbar sekk laget av et innovativt materiale som bruker trær som råmateriale.

Byantikvarens laboratorium

Byggherre: Pallas og Byantikvaren i Bergen (leietaker)

Arkitekt: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene

Tre falleferdige hus i Bergens eldste bykjerne har blitt transformert til moderne kontorlokaler for Byantikvaren.

 

Nygaardsplassen

Byggherre: Cityplan

Arkitekt: Mad arkitekter

Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad.

 

reMarkable 2

reMarkable

Verdens tynneste nettbrett som gjenskaper opplevelsen av papir.

 

Deichman Bjørvika

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo og Deichman Bjørvika
Arkitekter: Lundhagem og Atelier Oslo

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

Designbyrå: Anti

Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap.

 

Kristian Augusts gate 13
Byggherre: Entra og Spaces (leietaker)
Arkitekt: Mad arkitekter

Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

En bygård midt i Oslo har blitt et landemerke for fremtidens sirkulære byggebransje.

 

Moholt 50|50
Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter

Et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby, Moholt, som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre.

 

Hjemlevering med Kolonial.no
Kolonial.no
En sømløs hjemleveringstjeneste som har blitt en reell utfordrer til de etablerte matvarekjedene.

 

Being Buoyant
Poltergeist v/ Gard Hagen og Jonas Kolstad Carlsen

Master i design, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), 2019

En innovativ krabbe- og hummerteine som slipper fangsten ut og flyter til overflaten om den ikke dras opp i tide. Slik motvirker den spøkelsesfiske og forsøpling av havbunnen..

 

A Future in Ruins
Sindre Kartvedt

Master i arkitektur, Bergen Arkitekthøgskole, 2020

En diplomoppgave som utforsker hvordan et nedlagt bølgekraftverk kan gjenoppstå som et senter for fornybar energi og opplevelser i havgapet.

 

Slidedrain Model K

Henning Patricksson og Stian Kvaran Bongard

MSc NTNUs Entreprenørskole 2020

En ny type sluk som forhindrer vannskader og dermed kan spare samfunnet for over 300 millioner kroner årlig.

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/kalender/doga-merket-for-design-og-arkitektur/

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 04.03.2021 07:02
Teknisk løsning ZEVS AS