presseticker

Skip to main content

Innovasjonsprisen for universell utforming:

Priser til to inkluderende arkitekturprosjekter

  Publisert: 16.10.2017 07:30 - av  Henning Poulsen

Solvik

Hamaren aktivitetspark. Foto:Søndergaard Rickfelt as

Solvik

Naturperlen Solvik på Malmøya har fått et attraktivt garderobeanlegg som åpner opp stedet for flere brukergrupper. Fyresdal kommune har åpnet utilgjengelige naturområder og skapt en sentrumsnær aktivitetspark for alle sine innbyggere. Nå belønnes de med Innovasjonsprisen for universell utforming i kategoriene arkitektur og landskapsarkitektur.

– Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. Det er det god økonomi i. Kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og mer inkluderende samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA)

 

Moderne og optimistisk

Solvik ligger på Malmøya i Oslo og har i flere tiår vært et yndet campingsted for personer med funksjonsnedsettelser. Stedets badeplass blir også besøkt av mange av byens innbyggere i sommermånedene, og har nå vunnet Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur.

 

– Dette nye anlegget med toaletter, vask og dusjfasiliteter gjør det mulig for en større gruppe å ta del i den fantastiske opplevelsen det er å være på Solvik friluftsområde og badeplass. Anlegget gagner beboerne på campingplassen, dagsbesøkende fra områdets mange institusjoner og privatpersoner som kommer for å oppleve roen og den flotte naturen, sier sivilarkitekt Atle Woldseth i Flux Arkitekter.

 

Arkitektkontoret har tegnet det nye garderobeanlegget på oppdrag fra Oslo kommune, og i dialog med Solviks Venner og Blindeforbundet. Woldseth forteller at de tidligere fasilitetene var trange og trekkfulle, og dermed dårlig tilpasset for mange personer med funksjonsnedsettelser. Heller ikke funksjonsfriske syntes det var særlig hyggelig å bruke det gamle, utdaterte anlegget.

 

– Det nye anlegget har lett tilgang via automatiske skyvedører, og terrenget er skånsomt tilpasset for å unngå behovet for ramper og terskler. For oss er det viktig at arkitekturen skal være en berikelse for stedet og tilføre moderne, optimistiske kvaliteter til naturomgivelser og bygningsmiljø utover å bare lage bedret funksjonalitet og servicetilbud, sier han.

 

Involverte innbyggerne

Det er Fyresdal kommune og Faun Naturforvaltning som mottar kategoriprisen for landskapsarkitektur, for aktivitetsparken som ble ferdigstilt og åpnet i mai.

 

– Prisen viser at vi har klart det vi drømte om med Hamaren aktivitetspark, nemlig å skape en arena for alle som er lett å nyte og lett å bruke. Dette gir oss inspirasjon til å se på nye tiltak knyttet til universell utforming i kommunen, sier Aslak Momrak-Haugan, prosjektleder for Hamaren aktivitetspark og skogbrukssjef i Fyresdal kommune.

 

Selv om mange småsteder i Norge er omgitt av storslått natur, er det ikke alltid så lett for folk flest å benytte seg av naturen. Derfor ønsket Fyresdal kommune å bygge en sentralt plassert lavterskelpark som alle innbyggerne kan bruke. Parken, som ligger i nærheten av både barnehage, skole og sykehjem, er bygget ved hjelp av sterk brukermedvirkning og lokalt eierskap.

 

– Hamaren aktivitetspark har skapt stolthet blant innbyggerne og gjør at det er kjekt å si at man er fra Fyresdal. Parken ligger så sentralt og er så tilgjengelig at det ikke finnes noen terskel for å ta turen dit, noe som også er positivt for folkehelsa. Her kan hele familien møtes på tvers av generasjoner og forutsetninger, sier Momrak-Haugan.

 

Kjemper om hovedpris

Tirsdag ettermiddag deles hovedprisen Innovasjonsprisen for universell utforming ut for tredje gang. Garderobeanlegget på Solvik og aktivitetsparken i Fyresdal skal nå kjempe om hovedprisen mot netthandelen Kolonial.no, barneavisen Aftenposten Junior, nettsiden og mobilappen til Finn.no, Hamaren aktivitetspark, sightseeingbåten Vision of the Fjords og den lyddempende filten FeltRoll.

(Pressenytt)

 

Er du journalist og ønsker å delta på Innovasjonsprisen for universell utforming? Les mer om arrangementet og meld deg på her: https://doga.no/kalender/prisutdeling-innovasjonsprisen/

 

 

 

FAKTABOKS: Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

 

Kontaktpersoner:

* Flux Arkitekter, sivilarkitekt Atle Woldseth, mobil 922 00 967

* Fyresdal kommune, skogbrukssjef Aslak Momrak-Haugan, mobil 950 81 325

* Design og arkitektur Norge, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

* Juryleder John Arne Bjerknes (Nordic Office of Architecture) mobil 900 86 186

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Solvik.jpg 26,60 kB (938x625)
Bilde - vedlegg til sak Hamaren.jpg 5,54 kB (3168x4752)
Bilde - vedlegg til sak Solvik2.jpg 3,68 kB (938x625)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.10.2017 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS